Prethodni članak
Sljedeći članak

Prognostičar Božarov o tome kakva nas zima očekuje

Ako se samo sjetimo da je dugoročna američka prognoza najavila sušno i vrelo ljeto, a ono je bilo kišno i ugodno, jasno je da su te dugoročne prognoze vrlo nezahvalne, kaže Kristijan Božarov, prognostičar Zagorskog lista


Iako 2020. godina još nije završila, već sad je jasno da će i ona biti toplija od nekakve srednje normale za naše podneblje, barem ako gledamo normalu iz 20. stoljeća. Prisjetimo se da u siječnju i veljači uopće nismo vidjeli snijeg ni neku ozbiljnu hladnoću. Tek je krajem ožujka kratko zahladilo uz malo snijega i mraz koji je početkom travnja nanio štetu u poljoprivredi i voćarstvu. Uslijedio je sušan i sunčan travanj, dok je trajalo zatvaranje zbog korone vrijeme je bilo predivno i sunčano. Ljeto je bilo nestabilno uz česte pljuskove, ali u temperaturnom smislu nije bilo hladno – kaže Božarov.

Dodaje i kako je jesen zasada blaga, temperature su iznad prosjeka, ali je iznad prosjeka i količina kiša, osobito u listopadu. - Nastavak jeseni i zimu pred nama teško je precizno prognozirati. Ako se samo sjetimo da je dugoročna američka prognoza najavila sušno i vrelo ljeto, a ono je bilo kišno i ugodno, jasno je da su te dugoročne prognoze vrlo nezahvalne. Ono što je zasad pouzdanije reći je da do sredine studenog nema nekih velikih zimskih pogoršanja.

Krajem ovog tjedna moguć je jutarnji mraz, ali će vrijeme biti suho. Ono što se može reći za nadolazeću zimu je da većina tih dugoročnih prognoza ne predviđa neku osobito oštru zimu. Vjerojatnije je da bi bila blaža nego oštra, ali ovo zaista ne treba uzeti kao zdravo za gotovo. S obzirom da zadnje tri zime gotovo i nisu pokazale neku veću hladnoću ni snijeg, možda ova baš to učini. Ostaje da vidimo – kaže Božarov. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook