Prethodni članak
Sljedeći članak

S početkom jeseni i Zagorje će dobiti sigurnu kuću za žrtve nasilja

Kuća i djelatnice spremne su za početak rada, očekuje se odobrenje ministarstva za minimalne uvjete


U Klanjcu je danas održana konferencija za medije na temu sigurne kuće u Krapinsko – zagorskoj županiji.

- Nakon što smo prošle godine sklopili sporazum o suradnji na projektu sklonište za djecu i odrasle osobe koje su žrtva obiteljskog nasilja kojeg smo nazvali ‘Novi početak’, Krapinsko-zagorska županija je zajedno s Društvom Crvenog križa našla objekt koji će služiti kao sigurna kuća – rekao je župan Željko Kolar dodajući kako je s vlasnikom objekta potpisan ugovor za korištenje na 5 godina te kako je objekt kompletno preuređen te prilagođen potrebi žrtvama nasilja pogotovo te je osiguran sigurnosni dio. – 19. srpnja smo na Županijskoj skupštini smo rekli da idemo na formiranje ustanove koja će upravljati sa Sigurnom kućom. Dugo smo radili na tom projektu, a ja se kao župan ispričavam što nakon 7 godina mandata nismo napravili ranije, ali moram reći kako je tu bilo niz objektivnih i subjektivnih okolnosti koje su nas ‘odvlačile’ na neku drugu stranu – rekao je Kolar. – Žrtve nasilja imat će siguran prostor na području Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je Kolar i zahvalio svojoj zamjenici Jasni Petek koja je kako je rekao ‘mozak’ cijele operacije, Upravnom odjelu predvođenom pročelnicom Martinom Gregurović Šanjug. – Oni su u samoj pripremi zajedno sa Zagorskom razvojnom agencijom odradili veliki posao, a zahvala ide i predsjedniku Županijskog Crvenog križa Davoru Šimunoviću i njegovoj ekipi koji su zajedno s nama sate i sate pripremajući projekt, a to je bio veliki posao – objasnio je župan. – Ovo je velika stvar za žrtve nasilja na području Krapinsko-zagorske županije da u svojoj županiji imaju sigurno mjesto. Želimo da se objekt koristi što manje jer kao društvo moramo imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja – naglasio je Kolar.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je sigurna kuća tajno sklonište za sve one koji su se našli u vrtlogu obiteljskog nasilja te mjesto koje pruža sigurnost i šansu za novi početak. Prema podacima iz pregleda sigurnosnih pokazatelja MUP – a u 2019. godini, na području KZŽ prijavljena su 263 kaznena djela na štetu djece i obitelji, što predstavlja 52 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Evidentirano je 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, gdje je vidljivo smanjenje od 20 posto. - Na godišnjoj razini prema ocjeni centara za socijalnu skrb naše županije, godišnje bi trebalo smještavanje u sigurnu kuću za žrtve nasilja od 10 do 15 korisnika. Mi smo jedna od 6 županija koja sklonište na žalost još nema, no sada imamo objekt i od jeseni počinjemo raditi – istaknula je Petek.


Zamjenica župana dodala je da na području Krapinsko – zagorske županije djeluje SOS telefon od 2012. godine, kao telefon podrška žrtvama nasilja, a od 2017. djeluje i savjetodavno tijelo pri SOS telefonu. - S obzirom da je u trenutku objavljivanja poziva prije nekoliko mjeseci jedini moguće prijavitelj mogla biti organizacija civilnog društva, a obzirom da na području KZŽ nemamo udruge koja se specifično bavi baš tim područjem, mi smo zamolili Društvo Crvenog križa KZŽ da bude prijavitelj u tom procesu, a mi kao Županija da smo partneri i zajedno pripremimo projekt. Pripremili smo projekt koji smo nazvali Novi početak, međutim prijava se sastojala od onog postupka najbrži prst i u tom postupku niti jedna od 6 županija nije ušla i nije njezina prijava prihvaćena. Nakon toga, bez obzira što nismo prošli, mi smo krenuli u sam postupak odabira objekta, iznajmili smo kuću, adaptirali smo je, opremili sugurnosnim mjerama, kamerama i svime što po pravilniku sigurna kuća treba sadržavati i trenutno smo u iščekivanju da dobijemo minimalne uvjete za početak rada sigurne kuće, koje dodjeljuje resorno ministarstvo – objasnila je Petek.


Nadležno ministarstvo objavilo je novi ograničeni javni poziv u okviru kojeg može KZŽ biti prijavitelj. - Sada mi pripremamo novi projekt u kojem smo mi prijavitelji, gdje ćemo aplicirati i samim tim što je ograničen javni poziv, čim pripremimo svu dokumentaciju, da bi sve to trebalo biti povoljno rješeno. Nakon Županijska skupština donese odluku i dobijemo suglasnost ministarstva, pripremljeni projekt možemo prijaviti. KZŽ će biti nositelj i naravno da se nadamo i očekujemo povoljni ishod. No, bez obzira na ishod tog natječaja, mi nastavljamo sa svim našim aktivnostima vezanima uz početak rada sigurne kuće jer u proračunu KZŽ u 2019. osigurano je 200 tisuća kuna, u ovoj godini još 700 tisuća kuna za opremanje i rad dvije djelatnicve koje su od veljače zaposlene na tom projektu, obzirom da smo kuću opremili i očekujemo minimalne uvjete, očekujemo da s ranom jeseni počnemo s radom – zaključila je Jasna Petek.


Zamjenica župana istaknula je i važnost preventivnog i savjetodavnog rada sigurne kuće. – Nadam se da će taj dio biti pretežiti, no važno je da u županiji imamo mjesto na koje se mogu skloniti sve žrtve nasilja kada to bude potrebno i mjesto gdje će zaista imati novi početak – naglasila je.

 


Ravnatelj Društva CK KZŽ Davor Šimunović zahvalio je Županiji na dobroj suradnji. – Kuća je uzeta u najam, kapaciteta je 8 osoba plus još koji ležaj, uređena prema pravilniku o minimalnim uvjetima. Zaposlene su dvije radnice, socijalna radnica i asistentica u skloništu, napravljeni su brojni kontakti s drugim sigurnim kućama i edukacije, djelatnice su spremne za početak rada – dodaje Šimunović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook