Prethodni članak
Sljedeći članak

S radom prestaje COVID odjel bolnice u Krapinskim Toplicama, na raspolaganju daleko više cjepiva nego što je prijavljenih građana

Niz je ordinacija koje imaju prijavljene samo one koji će dobiti drugu dozu, a da nemamo ni jednog novoprijavljenog. Ne možemo pobijediti COVID bez cijepljenja, apelirao je župan na građane da se prijave


Županijski Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare. Zamjenica načelnika Stožera Jasna Petek, koja sada obavlja funkciju načelnice Stožera iznijela je dobre vijesti.

–Danas imamo 3 novooboljele osobe, 27 osoba je oporavljeno, aktivnih slučajeva zaraze je 128 i 206 osoba je u samoizolaciji. Jako dobra vijest je da broj novooboljelih na 100 tisuća stanovnika u proteklih 7 dana iznosi 37, prošli petak je bilo 110, a 163 prije 2 tjedna. Pada nam i broj hospitaliziranih pacijenata, u OB Zabok imamo 21 pacijenta pozitivnog, a 5 je na respiratoru. Prije 2 tjedan na bolničkom liječenju je bilo 57 osoba, a prošli tjedan 32. Prosječno smo u proteklom tjednu imali 27 hospitaliziranih pacijenata dok je taj prosjek bio 44 prije tjedan dana. U proteklom tjednu nismo imali preminulih COVID pozitivnih osoba, dok ih je tjedan prije bilo 9. Dobar podatak je da je postotak pozitivnih testova uzetih u OB Zabok protekli tjedan pao ispod 10 posto, imali smo 9 posto od svih ukupno testiranih – istaknula je Petek te podsjetila na nove mjere nacionalnog Stožera.

Župan Željko Kolar dodao je da je trenutno u našim školama 15 zaraženih učenika, 11 u osnovnim i 4 u srednjim te samo jedan zaraženi djelatnik i jedan u samoizolaciji. - To su odlični rezultati, zato ostaje odluka da svi učenici osnovnih i srednjih škola idu do kraja školske godine po modelu. Nastavno na te dobre vijesti, s današnjim danom prestaje raditi COVID odjel u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. No, nije dobro da imamo puno veći broj cjepiva na raspolaganju nego prijavljenih za cijepljenje. Imamo nekih doktrota opće prakse koji nemaju ni jednog prijavljenog za novo cijepljenje za sljedeći tjedan. Niz je ordinacija koje imaju prijavljene samo one koji će dobiti drugu dozu, a da nemamo ni jednog novoprijavljenog. Prošli tjedan smo bili drugi ili treći u Hrvatskoj po postotku procijepljenosti, ovaj tjedan smo već između 6. i 7. mjesta. Ako se ne nastavimo cijepiti, padat ćemo u postotku. Ako želimo da ove ublažene mjere ostanu na snazi, da se s 15. 6. ukinu uz pridržavanje mjera, neka nam se ne dogodi da zbog loše procijepljenosti budemo u lošijoj poziciji nego ostali dijelovi Hrvatske. Hvala gospodarstvenicima, od idućeg tjedna počinjemo cijepiti po tvornicama i proizvodnim pogonima, radit ćemo mobilne ekipe koje će dolaziti u prostor tvornica i cijepiti ljude. Tko god se danas javi svom doktoru za cijepjenje, bit će sigurno cijepljen idući tjedan. Imamo puno više cjepiva nego prijavljenih ljudi. Ne možemo pobijediti COVID bez cjepiva – apelirao je župan.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić rekla je da je toj bolnici u ovom trećem valu prošlo kroz kovid odjel ukupno 55 pacijenata, a od njih je jedna osoba preminula, a svi ostali su otpušteni kući. Kako su i posljednja tri pacijenta premještena, istakla je da sljedeći tjedan slijedi čišćenje, pripremanje odjela i pripremanje za prijem pacijenata na ortopedsku rehabilitaciju gdje sada postoji lista čekanja, ali će proraditi drugi odjeli za tu rehabilitaciju.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan izvijestio je da je prvom dozom cijepljeno 36.372 građana, 15.498 s drugom dozom, što znači da je utrošeno 51.800 doza ukupno. – Došli smo do faze da imamo daleko više cjepiva nego zainteresiranih. Tek smo na 29 posto procijepljenih, zaista apeliramo i molimo sve da se prijave svojim liječnicima, bit će u najkraćem mogućem roku procijepljeni, svih vrsta cjepiva imamo, može se birati – rekao je Jadan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook