Prethodni članak
Sljedeći članak

[REVOLUCIJA U POLJOPRIVREDI] Uskoro će traktori bez vozača samostalno obrađivati tlo, vršiti gnojidbu i sjetvu

U proizvodnju pilot linije ovakvih traktora krenulo se u Rusiji


Tvornica traktora u Sankt Peterburgu (PTZ) i tvrtka koja radi na sustavima umjetne inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih strojeva Cognitive Pilot pokrenut će prvu svjetsku masovnu proizvodnju traktora Kirovets kojima upravlja sustav autopilota, a temelji se na umjetnoj inteligenciji, javlja Agroklub.

Prema najavama, serijsko opremanje ovih traktora sustavom autopilota planira se za veljaču, tako da bi pilot serija od 10 do 20 strojeva bila isporučena kupcima u jesen ove godine, nakon čega bi započela serijska proizvodnja, pa bi shodno tome u Rusiji do 2024. moglo biti u pogonu čak 10 tisuća takvih traktora.

Ovi će traktori moći prepoznati stanje u okolini, kočiti ako naiđu na prepreku, izračunavati optimalnu rutu za obavljanje poslova i slično, a moći će provesti i analizu stanja tla i usjeva. Samostalno bez vozača traktori će se moći kretati tek u trećoj fazi ovoga projekta, odnosno u potpuno bespilotnoj verziji.  Prema izračunima, s ovakvim će se sustavom uštedjeti 70 do 80 posto na popravcima opreme i priključaka, a traktor će moći samostalno raditi u svim operacijama poput sjetve, gnojidbe, obrade tla i slično, piše Agroklub.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook