Prethodni članak
Sljedeći članak

Smijenjeni direktor Radio Stubice, Bunčec: "Smijenjen sam jer sa mnom ne mogu politički manipulirati"

Zlatko Bunčec

Zanimljivo je da moju smjenu traže oni koji su najzaslužniji da je Radio došao u tešku situaciju da se


Zlatko Bunčec

Zanimljivo je da moju smjenu traže oni koji su najzaslužniji da je Radio došao u tešku situaciju da se ne mogu redovno i normalno isplaćivati plaće i plaćati obveze. Nikada nisu Radiju osigurali ni jednu jedinu kunu. Kao što se vidi iz pisanih dokumenata: Otvoreno učilište i Kajkaviana jedino su iscrpljivali Radio, a Grad je svake godine uskratio 100 do 150.000 kuna. Pomnožite to s 15 godina pa vidite koliko bi mi sad imali novaca na računu (Grad 100.000 x 15 = 1.500.000; OS 60.000 x 15 = 900.000; Kajk. 15.000 x 15 = 225.000 ili ukupno 2.625.000 kn.

Mnogo puta sam se detaljnim analizama obraćao Gradu, ali nisam dobio nikad nikakav odgovor.

I zadnju veliku analizu poslanu 2008. poslao sam s namjerom da nakon odgovora sazovem Skupštinu, ali i to je propalo. Konstantno ignoriranje mojih dopisa i analiza dovelo je do toga da se na zadnji proračun uopće nisam prijavio. Čemu da trošim svoje dragocjeno vrijeme kad od toga nema nikakve koristi. Nakon toga netko se jako uvrijedio jer je počela kampanja protiv mene. U dogovoru s gradonačelnikom sazvana je Skupština za 8. prosinca (to je dogovoreno još početkom mjeseca studenog na sastanku Glivar-Tepeš-Srebačić-Bunčec).

Nakon toga sastajem se s gradonačelnikom još nekoliko puta i upozoravam ga da sam bio kod pravnika sa zadnjim Odlukama Grada i da one nisu u redu, te što pravnica misli o našem rješenju problema što se tiče vlasničkih odnosa. Nakon toga u četvrtak pozivi odlazeu van, a u utorak dan prije sjednice gradonačelnik otkazuje Skupštinu (kao prebrzo je sazvana i protivno statutu (moram ja, a ne on), a telefonski je još prije slanja poziva utanačio datum jer su se svi izjasnili da im taj dan odgovara). U četvrtak (9.12.) stiže poziv za novu skupštinu 27.12. sa samo jednom točkom – moja smjena.

Zar ja nakon 18 godina vođenja firme i 25 godina staža u toj firmi nisam zaslužio neku riječ ili obrazloženje, jer u puno tih godina dobivao sam i razna priznanja pa i Grada Donja Stubica. Nekoliko puta sam ušao i u knjigu najuspješnijih poduzetnika godine. U dva mandata (8 godina) bio sam član Središnjeg odbora HURIN-a, što je također veliko priznanje, jer se od 150 direktora bira 15 članova. Ali sad kad je kriza i recesija, kada marketing ne može prikupiti ni 50% potreba, treba me za hvalu pregaziti, istjerati, obezvrijediti i to oni koji su najviše doprinijeli takvoj situaciji neplaćanjem usluga Radiju.

Zadnja Odluka Gradskog vijeća (iz ožujka) bila je da svi korisnici proračuna moraju plaćati usluge Radio Stubice i odluke su svima i dostavljene na znanje, ali nitko ih se nije pridržavao na čelu s gradonačelnikom i ujedno i predsjednikom skupštine radija. Svi su prvo došli na radio i tražili uslugu (dvorana, razglas, emitiranje obavijesti i sl.). Kad smo im rekli da treba platiti otišli su gradonačelniku koji je onda telefonski nazvao nekog s radija (novinare ili marketing) i naredio da se emitira besplatno i kao 'to se bude već sredilo'. Vidimo kako se sredilo, tako da sam ja postao dežurni krivac.

Kao što sam gore (prije) naveo, pisao sam nekoliko analiza, a odgovora nema. Tako je bilo i zadnji put 2008. kada je jednomjesečni trud marketinga bačen u vjetar. Kako sam namjeravao sazvati skupštinu nakon odgovora Grada na moje materijale, jer u protivnom nemamo o čemu raspravljati, prošlo je pola godine. Nakon toga došlo je do raznoraznih napada bolesti, pa su tako po nekoliko mjeseci izbivali s posla članovi skupštine Srebačić, Deak, Kolar i na kraju ja. U svakodnevnoj borbi za opstanak sazivanje skupštine bilo mi je zadnje na pameti, jer od sastančenja nikad nije bilo koristi.

Prema naprijed navedenom smatram da nema baš nekog velikog opravdanja za moju smjenu, ali ako sam kriv, moralna obaveza predsjednika skupštine bila bi da također podnese ostavku jer je i kao gradonačelnik i predsjednik Skupštine radija u najvećoj mjeri kumovao ovakvom teškom stanju u kojem se našla Radio Stubica, ali takve se stvari u našoj državi koja se kune u pravdu ne mogu očekivati. Dok je kod nas na snazi poslovica „Vlast je slast“ mi ne možemo naprijed, a onda ćemo se čuditi kakve se to ankete objavljuju u medijima.

Ne smijemo zaboraviti da sam još sredinom godine mogao bez problema otpustiti najmanje 4 radnika (2 novinara i 2 tehničara) i olakšati poslovanje, ali nisam htio raditi nove socijalne slučajeve. Zbog istih razloga dopustio sam novinarima da rade za druge medijske kuće kako Stubica ne bi bila u medijskoj blokadi. Drugi direktori i vlasnici medija to izričito zabranjuju uz prijetnju otkazom.

O timu za moju smjenu najbolje govori poziv za Skupštinu društva s jednom točkom dnevnog reda - smjena direktora. U zanosu su zaboravili napisati mjesto održavanja sastanka. Naravno oni su se sastali u Plavoj dvorani , ali mene nitko nije obavijestio o tome.

Profesionalnost g. Kukasa možete procijeniti iz njegovih članaka i političke emisije koju vodi, a o etičnosti govori činjenica da mu je jedan od prvih direktorskih uspjeha za spas radija otkaz tehničaru, ocu troje male djece.

Ponosan sam što nikad nisam bio tako uspješan direktor. Njemu (ja sam ga zaposlio kao i sve ostale) i svima koji danas skreću pogled, a koje sam u svojih 18 godina zaposlio i osigurao egzistenciju mogu pogledati u oči. Moj je stav da radio treba biti servis građana, a ne lokalne politike. U svih 16 godina uspijevao sam s gradskim vlastima imati korektne odnose i do vladanja g. Srebačića nikad nije bilo problema u sazivanju Skupštine i u rješavanju poteškoća na koje smo u radu nailazili.

Ignoracija svih mojih pokušaja uspostave kvalitetne suradnje o čemu postoje i pisani tragovi, bahatost i pritisci kojima sam u zadnje vrijeme izložen su poprimili nevjerojatne razmjere. Stalno su se tražili neki ustupci, usluge za njega i istomišljenike, ali interesa za rješavanje ključnih problema koji nisu rezultat moje nesposobnosti nego objektivnih problema (neplaćanje, propast firmi, odustajanje od reklamiranja . . .) nije bilo.

Sad je jasno da je sve vodilo k jednom cilju - maknuti mene, jer znaju da sa mnom ne mogu manipulirati, instalirati svog čovjeka (politički podobnog novinara) i otpustiti nepodobne koji su sa mnom bili u dobrim odnosima i od radija napraviti mjesto za promociju svoje politike. Vjerojatno iza svega stoji neki veći igrač, jer sumnjam da su to sami sposobni provesti.



VEZANA VIJEST: Mladen Kukas novi direktor Radio Stubice

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook