Prethodni članak
Sljedeći članak

ROĐENA VU KRAPINI: Višnjine popevke


Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo organiziralo je na Dan Grada Krapine pamtljiv koncert nazvan „Rođena vu Krapini“, kao spomen na rođenu Krapinčanku odraslu u Pregradi, Višnju Korbar, koja je proljetos preminula i čiji su životni odlazak mediji gotovo prešutjeli. Nepravedno, jer Višnja je bila jedna od prvih naših zabavno-glazbenih pjevačica koja je pjevala u pariškoj Olympiji, za koju je glazbeni uglednik Miljenko Prohaska, nakon nastupa na „Opatiji 70“, rekao kako može dobro pjevati sve žanrove, koja je prvu gramofonsku ploču snimila s jazzom i koja je imala najviše festivalskih nastupa u Krapini. Posljednji 2010. godine. Tajnik Društva, kajkavski tekstopisac Radovan Novina, odabrao je dvadeset Višnjinih festivalskih popevki čiju je izvedbu povjerio mlađim, pretežito domaćim solistima i vokalnim skupinama, koji su svojim nastupom oduševili prepunu dvoranu zadovolje publike. Kako to biva, uvijek netko od izvođača otkaže nastup.

Tako je to ovaj put uradila vinička studentica solo pjevanja, Gabriela Hrženjak, koja je svojedobno na festivalu zamijenila Ninu Kraljić. No Radovan Novina lako je riješio problem. Popevku „Imala sam lepog dečka“ izveo je Krapinčanin, ugledni klarintetist, Branko Ovčarić, koji je toga dana na svečanosti primio zasluženo priznanje, Povelju Grada Krapine, za čiju ga je dodjelu predložilo Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. S punim pokrićem! Omiljeni glazbenik , kojeg prijatelji zovu nadimkom Ovca, oduševio je gledalište, a jednako su raspoloženje svojim interpretacijama s pozornice širili brojni izvođači, svaki od njih na visini svoje zadaće. Među njima i debitant sa Opatijske rivijere, čakavac David Danijel, koji je dojmljivo izveo popevku Dalke iz skladateljskoga pera Zlatarščanina Silvija Glojnarića, iz festivalske 1970. godine.

Dakako, ne smije se zaboraviti orkestar koji je pod vodstvom mladoga dirigenta Roberta Mihovilića, iz Sv. Križa Začretja, sigurno pratio sve izvođače. Dramski umjetnik, Denis Bosak, kazivao je stihove osam kitica dugog Višnjina pjesničkog uratka „Spomenek na Krapinu“. Dlanovi se nisu štedjeli. Višnjin nećak, ugledni slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar iz Ljubljane, nije krio ganuće, a publika je na početku zapljeskala i Kreši Nekiću, jedinom još živom članu Organizacijskog odbora koji je 1966. organizirao prvi Festival kajkavskih popevki. Kao gosti Grada Krapine i gradonačelnika Zorana Gregurovića, koncertu su nazočili i predstavnici sjevernocrnogorskoga grada Pljevlja, te saborski zastupnik, Žarko Tušek i Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook