Prethodni članak
Sljedeći članak

Ortoped godinama radio ‘na crno‘ u prostorima najvećeg Doma zdravlja!? ‘Nije imao papire od Ministarstva‘


Stanovnici otoka su ovih dana doznali da će nefrolog dr. Mirko Luketin povremeno raditi u ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru, što je dobrim dijelom omogućila i Zaklada "Vera i dr. Matko Miličić - Maleško", piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijske medicinske ustanove, tada je izjavio kako je svjestan da je "na otocima otežano ostvarivanje temeljnih načela zdravstvene zaštite, prvenstveno zbog manjka zdravstvenog kadra i nezainteresiranosti zdravstvenih radnika za rad izvan većih gradova".

- Drugi problem u radu je ograničenje u broju i vrsti specijalističkih ordinacija na pojedinim lokacijama, a Dom zdravlja je upravo u procesu njihova povećanja. Za Hvar je zatraženo osnivanje ordinacija za ortopediju, dermatologiju i psihijatriju te se nadamo skorom pozitivnom rješenju Ministarstva zdravstva – rekao je dr. Rađa.

No, navedeno je dobrim dijelom na posljednjoj sjednici Županijske skupštine pokušala opovrgnuti SDP-ova vijećnica Ljiljana Caratan Lukšić koja je ustvrdila da je ortoped u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja prestao s radom od 1. siječnja zbog odlaska u mirovinu.

- Ministarstvo zdravstva mu je željelo produžiti rad odnosno omogućiti nastavak djelovanja i u mirovini, ali ravnatelj Rađa to ne želi. Problem, osim odraslih pacijenata, imaju i roditelji beba koje moraju snimati kukove - ustvrdila je oporbena zastupnica.

Dr. Rađa, u odgovoru na pitanja novinara, naglasio je kako "ortoped na Hvaru nikada nije radio u sustavu Doma zdravlja, pa mu nije niti otkazan ugovor jer ga nije ni bilo".

- Ako je ortoped tamo radio, onda je radio "na crno", odnosno "ilegalno" i bez dopusnice Ministarstva zdravstva i naše ustanove. Kada smo bili informirani da postoji kolega ortoped koji je zainteresiran raditi u nepunom oraru u Hvaru, obavili smo niz radnji.

Donesena je odluka o pokretanju djelatnosti ortopedije i osnivanju specijalističke ortopedske ordinacije, zatražen je očevid prostora od strane Ministarstva zdravstva, koji je i obavljen 14. veljače, ali i suglasnost ministra zdravstva za zapošljavanje koja je dobivena – odgovorio je ravnatelj.

Prema njegovim riječima, raspisan je natječaj za zapošljavanje liječnika specijalista koji je završio 22. veljače, pa će se sukladno tome pristupiti potpisivanju ugovora o radu s doktorom koji se javio na nadmetanje. Međutim, još uvijek se čeka rješenje Ministarstva zdravstva o početku rada ortopedske ordinacije.

Po srijedi je postupak koji se mora poštivati, jer se rad na crno ne bi smjelo tolerirati nigdje, a pogotovo ne u zdravstvenim ustanovama, bez obzira imaju li javni, u ovom slučaju županijski predznak ili privatni.

Dr. Rađa stoga Hvaranima poručuje da će uskoro imati i ortopedsku ordinaciju u kojoj će doktor (Radivoje Vuleta iz Doma zdravlja "Dr. Ante Franulović" Vela Luka) tijekom osam planiranih radnih sati tjedno primati pacijente na "crvenu" uputnicu, što znači da će za korištene usluga plaćati samo participaciju u slučaju da nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook