Prethodni članak
Sljedeći članak

Profesori izračunali koliko će plaće u Hrvatskoj rasti zbog porezne reforme


Prema onome što dosad znamo, najviše bi od nove porezne reforme trebale dobiti obitelji s prosječnim primanjima. Malo bolje trebale bi proći i obitelji s djecom, ali RTL Danas doznaje tko će još profitirati.

Naime, od iduće godine baš svakom radniku u zemlji premijer je obećao veću plaću, no još se ne zna kome će se i koliko uzeti, niti što će i tko dobiti.

Dok se čekaju detalji porezne reforme, novinari RTL-a pred ploču su izveli dva profesora i to profesora ekonomije i financija te računovodstva i poreza.

"Ako imamo samca u Gradu Zagrebu s 1000 eura bruto plaće i pretpostavimo da ima subvenciju doprinosa za mirovinsko ode 25 posto, odnosno 50 eura, on će morati platiti više poreza nego što je plaćao do sad. Platit će i više prireza. U neto iznosu to će povećati njegovu plaću za 36 eura, odnosno 5 posto", izračunava prof. Čevizović.

Zbog niskih primanja, mnogi ga ni sada ne plaćaju.

Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, dodatno pojašnjava: "To posebno vrijedi kao imate malu plaću, a više djece - vama je jednostavno taj osobni odbitak toliko velik da ne plaćate ni porez ni prirez. Najviše u prirezu i porezu sudjeluju bogati građani, oni najviše plaćaju. Siromašni ne plaćaju gotovo ništa."

Ipak, nešto bolje trebali bi proći oni s djecom.

Prof. Čevizović je opet napravio izračun: "I ovdje će doći do povećanja njegovih poreznih obveza, ali će se neto plaća povećati za nešto veći iznos, odnosno 39 eura. Tek bi oni, koji imaju dvoje djece i više, s ovakvom plaćom mogli osjetiti ukupno povećanje od 50 eura na svojoj bruto plaći."

U slučaju povećanja osobnog odbitka, mogli bi profitirati i oni s velikim plaćama. Osim građana, na dobitku bi mogli biti i gradovi.
Podobnik računa: "Dakle, prije reforme bi u ovom slučaju morali izdvajati 64 eura, a nakon reforme bi morali 14 eura dati više gradu i općini. Gradovi i općine u princu se žale da bi s ovom reformom mogli dobivati manje, ali u slučaju siromašnijih građana se može dogoditi da oni izdvajaju više, a da u isto vrijeme imaju i veću plaću."

Više novca Vlada namjerava namiriti iz bruto iznosa. Manje bi od plaće odvajali i za mirovinski stup, a razlika bi se podmirila iz proračuna.

Željko Šemper, analitičar mirovinskog sustava, kaže: "Ovo smanjenje stope mirovinskog doprinosa je prava katastrofa, ne samo za sadašnji mirovinski sustav, nego i za sve one koji će u budućnosti biti umirovljenici."

Tko će biti dobitnik, a tko gubitnik trebali bi doznati idući tjedan, javlja RTL Danas.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook