Prethodni članak
Sljedeći članak

[SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA] Proračun Grada Zaboka za iduću godinu iznosi 76.339.111,00 kuna


Proteklog četvrtka održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka na kojoj je većinom glasova izglasan proračun za 2020. godinu u visini od 76.339.111,00 kuna. Kako bi Grad Zabok mogao realizirati kapitalne projekte re-GENERATOR i Biciklistička ruta Zabok- Oroslavje koje su djelomično financirani sredstvima EU potrebno je planirati kreditno zaduženje. Zbog proračuna se povela rasprava pa je tako vijećnik Franjo Jadek (HDZ) pitao za objašnjenje zašto se Grad zadužuje u tolikom iznosu, a tu je i kredit za dvoranu. - Ne govori se o problemu prometne studije i rješenju parkinga u Zaboku i to su važnije teme od re-GENERATORA. Imamo sportsku dvoranu koja se ne koristi za koncerte. Koncerti u re-GENERATORU se mogu odvijati u sportskoj dvorani. Sportska dvorana je mrtvi kapital. Nije samo dovoljno složiti prijedlog proračuna s puno stranica. Kome dajemo te novce? Na sjednici prije mjesec dana smo imali 7,4 mil. kuna neraspoređenih sredstava, a sad ih je 4,5 mil. kuna - smatra Jadek. Gradonačelnik Hanžek objasnio je kako dvorana nije mrtvi kapital te da je ispunjena cijeli dan. Kako je objasnio, učenici Gimnazije i ŠUDIGO-a imaju nastavu tijekom dana, a u večernjim terminima tu su treninzi sportskih udruga. Što se tiče Jadekove primjedbe na raspodjeslu proračuna gradonačelnik Hanžek rekao je da treba poznavati što su knjigovodstvene kategorije. - Nama proračun raste za sredstva koja trebamo dobiti i svaku kunu koju dobijemo iz europskog fonda, moramo staviti u prihod u proračun - istaknuo je Hanžek dodajući kako Gradu Zaboku za većinu projekata u Zaboku treba ishoditi građevinsku dozvolu za što, kaže Hanžek Grad Zabok izdvaja znatna sredstva.

Cesta u Lugu Zabočkom

Vijećnika Jadeka zanimalo je što je s rekonstrukcijom ceste Lug Zabočki. - Cesta kroz Lug ide u rekonstrukciju s odvodnjom, kanalizacijom, nogostupom, biciklističkom stazom i novim asfaltiranim slojem. Mislili smo da će proći natječaje Zagorskog vodovoda za tzv. LOT 2 i LOT 3 kojima je predviđena gradnja kanalizacijskog sustava u Zaboku pa i u toj ulici. Ne bi imalo smisla da smo ove godine išli u realizaciju, a onda u proljeće u iduće godine da je Vodovod počeo kopati i raditi kanalizacijsku mrežu i zato je to neralizirani projekt. Dobili smo obavijest od Zagorskog vodovoda da su odabrani izvođači za jedan i drugi LOT - rekao je Hanžek.

Vijećnićka pitanja

Vijećnik Zoran Bunčec (HDZ) također je rekao da je problem prometa gorući problem u Zaboku i da smatra da se ne radi dovoljno da bi se riješio problem gužvi, a prometna je studija trebala biti gotova. Hanžek mu je odgovorio kako je Zabok grad, a u svim gradovima je velika gužva u centru. - Tu su navike ljudi koji žele ići svugdje automobilom i dok se to ne promijeni, gužve se neće smanjiti. Svjesni smo da je velik broj vozila u Zaboku. Mjerenja su pokazala da otkad su izgrađeni Plodine i Lidl, u Zabok zna doći do 28 tisuća vozila dnevno - rekao je Hanžek. Vijećnica Martina Rubil (HDZ) pitala je što je s prometnim redarima jer je rečeno da su trebali početi s 1. listopada. Gradonačelnik je rekao kako kako se odužilo zbog njihovog osposobljavanja na čiji su termin dugo čekali u Zagrebu, ali da će uskoro biti uvedeni u rad. Rubil je pitala što je i s grobljem u Jakuševcu, a pročelnik Nenad Miletić rekao je predviđeno 80 000 kuna za njega za sljedeću godinu te da je gotova projektna dokumentacija. Vijećnik Mario Videk (nez.) rekao je da nije istina da sportska dvorana u Zaboku zjapi prazna već da je puna od 8 do 23 navečer i vikendima. Josip Horvatin (SDP) dao je primjedbu na tribine kod NK Rudar, za koje smatra da su opasne i nesigurne za djecu, a rečeno je da će se sanirati već i do kraja ove godine. Na sjednici je između i istaknuto kako je zemljište NK Rudar konačno došlo u ruke Grada, a bilo je riječ i o božićnicama. U proračunu Grada Zaboka rezervirano je 172.000 kuna za njih. Četrdeset umirovljenika, čija mirovina iznosi do 1000 kuna, dobiti 300 kuna, dok će oni s mirovinama od 1001 do 2000 kuna, a to je 800 umirovljenika, dobiti 200 kuna. Gradska organizacija umirovljenika Zabok će uz obavijest korisnicima organizirati uručivanje novčane pomoći u obliku bona za kupnju namirnica po izboru u trgovinama Trgocentra.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook