Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT ZAŽELI: 20 žena brinut će za 142 korisnika i pomagati im u svakodnevnim obavezama i kućanskim poslovima

Projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna provodit će se na području Oroslavja, Stubičkih Toplica, Donje i Gornje Stubice, Marije Bistrice i Bedenice


Projekt Zaželi – nova prilika za žene u ruralnom području, kojeg je prijavila Udruga mladih Feniks na natječaj u sklopu Učinkovitih ljudskih potencijala, predstavljen je danas u Donjoj Stubici.

Kako je rekla predsjednica Udruge mladih Feniks Elizabeta Škvorčec, vrijednost projekta je 1.857.319,00 kuna, a partneri u projektu su Centar za socijalnu skrb Donja Stubica i Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina te Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina. Trajanje projekta je do 18.12. 2021., odnosno 18 mjeseci, a provodi se na na području Oroslavja, Stubičkih Toplica, Donje i Gornje Stubice, Marije Bistrice i Bedenice. - U sklopu projekta zaposlit će se žene na 12 mjeseci te dvije osobe koje će biti zadužene za samu provedbu projekta. Educirat će se 20 žena, ovisno o njihovim interesima i željama. Planirano je 120 krajnjih korisnika, no prilikom prijava i pokretanja odnosno uključivanja starijih osoba u projekt, došli smo do brojke od 142 korisnika – kaže Elizabeta Škvorčec. S područja Oroslavja je 36 korisnika, 19 iz Stubičkih Toplica, 33 iz Donje Stubice, 19 iz Gornje Stubice, 15 iz Marije Bistrice i 20 iz Bedenice. - Svaka žena ima minimalno 6 korisnika i kod njih odlazi barem 2 puta tjedno te im pomaže kod njihovih svakodnevnih obaveza, prirema hrane, odlaska do dućana, čišćenja stambenog prostora te same socijalizacije – pojasnila je Škvorčec.

Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica, istaknuo je kako u Bedenici, kao i drugim ruralnim područjima, ima sve više starijih i nemoćnih osoba. – Zato je ovaj projekt od velikog značaja, prvenstveno za njih, ali i osobe koje će biti zapsoolene na realizaciji tog projekta. Općina Bedenica je već drugi puta odnosno starije osobe su već po drugi puta korisnik ove akcije, protekle dvije godine tu akciju smo imali sa Crvenim križem iz Svetog Ivana Zeline. Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo proširili suradnju i na susjednu županiju, tako da ovim putem bih htio zahvaliti Udruzi Feniks koja je dala sve od sebe da taj projekt prođe – rekao je Slavko Cvrlja.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički istaknuo je da je ovo druga faza projekta, s drugim partnerima. - Već u prvoj fazi pokazalo se da projekt ima smisla i drago mi je da smo nastavili. To je za naše mještane velika stvar. Već na terenu kada smo radaili izvide bili su oduševljeni što ulaze u tu priču, presretni su i zadovoljni i to znači da ovakvi projekti stvarno imaju smisla – napomenuo je načelnik Milički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook