Prethodni članak
Sljedeći članak

Šampion 53. Sajma vina je predikatno vino sorte Traminac ledene berbe 2018. Vinarije Sever

Uz ovakvu kvalitetu vina i malo bolje brendiranje bit ćemo sigurno na vinskoj karti Hrvatske izuzetno dobro pozicionirani


Na Bedekovčanskim jezerima danas je otvorena 53. izložba i sajam vina na kojem su izložena i mogu se degustirati 82 vina. Šampionom ovogodišnjeg Sajma proglašeno je predikatno vino sorte Traminac ledene berbe 2018. Vinarije Sever. To vino ocijenjeno je i visokim zlatom, a visokim zlatom ocijenjeno je i vino sorte Graševina OPG-a Posavec Nenad.

'To je plod izuzetno teškog rada. 32 godine sam u podrumima i vinogradima i to daje neke rezultate. Mogu reći i da sam prvi šampion Zagorja jer sam početkom 90-tih donio vino iz arhive. Dvije tri godine nisam imao sreće pa je pobijedio bolji vinar od mene Boris Drenški, a sad sam mu vratio, našalio se Zvonko Sever. Njegova Vinarija postoji 32 godine, ima 15.000 trsova na osam parcela, a za njega je najveći dobitak to što su mu sinovi Filip i Jakov ostali u Vinariji pa se tradicija proizvodnje vina neće zatrti i ima budućnost. Pored toga, kaže, njegov je velik uspjeh autohtona sorta klanječkog vinogorja Sokol koju je spasio od potpunog izumiranja.

Zamjenica predsjednice ocjenjivačke komisije i predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško istakla je da se ove godine mogu kušati 82 lijepa uzorka vina te je čestitala svim vinarima na osvojenim nagradama odnosno odličjima. 'Zaista oni iz godine u godinu potvrđuju da su dosljedni u svojoj kvaliteti i da svake godine još više napreduju. Svake godine imamo sve veći broj uzoraka sa zlatnim i srebrnim odličjima. Ali, nećemo reći da nisu valjana ona vina koja su ocijenjena broncom ili priznanjima, rekla je Šaško čestitajući svima i zahvalivši vinarima koji su se odazvali na ocjenjivanje. Zahvalila se i Krapinsko – zagorskoj županiji koja svake godine osigurava vrijedne nagrade za najbolje vinare i vinogradare s najbolje ocijenjenim vinima te Općini Bedekovčina koja svake godine sudjeluje u organizaciji i generalnom sponzoru tvrtki Vetropack Straža koja svake godine prati ovo događanje s paletom butelja za pobjednika.


Po kategorijama najbolje su ocijenjena sljedeća vina:
NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U KATEGORIJI HOBISTA
Miješano bijelo vino, berbe 2020. godine
Tisanić Ivan, 85 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI BIJELIH MIRNIH SUHIH VINA REDOVITE BERBE:
Graševina, berbe 2020. godine
Vinarija Kopjar, 87 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI BIJELIH MIRNIH VINA REDOVITE BERBE S OSTATKOM ŠEĆERA:
Chardonnay, berbe 2020. godine
Vinarija Micak, 87 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI CRNIH I RUŽIČASTIH VINA REDOVITE BERBE:
Darmol, berbe 2015. godine
Vinarija Micak, 89 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO PREDIKATNO VINO:
Traminac, ledene berbe 2018. godine
Vinarija Sever, 91 bod, veliko zlato

Priznanja i nagrade dodijeljene su i svim ostalim vinarima.
Vinarima su čestitali i predsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije Zlatko Šorša te ispred pokrovitelja, Vetropack Straže Alen Javorić.


Načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban ovom je prigodom rekao da je tu izložena muka naših zagorskih muževa i proizvodi kojima se možemo dičiti diljem lijepe naše čak i vani. 'Ove godine vidimo, ne može nam ništa ni korona, ni žutica, naši vinari se bore i idu dalje. Posebno smo se ove godine potrudili organizirati drugačiji program, u malo širem obliku koji je namijenjen svim dobrim skupinama. Vjerujem da će ova tri dana proći u zabavi, uživanju u kapljici, štrukljima i dobroj zagorskoj popevkici. Jer, put razvoja turizma na Bedekovčanskim jezerima je sljubljivanje vina, štuklji i zagorske popevke, rekao je načelnik Ban.


'Krapinsko – zagorska županija i Hrvatsko zagorje je vinska regija i kad imate tako sjajne vinare koji proizvode pjenušce, ledene berbe, sortna vina, onda ste u vinskoj regiji. Krapinsko – zagorska županija je lider kontinentalnog turizma i uz zaštitu naših proizvoda: purice, mlinaca, štrukli i meda, sigurno je vino jedan od naših zaštitnih znakova ukupne turističke ponude. Svi naši hoteli, toplice i OPG-ovi moraju u budućnosti nuditi isključivo naša najbolja vina. Uz ovakvu kvalitetu vina i malo bolje brendiranje bit ćemo sigurno na vinskoj karti Hrvatske izuzetno dobro pozicionirani, rekao je župan Željko Kolar. Zahvalio se svima koji su se odazvali, pozvao je i na sutrašnju Štruklijadu i festival 'Igrajte nam mužikaši' u nedjelju. Dodao je i da nije slučajno što su sve tri manifestacije organizirane na Bedekovčanskim jezerima. 'Načelnik Općine Darko Ban i njegov tim pripremaju jedan sjajan projekt kojim će Bajere dovesti na vrh turističke karte RH i vjerujem da kroz Mehanizam za oporavak i otpornost i novu financijsku omotnicu, će se taj sjajan projekt i realizirati, objasnio je župan Kolar.


Osim standardnog vinskog programa na kojem je nastupio Muški pjevački zbor Magdalenić, nastupili su u glazbenom dijelu Črleni lajbeki i Elixir band, a Društvo Naša djeca Bedekovčina organiziralo je Dječje sportske igre na prostoru Plavog jezera, dok su danas i preostale dane manifestacije prati Udruga 'Našenina – vezilje Bedekovčina' sa svojom 'Zagorskom domaćom koštom' pripremajući zagorsku juhu i pogačice.

53. Sajam i izložbu zagorskih vina organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina Suorganizatori su Udruga Vino Zagorje, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, TZ područja Srce Zagorja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina i Ministarstvo poljoprivrede. Medijski pokrovitelji su Radio Kaj i Zagorski list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook