Prethodni članak
Sljedeći članak

Dograđen je Dječji vrtić 'Rožica' spreman za otvaranje, izgrađena mrtvačnica kod crkve Sveta Tri Kralja, a radi se i na proširenju groblja u Velikom Trgovišću

Uoči Dana općine Veliko Trgovišće, 14. svibnja, s načelnikom Robertom Grebličkim razgovarali smo o protekloj godini, aktivnostima, planovima i trenutnoj situaciji


[ZL] I Općina Trgovišće ove godine neće moći proslaviti svoj dan na način kao što se to radilo proteklih godina. Hoće li se ipak na neki način obilježiti?

Greblički: Da, neće biti standardno obilježavanja Dana općine, no položit ćemo vijence kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana i na centralnom spomeniku, općinska delagacija u užem krugu, bez većih okupljanja. Neće biti niti uručivanja općinskih priznanja ovogodišnjim dobitnicima, no priznanja ćemo dodijeliti nekom drugom prilikom, kroz koju prigodnu manifestaciju, do idućeg Dana općine Veliko Trgovišće.

[ZL] Tko su ovogodišnji dobitnici općinskih priznanja?

Greblički: Nagrade Općine dodjeljuju se Ivi Hršak za istaknute rezultate postignute u streljaštvu i Wushu klubu Wolf Gym VT za istaknute rezultate u borilačkom sportu. Grb Općine dodijeljuje se Tomislavu Bedenikoviću za istaknuti doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu. Pohvalnice Općine dobit će kadetkinje Streljačkog društva Veliko Trgovišće za postignutev rezultate u streljaštvu, Dražen Balija za doprinos na očuvanju i održavanju spomen obilježja, Andrija Rožić za zalaganje i aktivnosti na poboljšanju života umirovljenika, Josip Slovenec za doprinos razvoju vatrogastva, promicanje ugleda DVD – a i Općine te Lovačko društvo Lisica, grupa IV, za zalaganje na zaštiti i uzgoju divljači te gospodarenje materijalnim resursima Društva.

[ZL] Kakva je godina iza Općine Veliko Trgovišće? Koji su najznačajniji projekti ostvareni u proteklom razdoblju?

Greblički: Jako sam zadovoljan prošlom godinom, nadao sam se da će i ova biti takva, ali na žalost epidemija COVID – 19 nas je spriječila u tome. Protekla je godina za Općinu Veliko Trgovišće bila vrlo uspješna. Ono najbitnije što bih istaknuo je proširenje i rekonstrukcija Dječjeg vrtića 'Rožica', što je investicija vrijedna 3,8 milijuna kuna, sufinancirana europskim novcem u 85 posto iznosa, dok je 15 posto općinskih sredstava. Vrtić je dobio uporabnu dozvolu i spreman je za otvorenje, naravno, prema svim mjerama koje nas obvezuju prema uputama Stožera civilne zaštite. Do proširenja vrtić je imao kapacitet za oko stotinu djece, a 70 – ak ih je bilo na listi čekanja. Sada ima kapacitet za 170 mališana, i ovim proširenjem vrtić bi trebao zadovoljiti potrebe koje su usko vezane uz općinu Veliko Trgovišće. Pošto i susjedne jedinice lokalne samouprave grade dječje vrtiće, smanjit će se broj djece s ostalih područja i kapacitet vrtića bit će dostatan. Izvojio bih, također, i završetak mrtvačnice kod crkve Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji, koja je u funkciji. Projekt je vrijedan 1,4 milijuna kuna, financiran našim proračunskim sredstvima. Tu je i završetak uređenja ceste Družilovec – Sveti Juraj, u vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Tim radovima je osim asfaltiranja kolnika obuhvaćena sanacija klizišta i problem odvodnje oborinskih voda, a projekt je također sufinanciran europskim sredstvima u iznosu od 85 posto, dok je 15 posto sufinancirala Općina Veliko Trgovišće.

 

 

[ZL] Koje su se još aktivnosti i radovi provodili na području općine Veliko Trgovišće u proteklom razdoblju?

Greblički: Asfaltirali smo dosta nerazvrstanih cesta. Tu je već spomenuta cesta Družilovec – Sveti Juraj od 3210 m kvadratnih, zatim Strmec - ulaz odvojka Masnjak 140 m, Strmec - Luka 1458 m, Domahovo – Vinkovići - Strmec 6200 m, Domahovo – Odvojak Kahline 140 m, Jezero Klanječko - prilaz Ivetić 338m, Ravnice 2430 m, Ravnice - prilaz Bartoli 2270 m. Ukupno smo na asfaltiranje cesta u prošloj godini utrošili 1,688.000 kuna, s uređenjem 2.764,000 kuna. Vrlo smo zadovoljni, a nadam se da ćemo ove godine barem polovicu od planiranog uređenja i asfaltiranja cesta uspjeti realizirati. Također, gradili smo i nogostupe. Tu je zajednički projekt sa Županijskom upravom za ceste, nogostup u Ulici Matije Gupca, a rekonstruirali smo i modernizirali županijsku cestu Dubrovčan – Mrzlo Polje, što je također zajednički projekt ŽUC – a i Općine. Napravili smo kompletnu projektnu dokumentaciju za županijsku cestu od Velikog Trgovišća do Dubrovčana, odnosno graničnog područja s općinom Tuhelj, što je jedan vrlo ozbiljan projekt. Nadam se da će se otvoriti neke mjere i da ćemo uspjeti negdje aplicirati. Pripremili smo sve za modernizaciju i energetsku obnovu javne rasvjete kompletnog područja općine, a imamo i energetsku obnovu općinske zgrade. Malo nas je usporio COVID, ali se nadam da ćemo taj projekt uspješno realizirati do jeseni. Tu je i projekt WiFi 4EU. U principu, bazirali smo se završiti projekte koji su nam sufinancirani, pošto nam se proračun osjetno smanjio s obzirom na ovu novonastalu situaciju, ali to nije usporilo neke radove.

[ZL] Što se trenutno radi na području općine?

Greblički: Trenutno radimo na proširenju groblja u Velikom Trgovišću. Riječ je o velikom projektu vrijednom oko 7 milijuna kuna, kojeg radimo u fazama. Pripremili smo također jedan dio cesta za asfaltiranje, ali morali smo poništiti natječaj s obzirom na ovu situaciju s epidemijom koronavirusa, no vjerujem da ćemo na ljeto opet startati. Također, želim napomenuti modernizaciju željeznice. Iako to nije naš projekt, jako nas se tiče, to je bitna i fenomenalna stvar s kojom je Veliko Trgovišće puno dobilo. Još toga nismo svjesni, ali u narednom razdoblju ćemo postati svjesni, da smo na pola sata od Zagreba javnim prijevozom i da nam je to još jedna stepenica prema gore za razvoj.

 

[ZL] S obzirom na cjelokupnu situaciju i smanjeno punjenje proračuna, ima li projekata i aktivnosti koji su planirani, a neće se moći ostvariti u ovoj godini?

Greblički: Smanjit ćemo održavanja i asfaltiranja cesta, to je ono što znamo. Udruge, manifestacije za sada smo stavili na čekanje, prerano je još o tome govoriti. Projekte za koje smo ostvarili sufinanciranje pokušat ćemo realizirati. Sigurno ćemo nešto smanjivati, no neke smo odluke namjerno ostavili u zraku jer još ne znamo kako će sve biti. Ne treba unaprijed politizirati i donositi preuranjene odluke koje na kraju neće biti realizirane. Mislim da smo se dobro borili s pandemijom, u velikom Trgovišću ne bi bilo niti jednog zaraženog čovjeka da nije bilo problema u Stubičim Toplicama, znači imamo samo jednog zaraženog koji je bio tamo na rehabilitaciji. Zahvaljujem Stožeru i mještanima koji su sudjelovali u provedbi mjera, bili odgovorni i samo želimo što prije vratiti se u normalu.

[ZL] Je li Općina donijela kakve mjere za pomoć gospodarstvenicima, vezano uz pandemiju?

Greblički: Donijeli smo neke mjere za naše gospodarstvenike odnosno ugostitelje, koji nisu radili u proteklom razdobju, oslobodili smo ih tromjesečno plaćanja komunalnih naknada, mislim da ćemo im time bar malo olakšati. Donijeli smo i odluku za oslobođenja plaćanja dječjeg vrtića u periodu u kojem nije radio. Pokušat ćemo tijekom godine još neke mjere napraviti, ali obzirom na situaciju nemamo ni mi prevelikog financijskog prostora, jer neki projekti jednostavno moraju ići, neki su realizirani, a dio plaćanja dolazi na red ove godine. Trebamo transparentno trošiti proračun. Što se tiče mjera, nadam se da će čim prije završiti.

[ZL] Za kraj, Vaša poruka sumještanima povodom Dana općine?

Greblički: Imamo zaista neuobičajen Dan općine. Svi smo brzali, jurili sto na sat i vjerojatno se trebala dogoditi neka viša sila da nas malo uspori. No, želim svima prvenstveno da budu zdravi, da misle pozitivno. Možemo mi to, prebrodili smo i gore stvari, pa mislim da nas neće spriječiti niti ovaj koronavirus. Poduzetnici i svi koji su mislili raditi, potvrdili su za ih ovo neće zaustaviti, malo ih je usporilo, kao i sve nas u ovih mjesec dana, ali uz dobro volju i pozitivu, sve mi to možemo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook