Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjećanje na znamenitog Klanjčana Vjekoslava Homotarića

Jučer je u Klanjcu održano predavanje u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske


Jučer je u Klanjcu održano prigodno predavanje uz 110. godišnjicu smrti znamenitog Klanjčana, nezaboravnog župnika tuheljske župe, zastupnika u Hrvatskom saboru, pisca, prosvjetitelja i Šenoinog prijatelja – Vjekoslava Homotarića (1857.-1911.). Ovom događanju u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Klanjec, nazočio je lijep broj posjetitelja, što je još jedan pokazatelj da su se Klanjčani zaželjeli kulturnih događanja nakon dvogodišnje pandemijske stanke.

Šenoa u Klanjcu

Skup je vodila članica Predsjedništva OMH Klanjec Snježana Horvatin koja je prisutnima približila život i djelo ovog znamenitog župnika koji je uz mnoge druge aktivnosti bio i pravaški zastupnik u Hrvatskom saboru te dopisnik „Vijenca“. Prijateljevao je i s čuvenim hrvatskim piscem Augustom Šenoom koji je povodom Homotarićeve mlade mise posjetio Klanjec 1880 godine. Novoizabrani predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Klanjec Vitomir Zamuda predstavio je nova saznanja o Homotarićevom životu na temelju istraživanja zapisa u Spomenici župe Tuhelj. Homotarićeve i Šenoine zapise interpretirao je član Ogranka Davor Žažar približivši arhaični govor 19. stoljeća, a prisutnima su po prvi puta predstavljeni novinski članci, ilustracije, uspomene na mladu misu te druge, dosad nepoznate zanimljivosti vezane uz Homotarićev život.

Ogranak planira sljedeće predavanje o Homotariću u Tuhlju te najavljuje daljnja istraživanja o životu ovog znamenitog Klanjčana, koji je ostavio dubok trag kao tuheljski župnik pokrenuvši u mjestu mnoga društvena događanja, a između ostalog osnivač je i Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Tuhlju.

 

(dž)

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook