Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanirana je crna točka za vodozemce u Štrucljevu

Tekst: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. Uz rub ceste 29. veljače 2024. godine postavljena je mobilna ograda dužine 350 m koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju.

Djelatnici Ustanove i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak „Žabe na cesti“ u suradnji s Županijskom upravom za ceste.

Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati svoje životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama.
Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu.

Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna promatranja okoliša.

 

Pozivamo udruge i pojedince koji žele volontirati u ovoj aktivnosti da nam se jave na mail [email protected] ili putem telefona 049/315 060.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook