Prethodni članak
Sljedeći članak

'Radimo na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa’

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da prema dogovoru država članica EU-a Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa


Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da prema dogovoru država članica EU-a Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa, a jedna od tvrtki koja radi na tome je i APIS, pritom istaknuvši da će se u potpunosti štititi privatnost građana.

- Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti -  rekao je Plenković novinarima uoči užeg kabineta Vlade, prenosi Vijesti.hr.

"Radi se o informatičkoj podršci za praćenje kontakata. Ovdje se radi o potpuno dragovoljnom pristanku ljudi. Mogu skinuti aplikaciju. To ima smisla samo ako svi imaju isto rješenje, u kontekstu turizma. Baza je još uvijek u izradi, to nije nikakva aplikacija za praćenje ili geolociranje. Bit će u vlasništvu Ministarstva zdravstva, a ne nekih drugih tijela. Moći ćete je skinuti ako želite i ako netko tko ima istu tu aplikaciju, a postao je Covid pozitivan, ako da suglasnost, onda se ljude koji su bili u njegovoj blizini informira da su bili u blizini Covid pozitivne osobe", objasnio je ministar na presici Nacionalnog stožera Davor Božinović te dodao da se ne uzimaju osobni podataci, brojevi telefona i slično u aplikaciji, prenosi Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook