Prethodni članak
Sljedeći članak

Savjet maturantima iz Zavoda za zapošljavanje: Ove studije pokušajte izbjeći


Foto: Pixsell/Ilustracija/Arhiva (Fotografija je ilustrativnog karaktera i nema nikakve veze sa sadržajem ovog teksta)

Po broju prijava maturanata, najpoželjniji fakulteti su FER, medicina i poslovna ekonomija. Ako se gleda omjer kvote i broja prvih prijava, onda je to studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti, logopedija i studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu, javlja Dnevnik Nove TV.

'Bilo je popularno i prethodnih godina, vrlo popularno, ali to je studij koji se plaća. Znamo da studiji koji nisu besplatni nemaju toliku atraktivnost i nemaju toliki broj prijava, ali ovaj studij ima iznimno velik broj prijava', rekao je za Dnevnik Nove TV Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Koliko se sve ovo poklapa s onim što se traži na tržištu rada? U dobrom dijelu jest – na cijeni su fizičari, matematičari, inženjeri strojarstva, elektrotehnike, građevine, liječnici, logopedi.

'Ekonomista imamo preko 3000, no to su ekonomisti smjera menadžment i marketing. Tržištu rada trebaju ekonomisti na smjeru financije i računovodstvo', rekla je Ivana Mehle, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te dodala: 'Možda bi trebali izbjeći studije dizajna, novinarstva, filozofije i komparativne književnosti.'

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook