Prethodni članak
Sljedeći članak

SONJI BOROVČAK NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Kako tijekom svojeg radno aktivnog razdoblja, tako i kao umirovljenica, cijelo svoje vrijeme posvetila je djeci

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović svečano je uručio Nagradu za životno djelo dopredsjednici Saveza Društava Naša djeca i predsjednici Društva Naša djeca Zabok Sonji Borovčak


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović svečano je uručio nagrade za promicanje prava djeteta i Nagradu za životno djelo. Svake godine 20. studenog, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta koji se obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, Republika Hrvatska dodjeljuje Nagradu za promicanje prava djeteta.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument koji je doprinio transformaciji dječjih života diljem svijeta. Obilježavanjem tog dana dodatno se senzibilizira javnost na potrebu zaštite i poštivanja prava djece, čime se stvara plodno tlo za poduzimanje koraka koji bi unaprijedili dječja prava, koja su temeljna ljudska prava i kao takva temelj izgradnje naprednog društva.

Nagrada za životno djelo otišla je u Zagorje, dodijeljena je Sonji Borovčak. Sonja Borovčak je Dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca te volonterka i predsjednica Društva Naša djeca u Zaboku. Članica je Izvršnog odbora Saveza i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Tijekom godina sudjelovala je u brojnim akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu, zaslužna za dobivanje statusa Grad prijatelj djece za Zabok te za pokretanje mnogih akcija Saveza DND.

 

Sonja Borovčak bila je aktivna u pripremi i provođenju 5. Europske škole socijalne pedijatrije „Dijete u gradu“ te voditeljica projekta „Županije-prijatelji djece“. Sonja Borovčak, kako tijekom svojeg radno aktivnog razdoblja, tako i kao umirovljenica, posvećuje svoje vrijeme u podizanju razine osviještenosti o potrebi dobrobiti svakog djeteta.
Sonja Borovčak ovom prilikom je istaknula kako je iznimno radosna i ponosna na ovu nagradu jer je cijeli svoj cijeli život i karijeru posvetila radu s djecom. Krapinsko – zagorska županija ju je predložila za nagradu, uz županiju, bilo je tu još 8 predlagatelja, a minimalno 3 ih je trebalo za nagradu.

 

Ministar Aladrović je rekao kako je današnja svečanost bila izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. - Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo - istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović.

 

Godišnja nagrada uručena je Martini Brajdić Manojlović, ravnateljici Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac i Ivani Medić, učiteljici razredne nastave i voditeljici likovne skupine u OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook