Prethodni članak
Sljedeći članak

Renomirani umjetnik i dekan Akademije postavio izložbu u Wesgateu te pozvao na važnu kampanju obnove dvorca


U umjetničkoj galeriji kvArt u Westgate Cityju jučer je otvorena izložba 'Raj na zapadu', autora Tomislava Buntaka, dekana zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Buntak je rođen 1971. u Zagrebu, gdje je diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti. 1994. dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a 1996. i nagradu na 24. Salonu mladih. Godine 1997. diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja, a iste godine postao je član HDLU-a u Zagrebu, čiji je danas predsjednik.

-Zanimljivo je izlagati u jednom ovakvom alternativnom prostoru – rekao je Buntak te je predstavio izložbu 'Raj na zapadu'. – Inače su moje tematske cjeline vezane uz pitanje raja, onog što danas zovemo ekološki održivom stvarnošću. Prije dvadesetak godina shvatio sam da čitav niz turističkih agencija predstavlja svoje destinacije posebno ako su vezane uz pejzaž, lijepi krajolik, toplo sunčano more. Čak i kada idete na sjever, gledati polarnu svjetlost, uvijek je to jedan uvid u nedosanjani ra. Pitanja raja je danas aktualno. Ljudi vole prirodna, lijepa i ugodna mjesta. Mjesta koja ja prikazujem u svojim djelima vezana su uz dvije cjeline – jedna su ljudi, mogućnost dobrog i harmoničkog odnosa među ljudima, a druga je sukladnost s prirodom – rekao je Buntak, između ostalog.

Istaknuo je i kako je sretan što se u sklopu izložbe predstavlja i projekt obnove Dvorcaumjetnika Oršić Jakovlje. Naime, ova izložba organizirana je u sklopu donacijske kampanje- crowdfunding  “ZaJedno za Dvorac umjetnosti” čija je svrha prikupljanje sredstava koja olakšavaju nastavak složenog i financijski zahtjevnog procesa obnove Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje te provedbu aktivnosti tijekom obnove.

Alen Novoselec, voditelj Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje i Parka skulptura te prodekan Akademije likovnih umjetnosti istaknuo je kako se dvorac i park, koji su na samo desetak minuta od ovog trgovačkog centra, mogu posjetiti, međutim dvorac je trenutno u konstrukcijskoj obnovi.

 – Vjerujemo da će se ona nastaviti cjelovitom obnovom, da ćemo time dobiti funkcionalne ateljee, izložbene prostore, radionice za restauriranje i konzerviranje, suvenirnice, knjižnice i puno toga što je ugrađeno u prostorni koncept novog dvorca – rekao je te pozvao sve da se uključe svojim donacijama u crowdfunding kampanju.

Okupljene je pozdravio Marko Župa ispred kvArt galerije i Westgatea i poželio dobrodošlicu. – Ovu smo galeriju otvorili da širokoj masi i ljudima koji šeću trgovačkim centrom donesemo dašak umjetnosti, koja je posljednjih godina postala slabije dostupna i nemamo je priliku toliko gledati i uživati u svojim domovima, jako malo idemo po muzejima i galerijama, tako da smo ovdje htjeli napraviti novinu – rekao je Župa, naglasivši kako su u protekle dvije godine otvarane izložbe renomiranih umjetnika, a mežu njima je i Tomislav Buntak, čija je izložba ovom prilikom otvorena.

 – Velika mi je čast da danas sudjelujem u otvaranju njegove izložbe te da je ona napravljena u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika uz projekt obnove Dvorca Oršić u Jakovlju – rekao je Župa.

Izložba će biti otvorena do 29. travnja, a ulaz je slobodan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook