Prethodni članak
Sljedeći članak

Radnici bolnice Kr. Toplice: 'Šef lokalnog HDZ-a nije sposoban brinuti o bolnici'


Nakon što je Općinska organizacija HDZ-a Krapinskih Toplica ovog tjedna poslala priopćenje za javnost, kojeg je prenio i portal Zagorje.com, a u kojem su izrazili nezadovoljstvo, kako su rekli, 'političkim kadroviranjem' u topličkoj bolnici, zdravstvenoj ustanovi kojom upravlja Krapinsko - zagorska županija, na njihovo su priopćenje reagiral i djelatnici bolnice, točnije, predsjednik Radničkog savjeta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Miljenko Cesarec.

Ukratko i pojednostavljeno, radnici smatraju kako se predsjednik općinske organizacije HDZ-a ne bi trebao miješati u stvari vezane za županijsku zdravstvenu instituciju, jer, kako su, doduše pomalo u rukavicama rekli, nije za to sposoban, odnosno, brigu oko bolnice " prema svojim mogućnostima, realno gledajući,  ne bi mogao ni primjereno izvršiti"

Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez intervencija:

" Poštovani gospodine uredniče,

ponukan priopćenjem Općinske organizacije HDZ-a Krapinskih Toplica, njenog predsjednika Krunoslava Jagarića, objavljenim 23. studenog 2022. godine u Zagorje com., očitujem se kako slijedi:

Nakon što je, sukladno zakonskim odredbama Upravno vijeće Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, donijelo odluku o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja/ ravnateljice, isti je sukladno Zakonu, objavljen u javnim glasilima.

Da podsjetim. Na natječaj su se prijavile dvije kandidatkinje i dva kandidata. Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Bolnice, nakon što su stručne službe Bolnice s marom pregledale prispjele ponude, dostavljena dokumentacija jedne kandidatkinje i jednog kandidata nisu zadovoljili potrebne uvjete, te u utrci za ravnateljicu/ ravnatelja ostali kandidatkinja i kandidat.

Upravno vijeće Bolnice je na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku da se prezentacije programa i plana razvoja Bolnice, pod istim uvjetima, omogući kandidatkinji i kandidata, te da budu iznijete na sjednici 30. studenoga, na kojoj bi bila izabrana osoba koja će se sljedeće četiri godine rukovoditi Bolnicom.

Nedobronamjernom pamfletu objavljenom kao priopćenje, kao i svim politikantskim igricama oko izbora za prvu osobu Bolnice, prije svega nedostaju činjenice, kao i iskrena namjera.

Činjenica je da je aktualna ravnateljica gospođa Željka Žnidarić vodila Bolnicu proteklih osam godina. Razlozi nastalog zabrinjavajućeg gubitka od stotinjak milijuna kuna, ne leže u iznijetoj floskuli da je razlog tome stranačko kadroviranje. Razlozi stotinjak milijuna teškog gubitka, po čemu naša Bolnica nije izuzetak u sustavu javnog zdravstva, su nedavna COVID- 19 epidemija, kao i jednostrano određene cijene od strane HZZO-a, koje su daleko niže od realnih cijena usluga koje pružamo pacijentima. Tako da Bolnica u pružanju usluga posluje s gubitkom.

Ne želim se nepotrebno osvrtati na lamentiranje autora nedobronamjernog, neargumentiranog i pretencioznog pamfleta. No, kao predsjednik Radničkog vijeća Bolnice i član Upravnog vijeća dužan sam upoznati širu građansku javnost da je Županija kao osnivač Bolnice, sukladno Statutu Županije obvezala župana Kolara, da upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Županije kao i njezinim prihodima i rashodima, što župan Kolar i čini. Tako da je, između ostaloga, Županija prošle godine donirala Bolnici 4.400.000 kuna, a ove godine, do sada, 3.100.000 kuna.

Radnici su zabrinuti nad činjenicom da limit (sredstva koja HZZO mjesečno uplaćuje na račun Bolnice za pružene usluge) iznosi 8.600.000 kuna, a samo za plaće je potrebno sakupiti 9.800.000 kuna. Navedenim rashodima treba pridodati i sredstva potrebna za kupnju lijekova, namirnica, sanitetskog materijala. Potrebno je podmiriti i troškove grijanja, struje, vode, plina...:, te su ukupni mjesečni rashodi Bolnice oko 13,000,000 kuna.

Ovim putem aktualnoj Ravnateljici Žnidarić upućujem priznanje na vještom vođenju Bolnice u financijski gotovo nemogućim uvjetima. Unatoč čega se plaće isplaćuju na vrijeme i u punom iznosu, kao i ostala materijalna prava radnica i radnika (regres, božićnica, dar za djecu, putni troškovi, jubilarne nagrade, itd.)

Ističem važnost angažmana i župana Kolara i Županije, na doniranim milijunskim sredstvima, bez kojih bi Bolnica doživjela financijski i funkcionalni krah.

U svojstvu legitimno izabranog predstavnika radnica i radnika Bolnice i kao predstavnika Radničkog vijeća u Upravnom vijeću Bolnice, potpisniku, ambicioznom autoru i inicijatorima pamfleta poručujem da brigu o interesima i pravima radnika brigu vode Radničko vijeće i Sindikat, a izbor nove ravnateljice/ ravnatelja treba prepustiti legitimnoj odluci legitimnog Upravnog vijeća. Neukusno je i nedopustivo da o Bolnici, pacijentima i radnicima brigu vodi predsjednik ogranka lokalne političke stranke ili rukovodstvo, koji po svom habitusu tu obvezu nemaju, a prema svojim mogućnostima, realno gledajući,  ne bi je mogao ni primjereno izvršiti.

S poštovanjem,

Predsjednik Radničkog vijeća Bolnice,

Miljenko Cesarec, fizioterapeut prvostupnik"

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook