Prethodni članak
Sljedeći članak

Provedeno je osposobljavanje vatrogasaca u zaštiti od radioaktivnog zračenja

Radi se o projektu ''ENRAS - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće''


U Krapinsko – zagorskoj županiji ovog je tjedna provođeno predavanje i osposobljavanje vatrogasaca o zaštiti od radioaktivnog zračenja prilikom vatrogasnih intervencija.

Nakon što je u prva tri predavanja sudjelovalo 60 profesionalnih vatrogasaca iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe i Javne vatrogasne postrojbe Krapina, danas je u Zaboku održano osposobljavanje za dvadesetak dobrovoljnih vatrogasaca iz osam DVD – ova uz granicu sa Slovenijom.

Radi se o projektu ''ENRAS -  Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće'', a koji se provodi u sklopu Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska ‪2014-2020. Predavanja i osposobljavanja provode se u županijama koje su pogranične sa Slovenijom, obzirom da je projekt slovensko – hrvatski. – Projekt je namijenjen službama koje prve izlaze na teren na intervencije, a tu su uvijek prvi, najbrojniji i najorganiziraniji vatrogasci.  Stoga je nositelj projekta s hrvatske strane Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu s pridruženim partnerom Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, a sa slovenske strane nositelj projekta je Institut Jožef Stefan s partnerom Gasilskom zvezom Slovenije. Želimo vatrogasce uzpoznati s osnovama zračenja i radioaktivnim tvarima, situacijama gdje je moguć doticaj s takvim tvarima te im pokazati uređaje za mjerenja ionizirajućih zračenja, koji su jedina zaštita u intervencijama s radioaktivnim tvarima – pojasnio je izv. prof. dr. sc. Branko Petrinec, viši znanstveni suradnik Inistitua za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba.

Cilj projekta je, kako je napomenuo, uspostava sustava u Hrvatskoj putem kojeg bi se riješilo pitanje zaštite od zračenja prvenstveno u vatrogastvu. – Trebalo bi uspostaviti regulativu kako bi se sustav zaštite od zračenja uvrstio u osposobljavanje vatrogasaca, jer se pokazalo da se sada tijekom obuke zaštita od zračenja samo spominje, stoga je obuka po tom pitanju neadekvatna, a opremljenost postrojbi nikakva – dodao je Petrinec.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić rekao je kako se vatrogasci u svom pozivu susreću s različitim vrstama intervencija, stoga ni one koje uključuju neku vrstu radioaktivnog zračenja nisu nemoguće. – Kroz našu županiju našim prometnicama prevozi se puno takvog tereta, a izvori radioaktivnog zračenja prisutni su i u bolnici i na sličnim mjestima. Također, naši vatrogasci isto tako interveniraju prilikom ispomoći u drugim županijama i nikada se ne zna na što će naići. Pa je izuzetno važno da ih upoznamo sa svim rizicima, ali isto tako i s pravilnim postupcima koje trebaju napraviti da bi zaštitili sebe i bili efikasni prilikom takve intervencije u zaštiti osoba i imovine – rekao je Lovrenčić, dodavši kako je ovo tek prva faza ovog projekta iz kojeg bi se u drugoj fazi profesionalne vatrogasne postrojbe trebale opremiti adekvatnom opremom u slučaju intervencija s radioaktivnim zračenjem. Predviđene su i zajedničke vježbe na kojima će sudjelovati ponajbolje vatrogasne ekipe iz svih županija, a korak je to, kaže Lovrenčić, prema boljoj osposobljenosti vatrogasaca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pozivamo vozče na dodatni oprez: -pješak na autocesti A1 između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN na 70. km u smjeru Dubrovnika. -životinja (uočena je srna) na autocesti A1 između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN. Vremenski uvjeti su po...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program