Prethodni članak
Sljedeći članak

Prisjetite se što je prije 30 godina, na današnji dan, učinio zagorski heroj

Svojim je domoljubnim činom nanio težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci, a građanima Hrvatske dao neizmjeran ponos i poticaj svim braniteljima u Hrvatskoj te mnogima ulio dodatnu sigurnost


Na današnji dan, prije točno trideset godina, 25. listopada 1991. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Gornjostubičanec Rudolf Perešin, izvršio je povijesni prelet MIG – om 21 s aerodroma u Bihaću.

Naime, još godinu prije, kada je JNA pripremala agresiju na Hrvatsku, odbio je, poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji koja je trebala stvoriti novu ideologijsku osnovicu za opstanak centralizirane i unitarne Jugoslavije. Odlučio je napustiti JNA te je isplanirao bijeg.

Tijekom prvog leta nakon dulje pauze, nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane, sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, uletio u zračni prostor Austrije i zaputio se prema zračnoj luci pokraj Klagenfurta, gdje je prizemljio svoj MIG – 21.

Tim je domoljubnim činom nanio težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci, a građanima Hrvatske dao neizmjeran ponos i poticaj svim braniteljima u Hrvatskoj te mnogima ulio dodatnu sigurnost.

Tada je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i njegovog aviona MIG - 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: 'Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!'. Vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu Hrvatske vojske. U svom prvom intervjuu za medije i na pitanje novinara smatra li se herojem, Perešin je rekao kako je učinio ono što misli da je dužnost svakog građanina Hrvatske.

Perešin je zarobljen 1995. tijekom akcije 'Bljesak' i od tada mu se gubi svaki trag, a njegovi su posmrtni ostaci obitelji predani tek tri godine kasnije.

Njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik, a u njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici već se 24 godine, njemu u čast, održavaju Susreti za Rudija, s bogatim letačkim i zabavnim programom te raznim radionicama i predavanjima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook