Prethodni članak
Sljedeći članak

Radoboj prijavio dva projekta energetske obnove te dva projekta za sanacije klizišta

Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prijavljeni su i projekti modernizacije odnosno asfaltiranja dijela općinskih nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 507.000 kuna

  • Hiža zagorskih štrukli, Hiža vinove loze

    Hiža zagorskih štrukli, Hiža vinove loze


Općina Radoboj aplicirala je na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ dva projekta - energetsku obnovu „Hiže vinove loze“ i energetsku obnovu „Hiže zagorskih štrukli“.

Obnova postojećih objekata

Kod projekta „Hiža vinove loze“ predviđeno je kompletno preuređenje postojećeg objekta, koji će po završetku rekonstrukcije činiti suvremeni interpretacijski centar u kojem će posjetitelji moći vidjeti kvalitetnu prezentaciju kulturno-povijesnih i zemljopisnih značajki te turističke i enogastronomske ponude općine Radoboj, kroz interpretaciju značaja vinove loze i proizvoda koji nastaju preradom njezinog ploda grožđa, kao i njihov utjecaj na lokalnu društvenu zajednicu. Uređenje Hiže zagorskih štrukli je još jedan projekt koji Općina Radoboj planira provoditi tijekom 2018. godine. U prvoj fazi planiraju se izvoditi građevinski radovi na uređenju objekta, dok će druga faza biti unutarnje uređenje. Interijer će pratiti izložbeni elementi koji će prikazivali sam proces pripreme i pečenja štruklji, uz mogućnost održavanja radionica kulinarstva za sve posjetitelje. Posjetitelji će se moći upoznati s autohtonim zagorskim jelom i načinom njegove pripreme. To će biti ujedno centar kulture namijenjen kulturno-umjetničkom druženju i radionicama za posjetitelje i lokalno stanovništvo.

Sanacija klizišta

Na nedavno otvorene natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljena su i dva projekta sanacije klizišta koji ugrožavaju stambene objekte. Ukupna vrijednost radova za oba klizišta iznosi oko 900.000 kuna, a očekuje se pomoć Ministarstva u visini od 80% ukupne vrijednosti radova. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je i Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2018. godini na koji je Općina Radoboj također prijavila dva projekta - Modernizaciju (asfaltiranje) dijela općinskih nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 507.000 kuna te radove na već spomenutoj Hiži vinove loze.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook