Prethodni članak
Sljedeći članak

Raspušten Hrvatski sabor

Sa 105 glasova 'za' zastupnici i zastupnice su izglasali raspuštanje Sabora

  • Patrik Macek/PIXSELL

    Patrik Macek/PIXSELL


Sabor je u ponedjeljak poslijepodne donio odluku o svom raspuštanju i time je 9. saziv hrvatskog parlamenta od neovisnosti završio svoj rad. Za tu je odluku potrebno 76 ruku, a podržalo ju je 105 zastupnika, dok je osam bilo protiv i četiri suzdržanih, prenosi portal Vijesti.hr.

Na potezu je sada predsjednik Republike Zoran Milanović koji treba odrediti datum parlamentarnih izbora. Podsjetimo, izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. Prije odluke o raspuštanju o kojoj je izglasano, zastupnici su, između ostalog, izglasali rebalans državnog proračuna, nacionalnu naknadu za mirovinu te imenovali novu glavnu državnu odvjetnicu. Zastupnici i zastupnice izglasali su rebalans državnog proračuna, i to sa 79 glasova  ''za'' i 41 ''protiv'', odbivši prije toga sve amandmane koji je na izmjene podnijela oporba.Od iduće godine uvodi se nacionalna naknada od 800 kuna za građanke i građane starije od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Republici Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno, a za uvođenje je glasalo 115 zastupnika.

Između ostalog glasalo se o 130 amandmana vezano uz obnovu Zagreba nakon potresa, koje je uglavnom podnio SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, a koji su odbijeni pa je uslijedila nova runda međusobnih vrijeđanja i svađa, kako piše portal Vijesti.hr.

 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook