Prethodni članak
Sljedeći članak

Šef iz Petrove: Ženu (24) smo hitno porodili zbog covida i sad je na umjetnim plućima

Napravljen je hitni carski rez...


Sve više trudnica obolijeva od teških oblika covida, a nakon prošlotjedne smrti jedne trudnice, sad su drugu prebacili iz Petrove na Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević, gdje je spojena na ECMO uređaj (umjetna pluća). Indexu je to potvrdio dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za porodništvo KBC-a Zagreb.

"Doveli su nam trudnicu, 24 godine, nije cijepljena. Pozitivna je na covid i kod nas je napravljen hitan carski rez. Ona je radi lošeg stanja prebačena na infektivnu, gdje je spojena na ECMO. Beba je ostala kod nas i beba je dobro", rekao je za Index dr. Zlopaša. Navodi kako su nedavno imali prvi slučaj vertikalnog prijenosa covida na bebu, odnosno da je nakon poroda dijete bilo covid-pozitivno.

"Srećom su dobro i majka koja je covid-pozitivna i njena beba koja je covid-pozitivna. Inače u Hrvatskoj je dosad umrla jedna trudnica od covida, dok je jedna bila blizu, ona je mjesecima ležala na Rebru, jedva se izvukla", rekao nam je dr. Zlopaša. Navodi kako su u Petrovoj imali 73 covid-pozitivne trudnice koje su potom rodile.

"Njih 6 ili 7 su imale vrlo težak oblik covida, dakle njih 10 posto. Odnosno svaka 10 rodilja iz Petrove je imala teški oblik covid-infekcije i nijedna nije bila cijepljena. Ima ih u Hrvatskoj i više, no to su te koje smo porađali kod nas, a da su covid-pozitivne. Prije se trudnice nisu cijepile jer nije bilo jasnog stava.

Čekali smo preporuku kolega iz drugih zemalja i sad se stvorio ogroman pool procijepljenih trudnica, najviše u Americi gdje sad imate 170.000 cijepljenih trudnica, u Velikoj Britaniji oko 100.000", kazao nam je dr. Zlopaša. Ističe i kako su dosad imali oko 15 slučajeva covid-pozitivnih trudnica koje su prijevremeno porodili.

"Moralo se ići u prijevremeni porod jer žene više nisu mogle izdržati, urušavala im se plućna funkcija. To su žene koje su stavljene na visok protok kisika. Za slučaj da se nije išlo u prijevremeni porod, plućna funkcija bi im se dodatno urušila. Nadam se da će biti više trudnica koje će se sad cijepiti. Zato smo kao struka izdali preporuke, u kojima se daju prave informacije trudnicama i dojiljama. Činjenica je da su sva razvijena društva izdala smjernice, nema više dileme, potrebno je cijepiti trudnice. Moguće je da je delta plus soj agresivniji pa sad imamo više težih kliničkih oblika kod trudnica nego u prvom naletu covida. Tad su dolazile informacije da je isti rizik za njih kao i za ostale, no sad vidimo da su trudnice pod povećanim rizikom. Dolazi do veće mogućnosti prijevremenih poroda, do mogućnosti smrti bebe, kao i trudnice", kazao je dr. Zlopaša.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook