Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt Naš trenutak unaprijedio je podršku za život u obitelji i zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi i s problemima u ponašanju

Održana je završna konferencija trogodišnjeg projekta Odgojnog doma Bedekovčina


Prije gotovo tri godine, 18. siječnja 2019. godine, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Odgojnom domu Bedekovčina za projekt pod nazivom ''Naš trenutak'', u okviru Poziva ''Podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih'' sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta bila je 5.979.803,26 kn, a u cijelosti je sufinanciran EU sredstvima. Povodom završetka projekta ''Naš trenutak', u petak je u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici održana završna konferencija. Projekt je zamišljen s namjerom da stvori uvjete za širenje suvremenih oblika pružanja izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju u Krapinsko-zagorskoj županiji. Razvojem usluga organiziranog stanovanja, poludnevnih boravaka i savjetovanja i pomaganja primarnih i udomiteljskih obitelji projektom se podržava proces deinstitucionalizacije, sprečavanja institucionalizacije i transformacije domova socijalnih skrbi u Republici Hrvatskoj.  Osim toga, projekt je obuhvatio i odgovarajuće edukacije za jačanje kapaciteta stručnjaka u organiziranju i pružanju izvaninstitucijskih usluga za djecu, mlade i obitelji. Cilj projekta bio je unaprijediti podršku za život u obitelji i zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi te djeci i mladima s problemima u ponašanju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Projekt je komplementaran projektu Odgojnog doma Bedekovčina ''Zajedno stvaramo našu bajku'', financiranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u vrijednosti od 14.780.376,88 HRK, ugovorenog u listopadu 2018. godine.

Barilić: ''Odgojni dom Bedekovčina provedbom  primjer kako se razvijaju i šire socijalne usluge za djecu''

Kao gosti konferenciji su nazočili između ostalih, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić i načelnica Sektora za podršku organizacije rada ustanova socijalne skrbi Ivana Zadro, zatim zamjenica Župana KZŽ-e Jasna Petek te predsjednik Upravnog vijeća Odgojnog doma Bedekovčina Kristijan Lončarić. Ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina Tamara Kotarski, koja je i moderirala samom konferencijom ispričala je načelnike Marije Bistrice Josipa Miličkog i Stubičkih Toplica Josipa Beljaka, koji su bili spriječeni prisustvovati događaju, te im je zahvalila na suradnji. Na početku ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić u svom govoru je naglasila kako Odgojni dom Bedekovčina provedbom ovog projekta, ali i drugog spomenutog projekta stvara primjer kako se razvijaju i šire socijalne usluge za djecu. ''Razvoj Odgojnog doma Bedekovčina tekao je od malih paviljona izoliranim od zajednice uz Dvorac Gonja Bedekovčina u kojima se pružala samo usluga smještaja djevojkama u problemima u ponašanju pa sve do lepeze usluga organiziranog stanovanja, poludnevnog boravka za djecu i savjetovanje i pomaganje udomiteljskih obitelji i to u područjima Bedekovčina, Marija Bistrica, Donja Stubica, Brestovec Orehovički, Krapina i Krapinske Toplice.'' rekla je Barilić i dodala da Odgojni dom Bedekovčina stvara uvjete za razvoj suvremenih oblika izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju, a koje odgovaraju potrebama u KZŽ-i. ''Ovo Ministarstvo intenziviralo je proces reforme sustava socijalne skrbi usmjeren daljnjem razvoju socijalnih usluga, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, te provedbi procesa transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne skrbi'' – dodala je Barilić i spomenula donošenje tri nacionalna plana povezana s mogućnošću korištenja sredstava Fondova EU od 2021. do 2027. godine. ''Ovi planovi predstavljaju nastavak naših aktivnosti u području razvoja socijalnih usluga i ostvarivanje jednakih prilika za djecu i druge ranjive društvene skupine.'' – rekla je Barilić.

Petek: Naša je zadaća brinuti o ranjivim skupinama u našem društvu

Sudionike konferencije pozdravila je u ime župana KZŽ-e Željka Kolara i svoje osobno, zamjenica župana Jasna Petek, koja je podsjetila kak je Odgojni dom Bedekovčina ustanova u KZŽ-i koja zaista sa velikim entuzijazmom i velikim znanjem i stručnošću pruža socijalne usluge u zajednici u KZŽ-i. ''Iako županija nije osnivač ni jedne ustanove socijalne skrbi, mi u suradnji sa vama i sa svim ustanovama socijalne skrbi u županiji vrlo marno planiramo pružanje socijalnih usluga i uključujemo se i podrškom i financijski i organiziranjem, jer mislimo da je zaista važno i da je naša zadaća brinuti o ranjivim skupinama u našem društvu, a to su prije svega djeca, obitelji u riziku, stariji i nemoćni, osobe i djece s poteškoćama i osobe sa invaliditetom.'' naglasila je Petek i dodala: ''Upravo na tom polju i na planiranju takvih usluga hvala Tamari i njenom timu na zaista sjajnoj podršci i sjajnoj suradnji i mislim da u svemu onom što radi Odgojni dom Bedekovčina, treba biti puno stručnosti i znanja, ali i puno ljubavi i entuzijazma. Ja vam na tome iskreno čestitam, nadam se i veselim budućim zajedničkim projektima i budućoj suradnji.'' – zaključila je zamjenica župana.

Lončarić: Novim, inovativnim i sveobuhvatnim rješenjima djelatnici pridonose boljitku i pomaganju našoj zajednici

Predsjednik Upravnog vijeća Odgojnog doma Bedekovčina Kristijan Lončarić podsjetio je da je ovaj dom od osnivanja 1945. godine pa sve do 2014. godine bio ustanova socijalne skrbi za smještaj isključivo ženske populacije s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja, a od 2014. godine nadalje, prateći suvremen trendove poželjnih i potrebnih promjena, djelatnost doma se u sve većem opsegu proširila na pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u zajednici. ''Posebno nam je drago što se dom počeo orijentirati na razvijanje preventivnih programa u radu s djecom i mladima i danas je ustanova socijalne skrbi koja umjesto institucionalne usluge smještaja pruža usluge organiziranog stanovanja, savjetovanja i pomaganja te poludnevnih boravka u školi i poludnevnog boravka u domu djeci i mladima u problemima u ponašanju i bez odgovarajuće socijalne skrbi.'' – rekao je Lončarić i dodao kako su u odgojnim grupama poludnevnih boravaka zastupljeni učenici škola iz Bedekovčine, Brestovca Orehovičkog, Marije Bistrice, Mača, Zlatar Bistrice, Stubičkih Toplica, Krapinskih Toplica, obje Osnovne škole u Krapini te Osnovnih škola u Đurmancu i Petrovskom. Lončarić je naglasio kako je ''to dokaz predanosti rada djelatnika Odgojnog doma, koji novim, inovativnim i sveobuhvatnim rješenjima pridonose boljitku i pomaganju našoj zajednici. Dokaz tome je i ovaj projekt, koji se pribodi kraju, istaknuo je Lončarić.

Kotarski: ''Djeca su zadovoljna, roditelji su zadovoljni, pa smo onda i mi zadovoljni.''

Nakon uvodnih govora, ravnateljica Kotarski je pojasnila sam projekt, a djelatnici Odgojnog doma Bedekovčina kroz prezentacije su pružili uvid u srž pružanja socijalnih usluga koje se danas pružaju u Odgojnom domu Bedekovčina. Ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina u izjavi za medije rekla je kako je projekt uvelike  unaprijedio socijalne usluge, koje Odgojni dom Bedekovčina pružao i do tada, ali je uveo i nove socijalne usluge i to u KZŽ-u. ''Ovim projektom Odgojni dom Bedekovčina postao je institucija koja pruža isključivo izvaninstitucijske socijalne usluge, a to su usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, usluga organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, usluga poludnevnog boravka i usluga savjetovanja i pomaganja obiteljima. Projekt je održiv jer je dio njegovog proračun uvršten zahvaljujući Ministarstvu u naš financijski plan, a osim toga smo u partnerstvu na jednom drugom projektu, koji se financirao iz Europskog socijalnog fonda, pa smo kroz njega uspjeli pokriti drugi dio projekta koji nam je omogućio pružanje novih socijalnih ustanova.'' – rekla je Kotarski i podsjetila da su korisnici doma viševrsni. ''Najviše je djece. U organiziranim stanovanjima i poludnevnim boravcima imamo 80-tak djece sve zajedno, dok u usluzi savjetovanja i pomaganja u obitelji imamo 15 socijalnih usluga. Svake godine vršimo evaluaciju naših usluga. Djeca su zadovoljna, roditelji su zadovoljni, pa smo onda i mi zadovoljni.'' – zaključila je ravnateljica Kotarski.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook