Prethodni članak
Sljedeći članak

Republika Srpska upravo prekinula sve odnose s Britanijom i SAD-om


Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prekidu suradnje s veleposlanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije u BiH, na što im je američka strana odmah odgovorila porukom da su krenuli “opasnim putem”. Prekid suradnje s američkim i britanskim diplomatima u BiH ranije je najavio predsjednik RS, Milorad Dodik, koji je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije od 2017., odnosno 2022. godine pošto su ga Washington i London odlučili kazniti zbog secesionističke retorike i podrivanja Daytonskog sporazuma te korupcije, piše Telegram.

Dodik je od tada u stalnom verbalnom ratu s diplomatskim predstavnicima te dvije utjecajne zapadne države, a sada je naveo vlasti RS da donesu odluku o prekidu komunikacije s njima pod optužbom da se miješaju u unutarnje poslove BiH.

“Vlada će izvijestiti nadležna tijela SAD-a i Velike Britanije o prekidu suradnje s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije zbog njihova antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih naroda i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, stoji u izjavi koju je entitetska vlada objavila u četvrtak uz objašnjenje da ova odluka obvezuje i političare iz RS koji su dužnosnici na razini države BiH.

Sam Dodik je ovu odluku u odvojenoj izjavi doveo u vezu s pomoći koju Zapad pruža Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom, a posebice je bio bijesan zbog najave da bi Velika Britanija mogla isporučiti ukrajinskim braniteljima streljivo s osiromašenim uranijem.

“To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni koristiti osiromašeni uranij”, izjavio je Dodik koji od početka agresije na Ukrajinu otvoreno zagovara proruska stajališta.

Iz veleposlanstva SAD-a su na odluku vlasti RS, iza koje stoji Dodik, reagirali objavom na društvenim mrežama u kojoj su istaknuli da je to još jedan opasan korak na pogrešnom putu. “To je put izolacije i autokratske vladavine”, poručili su i dodali da on očajnički pokušava održati svoj korumpirani režim.

Inače, Dodik je danas opet prijetio odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine. Kazao je da će, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne zakon o imovini, Republika Srpska donijeti odluku o samostalnosti.

Ovo nije prvi put da lider Republike Srpske ima takve izjave. Iz američkog State Departmenta nedavno su reagirali posebnom izjavom nakon što je Dodik najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njezin status ne uredi zakonom što bi ga trebao usvojiti parlament BiH, piše Telegram.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook