Prethodni članak
Sljedeći članak

Medved: Moramo riješiti pitanje privremenog smještaja i organizirane prehrane

Stožer ima potpuni uvid u stanje na terenu, ništa ne prepuštamo slučaju, rekao je Tomo Medved


Stožer civilne zaštite za saniranje potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije danas u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" održao je konferenciju za medije. Odluka o osnivanju Stožera donesena je na sjednici Vlade u ponedjeljak, a na čelo je postavljen Tomo Medved koji će biti glavni koordinator svih aktivnosti na potresom pogođenim područjima, prenosi Večernji.hr.

"Stožer od 16 sati prekjučer kontinuirano radi 24 sata. U najkraćem periodu uvezali smo sve sastavnice i Stožer ima potpuni uvid u stanje na terenu", rekao je Tomo Medved i poručio kako se ništa ne prepušta slučaju. "Želim zahvaliti predsjedniku vlade koji je jučer gotovo cijeli dan boravio na potresom zahvaćenom području", rekao je i dodao kako se premijer "osobno uvjerio u razmjere potrese, al i u angažiranost snaga kao i stanje na terenu". Medved je naveo kako je sanirano 12 objekata, postavljeno 25 konetjnera te tri grijana šatora sa potrebnom opremom. Također, uspostavljeni su Dom zdravlja i Hitna pomoć u Glini.

"Nakon što smo jučer odradili sastanak s načelnicima općina, prvenstveno Sisačko-moslavačke županije, tijekom večeri i do sada naš je Stožer analizirao njihove zahtjeve, upite i rješavao one probleme s kojima se susreću. Imali smo nekoliko sastanaka s gradonačelnicima i županom, a danas su pozvani u 12 sati. Nakon što su potaknuli niz pitanja, Stožer ih je raspravio i danas ćemo im dati odgovor", rekao je Medved i dodao: "Ono što je jedno od pitanja koje svakako danas s njima moramo riješiti jest gdje mi kao Stožer nudimo gradovima privremeni smještaj, bilo kroz kontejnere ili šatore, da oni mogu sa svojima službama i aktivnostima funkcionirati na način da imamo cjeloviti proces nesmetan, a poštivajući zakonske propise". Kao još jedno važno pitanje istaknuo je organiziranu prehranu. "Postojeći model organizirane prehrane preispitujemo u obliku održivog i danas ćemo donijeti odgovarajuće rješenje koje je održivo na dulji period. Imamo obvezu osiguravanja prehrane za stanovništvo, ali i za snage koje pomažu", tvrdi.

Osvrnuo se na postavljanje kontejnera kao privremenih oblik smještaja te istaknuo jedan problem. "U velikoj mjeri imamo stanje da moramo probijati ceste", rekao je te dodao: "Slijedi nastavak postavljanja postojećih kontejnera, danas ćemo zaprimiti još 30. Po postojećim preliminarnim zahtjevima, imamo potrebu za oko 1000 takvih objekata". "Zadaća Stožera je i planiranje budućih operacija. Paralelno s aktivnostima i operacijom u tijeku, ovim interventnim mjerama, ozbiljno analiziramo stanje za drugi korak. Ministar Horvat jučer je imao niz sastanaka vezano uz to", tvrdi Medved. "Važna je slika koju hrvatsko društvu upućuje prema stradalima. Svakome tko je doprinio, iskazujem zahvalnost. Svatko od njih je važan i doprinosi, u kolikoj god to mjeri bilo", zaključio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook