Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminula je zagorska nastavnica biologije i kemije, ''naša Venca''


U Zlatar Bistrici, u 89. godini, preminula je umirovljena nastavnica biologije i kemije, Vjenceslava Pavleković, koju su mještani i bivši učenici od milja jednostavno zvali „naša Venca“.

Bila je dugogodišnji „zaštitni znak“ ekologije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Zahvaljujući njezinu zalaganju u promicanju ekologije, prva „zelena zastava“ u KZŽ vijorila se ispred zlatarbistričke osnovne škole. U ožujku 2001. godine na svečanosti proglašenja prvih europskih eko-škola u Republici Hrvatskoj certifikat i Zelenu zastavu tadašnjoj ravnateljici škole, Boženi Slunjski, uručio je Sergio Santos, europski koordinator za eko-škole. Svečanosti je bila nazočna i Vjenceslava Pavleković. Godinama je sa svojim učenicima sudjelovala na natjecanjima u organizaciji Pokreta prijatelja prirode „Lijepa Naša“. Na prvom ekološkom natjecanju Republike Hrvatske, u lipnju 1993. godine, njezini učenici Irena Kušić, Martina Martinjak, Dario Kadoić, Maja Bručić i Goran Benčić, osvojili su prvo mjesto. Uspjesi su slijedili i idućih godina. Škola u kojoj je radila do umirovljenja prva je u KZŽ 2011. godine dobila zlatni certifikat Međunarodne eko-škole.

U suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Javor“ iz Z. Bistrice Vjenceslava Pavleković utemeljila je prvu poučnu stazu zdravlja u Hrvatskom zagorju, zvanom „Šumarica“ , što dva kilometra vodi kroz šumu Šinjačkovinu i dio je „Javorove“ staze zdravlja.

Za svoj dugogodišnji rad i doprinos afirmaciji KZŽ 2009. godine primila je županijsko priznanje Plaketu, a prošle godine u travnju i Plaketu općine Zlatar Bistrica za dugogodišnji doprinos društvenom životu zajednice. Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 28. svibnja, u 17 sati na groblju u Lovrečanu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook