Prethodni članak
Sljedeći članak

'Situacija s neobrađenim i zapuštenim zemljištima u Zaboku i Sv. Križu Začretju nije zabrinjavajuća'

Razgovarali smo s poljoprivrednom redarkom Andreom Janjčec koja obavlja posao na području grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje


Poljoprivredna redarka Andrea Janjčec započela je započela je s radom ožujku ove godine. Radi na području grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje. Uredovni dani u Općini Sveti Križ Začretje su ponedjeljak i utorak dok preostale dane u tjednu radi na području grada Zaboka. Zanimalo nas je kakvo je stanje na području grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje zatekla, odnosno kakva je situacija s neobrađenim i zapuštenim zemljištima. - Situacija nije zabrinjavajuća, ali zasigurno ima vremena za napredak, postupanje je otežala situacija s korona virusom, međutim po predmetima se postupa ažurno, no nije za očekivati da će svi biti riješeni u najkraćem roku jer se okolnosti u pojedinim situacijama razlikuju. Zbog slabljenja poljoprivredne proizvodnje problematika zapuštenog i neobrađenog zemljišta najizraženija je u ruralnim dijelovima grada i općine – odgovorila je Janjčec.


Ovlasti poljoprivredne redarke nalazi se prvenstveno u komunikaciji sa strankama i pokušaju mirnog rješenja problematike. - Smatram da je dobra komunikacija ključ svega, iz tog razloga sa strankama nastojim pronaći kompromis, produljiti rok izvršenja ili ih saslušati i pronaći način za rješavanje trenutne situacije. Do sada nije izdan ni jedan prekršajni nalog. kazne su zaista posljednja opcija, no, nažalost, pretpostavljam da će u par slučajeva biti neizbježne. Ukoliko smatram da će to dovesti do pozitivnog rezultata, obavijest se može ponoviti. Do sada smo u najvećem broju slučajeva na taj način uspjeli provesti naložene mjere. Na području grada poslano je 77 obavijesti, u dva je slučaja izdano rješenje dok su za područje općine napisane 83 obavijesti – priča nam redarka dodajući da građani čija je kvaliteta života narušena neobrađenim zemljištima u njihovoj blizini pozdravljaju ustrojavanje ove službe i sami dojavama prijavljuju problem dok s druge strane, njihovo oduševljenje s njima ne dijele vlasnici zapuštenog zemljišta.

Kaže kako dojave građana pristižu poštom, mailom, telefonskim putem ili osobnim dolaskom stranaka. Dopuštene su i prijave anonimnim putem. - Zaprimanjem obavijesti o zapuštenosti čestice izlazi se na teren gdje se utvrđuje stvarno stanje na terenu i izrađuje fotodokumentacija. Uvidom u katastarsku bazu utvrđuje se posjednik/vlasnik dotične čestice kojem se šalje obavijest o zapuštenosti iste u kojem se stranci daje mogućnost za očitovanje. Velik dio građana zaprimanjem opomene očisti zapušteno, dok za one koji se ne očituju ni ne izvrše obvezu slijedi ponovna obavijest. Već sam prije napomenula kako se najveći dio prijava riješi upravo mirnim putem na način da građani urede česticu temeljem inicijalne obavijesti. Međutim, ukoliko to nije slučaj izdaje se Rješenje nakon kojeg se izdaje obavezni prekršajni nalog s konkretnom novčanom kaznom. Konkretan problem u cjelokupnom procesu zapuštenih zemljišta je taj da se podaci iz katastra i gruntovnice ne poklapaju sa stvarnim stanjem na terenu, međutim, to nije problem samo Grada Zaboka i Općine Sv. Križ Začretje. U svakodnevnoj komunikaciji sa strankama dolazim do zaključka da je veliki dio građana svjestan obveze održavanja posjeda, međutim, ponekad im treba poticaj za djelovanje. Najveće mi je zadovoljstvo zainteresiranost stranaka za suradnju i konačni pozitivni rezultat. Moram priznati da do sada nisam imala negativnih iskustava u suradnji – zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook