Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta!

Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta želi se senzibilizirati šira javnosti ali i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.


Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta želi se senzibilizirati šira javnosti ali i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Želi se potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama da poduzmu konkretne korake u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su upravo ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Želimo li svijet mira, moramo osigurati sredine u kojima djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući te odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Nažalost, ipak postoje djeca kojoj su uskraćena osnovna životna prava jer se na primjer iskorištavaju kao radna snaga, sudjeluju u ratnim sukobima s oružjem, prisiljavaju na prostituciju i slično.

Međunarodni dan djeteta proglašen je 1954. s ciljem promocije međunarodnog zajedništva, osvještavanja među djecom diljem svijeta i poboljšanja dobrobiti djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“ koja definira osnovna dječja prava:

  • Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
  • Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet
  • Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
  • Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije


I zato, upravo danas, na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima na svijetu. Zagorska razvojna agencija se čvrsto zalaže za prava djeteta i na ovaj način želimo promovirati i zastupati ta prava. Mali doprinos za mališane koji su nam najbliži, odnosno djeci naših djelatnika, ta ćemo prava i dodatno osigurati, uvođenjem standarda MAMFORCE©, znaka kvalitete koji potvrđuje kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima.

Svima vama koji želite postati još bolji roditelji, preporučamo štivo za svakog roditelja s ciljem da na najbolji mogući način naučite odgajati svoje dijete. Besplatna knjiga „Kako se prestati derati na djecu“, autora Renate i Mihaela Šanko nalazi se u prilogu, a za više informacija i savjeta možete pogledati i njihov online magazin Moderno roditeljstvo.

Više informacija o Danu kao i događanja u organizaciji UN-a možete vidjeti ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodo...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program