Prethodni članak
Sljedeći članak

S početkom jeseni i Zagorje će dobiti sigurnu kuću za žrtve nasilja

Kuća i djelatnice spremne su za početak rada, očekuje se odobrenje ministarstva za minimalne uvjete


U Klanjcu je danas održana konferencija za medije na temu sigurne kuće u Krapinsko – zagorskoj županiji.

- Nakon što smo prošle godine sklopili sporazum o suradnji na projektu sklonište za djecu i odrasle osobe koje su žrtva obiteljskog nasilja kojeg smo nazvali ‘Novi početak’, Krapinsko-zagorska županija je zajedno s Društvom Crvenog križa našla objekt koji će služiti kao sigurna kuća – rekao je župan Željko Kolar dodajući kako je s vlasnikom objekta potpisan ugovor za korištenje na 5 godina te kako je objekt kompletno preuređen te prilagođen potrebi žrtvama nasilja pogotovo te je osiguran sigurnosni dio. – 19. srpnja smo na Županijskoj skupštini smo rekli da idemo na formiranje ustanove koja će upravljati sa Sigurnom kućom. Dugo smo radili na tom projektu, a ja se kao župan ispričavam što nakon 7 godina mandata nismo napravili ranije, ali moram reći kako je tu bilo niz objektivnih i subjektivnih okolnosti koje su nas ‘odvlačile’ na neku drugu stranu – rekao je Kolar. – Žrtve nasilja imat će siguran prostor na području Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je Kolar i zahvalio svojoj zamjenici Jasni Petek koja je kako je rekao ‘mozak’ cijele operacije, Upravnom odjelu predvođenom pročelnicom Martinom Gregurović Šanjug. – Oni su u samoj pripremi zajedno sa Zagorskom razvojnom agencijom odradili veliki posao, a zahvala ide i predsjedniku Županijskog Crvenog križa Davoru Šimunoviću i njegovoj ekipi koji su zajedno s nama sate i sate pripremajući projekt, a to je bio veliki posao – objasnio je župan. – Ovo je velika stvar za žrtve nasilja na području Krapinsko-zagorske županije da u svojoj županiji imaju sigurno mjesto. Želimo da se objekt koristi što manje jer kao društvo moramo imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja – naglasio je Kolar.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je sigurna kuća tajno sklonište za sve one koji su se našli u vrtlogu obiteljskog nasilja te mjesto koje pruža sigurnost i šansu za novi početak. Prema podacima iz pregleda sigurnosnih pokazatelja MUP – a u 2019. godini, na području KZŽ prijavljena su 263 kaznena djela na štetu djece i obitelji, što predstavlja 52 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Evidentirano je 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, gdje je vidljivo smanjenje od 20 posto. - Na godišnjoj razini prema ocjeni centara za socijalnu skrb naše županije, godišnje bi trebalo smještavanje u sigurnu kuću za žrtve nasilja od 10 do 15 korisnika. Mi smo jedna od 6 županija koja sklonište na žalost još nema, no sada imamo objekt i od jeseni počinjemo raditi – istaknula je Petek.


Zamjenica župana dodala je da na području Krapinsko – zagorske županije djeluje SOS telefon od 2012. godine, kao telefon podrška žrtvama nasilja, a od 2017. djeluje i savjetodavno tijelo pri SOS telefonu. - S obzirom da je u trenutku objavljivanja poziva prije nekoliko mjeseci jedini moguće prijavitelj mogla biti organizacija civilnog društva, a obzirom da na području KZŽ nemamo udruge koja se specifično bavi baš tim područjem, mi smo zamolili Društvo Crvenog križa KZŽ da bude prijavitelj u tom procesu, a mi kao Županija da smo partneri i zajedno pripremimo projekt. Pripremili smo projekt koji smo nazvali Novi početak, međutim prijava se sastojala od onog postupka najbrži prst i u tom postupku niti jedna od 6 županija nije ušla i nije njezina prijava prihvaćena. Nakon toga, bez obzira što nismo prošli, mi smo krenuli u sam postupak odabira objekta, iznajmili smo kuću, adaptirali smo je, opremili sugurnosnim mjerama, kamerama i svime što po pravilniku sigurna kuća treba sadržavati i trenutno smo u iščekivanju da dobijemo minimalne uvjete za početak rada sigurne kuće, koje dodjeljuje resorno ministarstvo – objasnila je Petek.


Nadležno ministarstvo objavilo je novi ograničeni javni poziv u okviru kojeg može KZŽ biti prijavitelj. - Sada mi pripremamo novi projekt u kojem smo mi prijavitelji, gdje ćemo aplicirati i samim tim što je ograničen javni poziv, čim pripremimo svu dokumentaciju, da bi sve to trebalo biti povoljno rješeno. Nakon Županijska skupština donese odluku i dobijemo suglasnost ministarstva, pripremljeni projekt možemo prijaviti. KZŽ će biti nositelj i naravno da se nadamo i očekujemo povoljni ishod. No, bez obzira na ishod tog natječaja, mi nastavljamo sa svim našim aktivnostima vezanima uz početak rada sigurne kuće jer u proračunu KZŽ u 2019. osigurano je 200 tisuća kuna, u ovoj godini još 700 tisuća kuna za opremanje i rad dvije djelatnicve koje su od veljače zaposlene na tom projektu, obzirom da smo kuću opremili i očekujemo minimalne uvjete, očekujemo da s ranom jeseni počnemo s radom – zaključila je Jasna Petek.


Zamjenica župana istaknula je i važnost preventivnog i savjetodavnog rada sigurne kuće. – Nadam se da će taj dio biti pretežiti, no važno je da u županiji imamo mjesto na koje se mogu skloniti sve žrtve nasilja kada to bude potrebno i mjesto gdje će zaista imati novi početak – naglasila je.

 


Ravnatelj Društva CK KZŽ Davor Šimunović zahvalio je Županiji na dobroj suradnji. – Kuća je uzeta u najam, kapaciteta je 8 osoba plus još koji ležaj, uređena prema pravilniku o minimalnim uvjetima. Zaposlene su dvije radnice, socijalna radnica i asistentica u skloništu, napravljeni su brojni kontakti s drugim sigurnim kućama i edukacije, djelatnice su spremne za početak rada – dodaje Šimunović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program