Prethodni članak
Sljedeći članak

Šepatov dodir ljepote i duhovnosti u krapinskoj Galeriji

Ovim je događajem počelo obilježavanje Dana grada Krapine


Otvarajući samostalnu izložbu zagrebačkog slikara Zvonimira Šepata, u četvrtak predvečer u krapinskoj Galeriji, gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je kako tim događajem počinje obilježavanje Dana Krapine i njezina zaštitnika sv. Nikole. Čestitao je prisutnim sugrađanima Dan grada i nadolazeće božićne blagdane.

Šepat, koji se afirmirao slikajući marine, posebice pelješke motive, u Krapini izlaže svojom svijetlom paletom slikane zagorske krajolike. Riječ je o dvadesetak ulja na platnu, nastalim posljednjih nekoliko godina, premda su izložena i „Svjetla zaseoka“ nastala 1984. godine. Pozornost publike privukla je slika „Kapela sv. Ante na Petrovskom“, iz 2017. godine, čiju je unutrašnjost Šepat oslikao na zadovoljstvo njezina, na izložbi prisutnog , vlasnika Antuna Presečkog.

Većina slika izložena je na prvom katu galerijskog prostora, a prizemljem dominiraju kameni i mramorni reljefi i skulpture o kojima likovni kritičar Stanko Špoljarić kaže da su „prepoznatljiva vrijednost unutar moderne hrvatske umjetnosti biblijske inspiracije, s uvažavanjem tradicije, ali i mnoštvom osebujnih rješenja“. Kako se Špoljarić, zbog bolesti, nije pojavio na otvorenju, sa Šepatovim stvaralaštvom publiku je upoznala Vesna Kunštek, ravnateljica Galerije grada Krapine, uz Pučko otvoreno učilište organizator izložbe. Otvorena je do 31. prosinca. No, Šepat se predstavio i kao tekstopisac, skladatelj i pjevač u klapi „Škrljak“ , koja je kraćim kajkavskim programom pridonijela ugodnoj atmosferi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook