Prethodni članak
Sljedeći članak

Šef DHMZ-a: Mi smo jedina meteo-služba u EU koja mora zasijavati oblake jodidom


Snažno nevrijeme pogodilo je različite dijelove naše zemlje. Tuča, pijavice, poplavljena dvorišta i podrumi, golema šteta na poljoprivrednim kulturama, uništene su stotine hektara usjeva. Ušli smo u dio godine kada će ovakvi ekstremni događaji biti sve češći. Što nas čeka ovog ljeta?

Güttler: Narednih dana trebalo bi doći do stabilizacije

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Ivan Güttler rekao je u sinoćnjoj emisiji HRT-a "Otvoreno" kako smo jučer imali jednu visoku ciklonu, koja je prelazila preko Europe i uzrokovala je nevremena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

- DHMZ je to prepoznao, te je već u ponedjeljak izdao narančasto upozorenje, posebice za istok Hrvatske, dodao je.

Naglasio je kako se prognoza DHMZ pokazala točnom. Rekao je kako je bilo teško gledati izvještaje s terena, gdje građani govore o štetama na poljoprivrednim usjevima i na imovini.

U Rasinji kod Koprivnice, jedna žena je čak i izgubila život - djelomično povezano s poplavom.

Güttler je poručio kako bi narednih dana trebalo doći do stabilizacije, no, nisu isključeni lokalni pljuskovi i manja tuča.

- Ipak nešto mirniji ostatak tjedna. I tako bi trebalo biti do nedjelje, dodao je.

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda istaknuo je da se ljeto očekuje toplije od prosjeka, ali ovakve oluje se ne mogu predvidjeti, posebice na kontinentu.

Naglasio je kako se u Hrvatskoj povećavaju toplinski valovi. Zanimljiva je situacija s tučom.

- Smanjuje se broj dana s tučom, osim u ovim najvećim kategorijama. To stanje nije samo problem u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama, primjerice Italiji, kazao je.  

Tucaković: Pomoć građanima neupitna

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković naglasio je da je jučer bilo dosta intervencija na području Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske županije.

- Tamo gdje su došli oblaci i velike količine kiše, koja je pala. Stotine intervencija je bilo. Ispumpavala se voda iz podruma, poručio je.

Naravno, da postoje prioriteti što se tiče intervencija, ali vatrogasci će svima doći i pomoći u teškoj situaciji.

Osvrnuo se i na velike poplave u Bavarskoj. Istaknuo je kako su hrvatski vatrogasci ponudili suradnju njemačkim vatrogascima.

Jakopović: Poljoprivrednici bi bili sretni da počnemo razgovarati o sustavu protugradne obrane

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako su štete na poljoprivredi izuzetne na području gdje se dogodilo nevrijeme.

- Očekivala se rekordna godina po pitanju žitarica. Ječam se počeo skidati. Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, a nevrijeme je pogodilo dio zemlje koji je ratarski, istaknuo je.

- Tu se jako teško može boriti protiv poplava, dodao je.

Poljoprivrednici su ogorčeni, posebice na dio, koji nije osiguran. Naglasio je kako se vidi, da je iz godine u godinu, sve kompleksnije baviti se poljoprivredom.

Poljoprivrednici očekuju u najkraćem roku, da se sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče, ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća.

Jakopović je rekao da je oko toga bilo puno rasprava, te da treba pratiti razne studije.

- Poljoprivrednici bi bili jako sretni da ponovno počnemo razgovarati o sustavu protugradne obrane, poručio je.

"Treba biti oprezan u primjeni srebrovog jodida"

Güttler je rekao kako DHMZ je jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji, koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, a kako bi se djelovalo na tuču.

No, dodao je da neka istraživanja pokazuju da primjena srebrovog jodida, povećava štetu od tuče.

- Totalno suprotno od očekivanog, kazao je.

- Zato smo vrlo oprezni u primjeni, istaknuo je.

Tuča se događa i događat će se i dalje. Zato treba biti oprezan u primjeni srebrovog jodida.

Osniva se županijski vatrogasni operativni centar sa sjedištem u Virovitici.

Tucaković je istaknuo kako su predstavnici Virovitičko-podravske Vatrogasne zajednice i JVP Grada Virovitice jučer potpisali ugovor o osnivanju županijskog vatrogasnog operativnog centra, što će omogućiti bržu reakciju na intervencije, bolju koordinaciju i učinkovitiju raspodjelu resursa, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook