Prethodni članak
Sljedeći članak

'Punom parom' u području kulture i obrazovanja, slijedi modernizacija kina i brojna događanja

Pučko otvoreno učilište Zabok s početkom godine krenulo je punom parom s raznolikim programima za građanstvo u području kulture i obrazovanja


Pučko otvoreno učilište Zabok s početkom ove godine započelo je s aktivnostima punom parom. Filmovi se i kuno mogu pogledati svakog vikenda, vrlo često i kazališna predstava, galerija je pripremila brojne izložbe i koncerte, a obrazovna djelatnost učilišta također se širi, kako bi se korisnicima omogućili razni programi.

Uređenje kina

Ravnatelj POU Branko Piljek ističe kako je godina krenula izuzetno dobro. Pučko otvoreno učilište Zabok ima dvije djelatnosti: kulturu i obrazovanje. Kulturni dio rada podrazumijeva multimedijalni centar (kino) i Gradsku galeriju. Kina su u zadnje vrijeme postala izuzetno popularna i uređuju se i otvaraju u manjim sredinama, no ono u Zaboku otvoreno je već dugi niz godina. – Prihodi i posjete kinu znatno su se povećale, ostvarili smo čak i zaradu, koju ćemo utrošiti na uređenje prostora. U planu je investicija od oko 600 tisuća kuna, u sklopu koje će se urediti kino dvorana. Tijekom ljeta promijenit ćemo stolice na parteru, za što smo dobili 300 tisuća kuna preko ministarstva i 100 tisuća kuna od Grada Zaboka. Obzirom da s Gradom imamo odličnu suradnju, molili smo za dodatna sredstva, kako bismo s 450 tisuća kuna promijenili stolice na parteru, dok bi 60 stolica na balkonu ostavili za drugu godinu – rekao je ravnatelj, dodavši kako se radi o visokokvalitetnim stolicama, zbog čega bi se kvaliteta usluge digla na još jednu višu razinu, a posjetiteljima omogućila usluga koja dobro parira onoj u velikim kinima u Zagrebu. U sljedećim godinama u planu je i nabava novog uređaja za prikazivanje filmova i ozvučenja. – Cilj nam je dobiti kvalitetu i ponuditi je publici, ali po prihvatljivoj cijeni, da si građani to mogu priuštiti – zaključuje.

Kazališne predstave

Svaki mjesec u multimedijalnom centru možete pogledati i jednu kazališnu predstavu. – One nisu dohodovne, ali pokrivamo se. Već sljedeća je 9. ožujka, potom jedna u travnju u sklopu GFUK – a, a onda uz Dane grada u svibnju. – Ideja je da sljedeće godine pokrenemo Zabočke kazališne dane. To je tek u začetku i treba projekt temeljito osmisliti, no ideja je da to bude uz Dane grada, da organiziramo jedan dan druženje s glumcima na dva zabočka trga, a potom tijekom tjedna nekoliko večernjih kazališnih predstava, ali i predstava za djecu. Važno je da obrazujemo publiku i privučemo u kazalište, ali i da taj projekt postane tradicija u Zaboku – najavio je Piljek, baš kao i kazališne predstave za vrtićevce i osnovnoškolce, kojima bi ih počastili u suradnji s Gradom Zabokom.

Izložbe i koncerti

Gradska galerija ove je godine dogovorila 12 izložbi i 6 ozbiljnih vrhunskih koncerata. – Galerija nije profitabilna, međutim Grad kao osnivač preko POU financira njenu djelatnost, a osim izložbi i koncerata, ona je tu i na korist građanima, pa i za neke skupštine, promocije i slično – kaže Piljek. Upravo zbog toga POU je potpisalo ugovore sa zabočkim školama, institucijama i udrugama, kako bi se i oni koji se bave obrazovanjem u kulturnim djelovanjem uključili. – Kada ide najava neke izložbe, koncerta, šaljemo mailove i pozivnice svim potpisnicima sporazuma s kojima imamo direktnu suradnju. Mi njima osiguramo prostor za njihove potrebe, a isto tako očekujemo na njihovi članovi podupiru naše izložbe i događanja – pojasnio je ravnatelj. – Najvažnije je marketinški približiti građanima sve to što imamo, organiziramo, kako bi posjećenost bila na jednoj razini koju programi i zaslužuju, a koji će biti za šire pučanstvo, kako bi svatko u nečem pronašao svoj interes – zaključio je.

Mogućnosti obrazovanja

Sa sustavom obrazovanje, kaže, nije baš prezadovoljan. – Fakultet organizacije i informatike iz varaždina nam odlazi, od iduće akademske godine više neće upisivati prvi godinu ovdje. Da, ostali smo bez tog fakulteta, no tu ćemo smanjiti trošak najma za oko 70.000 kuna – rekao je. Ipak, dodaje, suradnja s Fakultetom za menadžment u turizmu je stabilna, iako za taj studij pada interes, otkako se ne izvodi u Zaboku diplomski studij. – Sa 140 studenata pali smo na 100. No, najava je od strane fakulteta da će krenuti s dobivanje dopusnice od Ministarstva za diplomski studij u Zaboku, što bi vratilo interes i za preddiplomski studij – kaže ravnatelj.

POU Zabok u suradnji sa fakultetom iz Osijeka nudi i polaganje pedagoških predmeta za one koji imaju fakultet završen, ali im je potreban još ovaj dodatni smjer, za što postoje interesenti svake godine. Najavljena je i realizacija suradnje sa Fakultetom zdravstvenih studija u Rijeci, koji surađuje s OB Zabok. – Tražili su dopusnicu od Ministarstva, kako bi već od 2024. ovdje mogli provoditi studij primarstva, a možda kasnije aktivirati još tri smjera – najavio je Piljek. Dodao je i kako nije bilo moguće realizirati programe verificirane od Ministarstva obrazovanja sa srednjoškolske programe, zbog toga što polaznici, oni koji rade, nisu mogli polaziti programe svakodnevno, zbog čega se krenulo prema obrazovnim institucijama koje to izvode drugačije, online, kako bi ti srednjoškolski programi bili prilagođeni obavezama polaznika. Ponovo su, nakon dugo godina, aktivirane i pripreme za državnu maturu, koje polazi 23 učenika, čime je omogućeno njima i njihovim roditeljima da pripreme obavljaju u Zaboku, a na moraju za to putovati u Zagreb ili negdje dalje. U planu je i škola stranih jezika, i to ne samo za strane jezike, već i za učenje hrvatskog jezika za strance koji žive i rade ovdje, s čim će se krenuti kada se javi interes.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook