Prethodni članak
Sljedeći članak

Seizmolog pojašnjava: Može li potres u Maroku izazvati podrhtavanja u Hrvatskoj?


Razoran potres magnitude 6,8 prema Richteru sinoć je pogodio Maroko. Potvrđeno je da je poginulo više od 600 ljudi, a strahuje se da će broj mrtvih i ozlijeđenih biti još veći.  

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za HRT da su ovakvi potresi uobičajeni za područje Maroka jer se nalazi na granici dviju ploča. 

- Po samom izgledu terena možete vidjeti da je to područje nastalo zbog međudjelovanja tih ploča. Mislim da je 60-ih godina prošloga stoljeća ondje bio isti takav potres -  rekao je Fiket.

Posljedice potresa su razorne. Poginulo je više od 600 ljudi, a strahuje se da će taj broj još rasti. Seizmolog je naglasio kako ne ubijaju potresi, nego ubijaju građevine.

- U sam monitoring uloženo je mnogo novaca nakon zadnjega potresa. Ili su ostale građevine koje nisu uništene u prethodnim potresima ili nisu dovoljno dobro obnovili nove jer ovo je izuzetno jak potres, oko 30 puta jači od petrinjskog potresa. Prva procjena lokalnih seizmologa je bila 7,2, a sad je 6,8 po Richteru. Pravilno građeni neboderi i zgrade s armirano-betonskim konstrukcijama ne bi se smjeli urušavati, a ovdje, nažalost, vidimo dosta srušenih objekata i poginulih ljudi -  rekao je Fiket. 

Nakon glavnog potresa slijedio je niz slabijih podrhtavanja. Fiket je istaknuo kako se nikad ne može sa sigurnošću reći da je glavni udar prošao.

- Prema procjenama maksimalne magnitude na takvom rasjedu, to već je takva vrijednost, vrlo vjerojatno ovo je bio glavni udar. Naknadni udari mogu biti izuzetno jaki, i do 6 po Richteru. U svakom slučaju ne slijedi mirno razdoblje, pogotovo ne za spasilačke službe koje će na tom trusnom području morati izvlačiti preživjele i stradale, naglasio je Fiket.

Seizmolog je rekao da taj rasjed nije povezan ni s jednim rasjedom kod nas.

- Posljedica je globalne tektonike ploča. Na jednoj od tih ploča koja je sudjelovala smo i mi, tako da s te strane jest povezan, ali ne u smislu da bi ovaj potres izazvao potrese kod nas, zaključio je Fiket.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook