Prethodni članak
Sljedeći članak

PRVI KORAK PREMA GRADNJI SPORTSKE DVORANE U ZLATARU: Potpisan predugovor o kupoprodaji zemljišta

Želimo da srednja škola, osnovna škola, sve udruge na području grada Zlatara imaju uvjete primjerene 21. stoljeću za obavljanje tjelesne i sportske kulture. Dvorana će sigurno doprinijeti još većem razvoju sporta na području Zlatara, rekao je Kolar


Kako je i sam župan Željko Kolar istaknuo, danas je jako dobar dan za Grad Zlatar i SŠ Zlatar. Naime, potpisivanjem predugovora o kupoprodaji zemljišta učinjen je prvi korak u projektu gradnje nove sportske dvorane u Zlataru, koja će se graditi u blizini škole, nasuprot nogometnom igralištu.

 

 

Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu uvodno je istaknula da je najvrednije ulaganje Županije upravo u obrazovanje, u koje ulaže 50 % svog proračuna. - Unazad tri godine devet osnovnih škola energetski je obnovljeno plus jedna obnova toplinske ovojnice u OŠ Mače, a ukupna vrijednost tih radova bila je bila preko 66 milijuna kuna – rekla je pročelnica Smičić Slovenec. Naznačila je i da je tendencija ulaganja, osim u samu infrastrukturu, u sve što stvara što bolje uvjete za provođenje svih oblika nastavnih procesa za sve učenike i djelatnike škola. – Izgrađena je područna škola u Martinišću, dvije sportske dvorane, u Đurmancu i Hrašćini, a gradi se i u Zlatar Bistrici, u ukupnoj vrijednosti oko 56 milijuna kuna. Podsjetila je I na Znanstveno – edukacijski zabavni centar Stubički Golubovec, Regionalni centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam Zabok, a u planu je izgradnju šest školskih sportskih dvorana u šest općina odnosno gradova, rekla je pročelnica.

 

 

Ugovor su ispred Srednje škole Zlatar potpisali Željka Potočki kao prodavateljica i župan Željko Kolar u ime Krapinsko – zagorske županije.

 

- Uzbuđena sam jer se radi o zemljištu koje je moje nasljedstvo. Budući da sam bila prosvjetni radnik, raduje me da će se ono služiti za sportsku dvoranu te da će zlatarski srednjoškolci konačno imati priliku vježbati i baviti se sportom – rekla je Željka Potočki.

 

 

Zamjenik ravnateljice SŠ Zlatar Mladen Pavetić rekao je da škola dvoranu čeka već 20 godina. - Nemamo adekvatan prostor za odvijanje tjelesne i zdravstvene kulture, već se zapravo ta nastava odvija na otvorenom dok to dopuštaju vremenske prilike, a kada ne, onda u učionici, a znamo da to zapravo nije adekvatan prostor za vid te nastave. Radostan sam i sretan u ime svojih učenika i učenica te profesora koji provode nastavu tjelesne i zdravstvene kultur , a koju smo mi zapravo zaslužili s našim uspjesima, zahvaljujući našim učenicima, učenicama, profesorima i ostalom osoblju – rekao je Pavetić.

 

 

Da kao bivša djelatnica SŠ Zlatar zna koliko je dvorana nepohodna učenicima, a kao gradonačelnica koliko je potrebna Zlatarščanima, rekla je, uz zahvale Željki Potočki i županu Željku Kolaru gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. - Nije bilo jednostavno, zajedno sa županom već dugi niz godina tražimo rješenje na koji način naći prostor i izgraditi novu športsku dvoranu koja bi zadovoljila i učenike SŠ, naravno i nastavnike, ali isto tako i sugrađanke i sugrađane, koji nemaju gdje obavljati svoje aktivnosti jer imamo samo jednu malu sportsku dvorane osnovne škole. Trajalo je, ali se u konačnici se približivamo kraju i zaokruživanju našega cilja – rekla je gradonačelnica.

 

 

- Zahvaljujem gospođi Željki koja je imala ogromno razmijevanje za potrebe izgradnje sportske dvorane u svojem Zlataru. Ona je imala i veće ponude i mogla je dobiti više novaca za to zemljište. Kad ljudi pokazuju svoju veličinu i kad im je opći interes ispred onog novčanog, to je rijetkost, a ne pravilo – naglasio je župan Kolar koji je zahvalio i Boženi Slunjski koja je pomogla u pregovorima. Župan je objasnio da je predugovor potpisan jer prema zakonu procjeniteljsko povjerenstvo i komisija koju je formirala Krapinsko-zagorska županija mora dati suglasnost na procjenu. - Ugovor i realizaciju samog ugovora te kompletnu isplatu odradit ćemo do kraja ove kalendarske godine – najavio je župan. Riječ je o preko 4000 m2 zemljišta, što će biti i više nego dovoljno za izgradnju dvorane. – Odmah ćemo krenuti s izradom projektne dokumentacije i to još ove godine, vjerujem da bi na proljeće sljedeće godine mogli imati i gotovu građevinsku dozvolu u rukama kako bi hvatali novu financijsku omotnicu i ove strateške projekte koje je Krapinsko-zagorska županija uputila ministarstvu kao prioritet. Želimo da srednja škola, osnovna škola, sve udruge na području grada Zlatara imaju uvjete primjerene 21. stoljeću za obavljanje tjelesne i sportske kulture. Dvorana će sigurno doprinijeti još većem razvoju sporta na području Zlatara – rekao je Kolar.

 

 

Na novinarsko pitanje o financiranju dvorane, župan je istaknuo da su u sljedećem razdoblju na raspolaganju dvije vrste izvora financiranja. – Dobili smo naputak da svaka županija u RH predloži 30 kapitalnih projekata za svoje područje. Obuhvatili smo sve sportske dvorane koje bi trebalo izgraditi i za koje imamo dokumentaciju i prijavili u jednom projektu, da ćemo i biti nositelji tih projekata, jer do sada to nismo mogli. U sljedećem financijskom razdoblju imamo zapravo dvije vrste izvora financiranja, klasičnu financijsku omotnicu i dodatni dio potpore za razvoj gospodarstva, poticanje investicija i očuvanje radnih mjesta. Mi smo u tom segmentu našli nišu. Za drugi tjedan sam sazvao sastanak gradonačelnila i načelnika na temelju odluke Vlade RH u Krapini prošle godine, da će se raditi zajednički model sufinanciranja izgradnje sportskih dvorana na području KZŽ. Imamo dva modela po kojima bi mogli financirati izgradnju. Ja sam apsolutno uvjeren da ćemo u dobroj suradnji s Vladom i korištenjem EU sredstava uspjeti realizirati te naše projekte – odgovorio je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook