Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun od 11,6 milijuna kuna načelnik Šplajt nazvao je ambicioznim, u planu puno projekata

Na Općinskom vijeću u Kumrovcu usvojeni su rebalans proračuna za 2020., proračun za 2021. i projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu


Predloženi proračun za 2021. godinu, koji je jednoglasno usvojen, iznosi 11.688.152 kune. Mislim da je to za Općinu Kumrovec i njezine prihode ponovno jedan ambiciozan proračun jer imamo puno projekata koje mislimo ostvariti u 2021. godini. Prihodovna strana proračuna popunjavat će se standardno: prihodima od poreza u visini od oko 3.000.000 kuna, zatim od pomoći iz drugih proračuna i EU fondova 7.300.000 kuna, prihodi od vlastite imovine planirani su u iznosu od 70.000 kuna, prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi 1.000.000 kuna, prihodi od groblja, ukopa i donacija 100.000 kuna te prihodi od otkupa stana 8.000 kuna – kaže načelnik Robert Šplajt o projekcijama popunjavanja proračuna.

3,5 milijuna kuna za završetak projekta „Lončarov put“

U ukupni iznos proračuna ubrojen je i kredit HBOR od 3,5 milijuna kuna za Mjeru 7.2.2., za projekt Lončarov put, koji je u cijelosti završen, no još se uvijek čekaju potrebne dozvole kako bi se taj projekt i službeno okončao:

– Od tog kredita mi ćemo platiti samo 2% kamate, jer očekujemo ostatak sredstava iz EU fonda. Taj projekt koštao je 7 milijuna kuna – 3,5 milijuna smo dobili na početku radova, a 3,5 milijuna nas čeka u HBOR-u kad prođu sve kontrole dokumentacije i kad nadzor utvrdi da je sve napravljeno u skladu s ugovorom – pojasnio je kumrovečki načelnik. U Kumrovcu sljedeće godine planiraju uređenje parka oko Centra za posjetitelje u iznosu od oko 300.000 kuna, koji će biti sto posto financiran iz EU fonda. – Tu je i prošle godine poništeni natječaj Ministarstva turizma, na koji smo prijavili Centar za posjetitelje, ali je zbog situacije s COVID-19 sve prebačeno u 2021. godinu. Pošto je riječ o kvalitetnom projektu, nadamo se da će nam proći projekt završne, treće faze uređenja Centra za posjetitelje procijenjen na 600.000 kuna. U određenom iznosu očekujemo i pomoć iz Državnog proračuna, prvenstveno iz natječaja Ministarstva kulture. Planiramo se javiti na taj natječaj i ostvariti iznos od oko 400.000 kuna. Isti iznos planiramo ostvariti i na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja. Jedan od većih projekata je uređenja Park-šume Dubrava u iznosu od 500.000 kuna, za koji će sredstva u stopostotnom iznosu biti osigurana iz EU fondova. Zatim tu su sanacije klizišta u naselju Kladnik i Ulici Svetog Roka. Predviđa se da će ti troškovi, uključujući sufinanciranje Hrvatskih voda, doseći iznos od oko 1.400.000 kuna. Određeni iznos predvidjeli smo i za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Osim sredstava iz vlastitih prihoda, nadamo se i pomoći Ministarstva graditeljstva ili Ministarstva regionalnog razvoja u realizaciji investicije u vrijednosti od oko 500.000 kuna. Tu je i nastavak radova na uvođenju javne LED rasvjete prema naselju Dugnjevec i dijelu naselja Brezje te nastavak na Ulicu Svetog Roka – rekao je Šplajt.

Projektiranje općinskog bazena

Iznos od 100.000 kuna pripremljen je za projektiranje idejnih projekata općinskog bazena i glamping naselja. – U taj smo veliki projekt već krenuli, angažirana je jedna arhitektonska tvrtka iz Zagreba i nadamo se da ćemo imati idejni projekt već početkom godine. Treba spomenuti i to, da taj projekt uključuje i projektiranje nogometnog kampa u sklopu stadiona Razvor. Ne smijemo zaboraviti ni na 2. fazu adaptacije Kulturno-društvenog doma – dodaje Šplajt. Na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za dodjelu sredstava iz Europskog strukturnog fonda Općina Kumrovec prijavila je projekt Dječjeg vrtića „Jaglac“ „Aktivni u vrtiću“ vrijedan 640.000 kuna. – Njime ćemo unaprijediti rad vrtića otvaranjem mogućnosti poslijepodnevnog boravka u vrtiću, zapošljavanjem dodatne osobe i uređenja kompletnog dječjeg igrališta u sklopu vrtića. Nadam se da ćemo ovaj lijepi mali projekt uspjeti ostvariti, jer bi to za naš dječji vrtić „Jaglac“ stvarno puno značilo. U narednom razdoblju planiramo napraviti novo dječje igralište, odnosno park u centru Kumrovca. Ono bi bilo smješteno u centru Kumrovca, kraj parka iza benzinske pumpe. U to krećemo kada bude gotova projektna dokumentacija, da sve bude u skladu sa zakonima. Bit će to jedan jednostavan mali projekt, za koji sam siguran da ćemo ga uspjeti realizirati ove godine – najavio je Šplajt.

Potpora za mlade obitelji za kupnju ili gradnju prve nekretnine

Od 2021. godine Općina Kumrovec uvodi novu mjeru za mlade obitelji, kojom mladim obiteljima do 40 godina iznosom od 50.000 kuna nastoji pomoći pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine na području Općine Kumrovec. – Na ovaj način, kao i izgradnjom APN stanova, koja bi trebala krenuti u drugoj polovici sljedeće godine, želimo potaknuti mlade obitelji da nam u Kumrovcu ostanu i da u Kumrovec dođu. Ovdje će imati kvalitetan smještaj, a njihovoj djeci od malih nogu osiguran je kvalitetan smještaj u vrtiću i dobro obrazovanje u školi – kaže načelnik Šplajt. – Udruge podupiremo sa 60.000 kuna, socijalne programe s 50.000 kuna, osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje u iznosu od 200.000 kuna, čime financiramo bilježnice, prijevoz i stipendije. Dječji vrtić „Jaglac“ sufinanciramo godišnjim iznosom od 700.000 kuna. Sufinanciramo Javnu vatrogasnu postrojbu i DVD Kumrovec u iznosu od 160.000 kuna, a iznosom od 80.000 kuna potičemo malo poduzetništvo. Pod uvjetom da nam se situacija vezana uz COVID-19 poboljša, predvidjeli smo i sredstva za naše dobro poznate manifestacije, kojih tijekom cijele godine stvarno ima na pretek. Mislim da su planovi i proračun dosta ambiciozno postavljeni, ali da su ostvarivi, pa će radova i ove, kao i svake godine, biti na cijeloj Općini Kumrovec – zaključio je Šplajt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook