Prethodni članak
Sljedeći članak

Proslavljena 75. obljetnica Udruge umirovljenika Krapina


S lijeva: Josip Hršak, jedan od  donatora, gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik udruge Dragutin Kozina.

Svečano, uz nastup njhovog pjevačkog zbora "Gajev spoemnek", prigodne osvrte na proteklo razdoblje, a nastavno uz veselo rasplesano druženje, na koje se odazvalo 160-ak članova krapinske Udruge umirovljenika i njihovi gosti, proslavljena je 75. obljetnica najbrojnije udruge na području Grada Krapine.

Povijest Udruge počinje osnivanjem 23. studenog 1947. pod nazivom Udruženje umirovljenika Krapina. Od tada pod okriljem udruženja, a danas udruge, okupljale su se brojne generacije onih za koje u trećem desetljeću 21. stoljeća kažemo da su generacija "65+". U prigodnom govoru predsjednik Dragutin Kozina spomenuo je podatak kako je udruga sve do  25.  srpnja 1958. godine bila podstanar, a tada kupuju rodnu kuću dr. Ljudevita Gaja, gdje joj je i danas sjedište.

Obljetnica je bila povod Izvršnom odboru za odluku o uređivanju prostorija koje se koriste za rad udruge. Vlastitim te doniranim sredstvima uspjelo se okrečiti prostor, topli pod zamijeniti laminatom, postaviti keramičke pločice te obrusiti i polakirati parket na ulaznom stepeništu. Ove radove treba sagledati kao početak konkretne inicijative za građevinsku sanaciju i vanjskog dijela zgrade, obzirom da je riječ o spomenika kulture.

Usporedo s uređivanjem prostora nastavilo se s realiziranjem programa rada. Ni ove godine nisu izostali izleti od Čakovca, Lovrana do stubičkog kraja, odlasci na  hodočašća, kupanja u bazenima,  obilaskom muzeja, ljetovanjem na moru, a sudjelovalo se na izložbama te družilo uz prigodne datume.          Teba spomenuti i djelovanje pjevačkog zbora "Gajev spomenek" koji je obilježio pet godina djelovanja pod stručnim vodstvom prof. Anite Habjanec. Na žalost Udruga, slijedom pada broja stanovnika, bilježi smanjenje broja članova kojih je lani bilo nešto više od petsto, a ovu će godinu završiti sa 430-ak članova. Proslava je završila, kako penzići ne bi pili nekršteno vino, veselom ceremonijom krštenja združenog mošta.

Za različiti doprinos i potpomognutost uspješnom radu udruge zahvalnice su dobili: Grad Krapina, Općina Petrovsko, M. I. Hršak, Varjačić d.o.o., Putnička agencija Potočki travel, Đurđa Krleža, Nataša Leljak, Milica Skupnjak, Julijana Šereg i Stjepan Herceg. Uz spomenuto, usmene zahvale upućene su: Krakomu, Presečki grupi, Autotransportima Branko Kunštek, trgovini Posoblje – Fani, Fidus Paviću, Jedinstvu Krapina, Branku Bočkaju, Slastičarnici Relax, Studiu za grafički dizajn  FEEL ART, Srednjoj školi, Gradskoj knjižnici i Pučkom otvorenom učilištu Krapina.

Nakon proslave s radom nastavlja se  dalje. Udruga organizira još jedan izlet i to u Oštrovec i njegovu okolicu, a za tradicionalno druženje 28. prosinca  (i ovo će biti u KTC-u) u veselom tonu oprostit će se od ove i poželjeti si svako dobro u Novoj godini.

Što se tiče osvrta na ukupan rada pa i ove udruge zaključit ćemo citiranjem predsjednika Kozine koji je svoj govor zaključio sa dvije konstatacije:  "Uvijek se može više i bolje!" "Takav se ni rodil, koji bi svima hgodil!" 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook