Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripreme za razvojni sporazum Sjever u tijeku, potpisivanje do kraja ožujka

Nakon sastanka sa ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak, župani sjeverozapadne Hrvatske sastali su se jučer u Tuheljskim Toplicama


Nakon sastanka sa ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak, koji je održan krajem prošlog tjedna u Zagrebu na temu razvojnog sporazuma Sjever, župani sjeverozapadne Hrvatske sastali su se na inicijativu župana Željka Kolara ponovno u utorak, 16. veljače 2021. godine u Tuheljskim Toplicama.
Na sastanku sa ministricom Tramišak županima su predstavljeni neki od glavnih kriterija kojima se županije i razvojne agencije trebaju voditi prilikom selekcije projekata koji će ući u razvojni sporazum Sjever – s posebnom naznakom da su strateški projekti oni čija je vrijednost veća od 50 milijuna eura, sukladno nacionalnoj i europskoj regulativi, ili oni projekti koji su pripremani kroz mehanizam tehničke pomoći te imaju izrađenu spremnu projektno - tehničku dokumentaciju, ili pak oni projekti koji su identificirani kao pojedinačni, strateški projekti nužni za daljnji razvoj pojedine županije.


Župani sjeverozapadne Hrvatske sastali su se ponovno u utorak, 16. veljače 2021. godine u Termama Tuhelj. Sastanku su nazočili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njihovi regionalni koordinatori iz razvojnih agencija) te predstavnice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU; glavna savjetnica ministrice Sanda Pašuld, tajnica Kabineta ministrice Anđela Tadić i načelnica Sektora za politiku regionalnoga razvoja Sanja Rendić Miočević. Ispred Krapinsko – zagorske županije sastanku su nazočile i zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar te zamjenica ravnateljica Zagorske razvojne agencije Helena Matuša. Sastanak je održan s ciljem usuglašavanja razvojnih prioriteta, diskutiranja predloženih kriterija odabira projekata te zbog pripreme za samu finalizaciju razvojnog sporazuma Sjever, što podrazumijeva definiranje konačne liste razvojnih projekata koja će biti usuglašena s resornim ministarstvima.


Imajući u vidu temeljne odredbe Pravilnika o sadržaju i postupku izrade i sklapanja razvojnog sporazuma koje definiraju način suradnje, a što se odnosi na provedbene mehanizme koji mogu uključivati: financiranje tehničke pomoći za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja, financiranje strateških projekata regionalnoga razvoja i objavu ograničenih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, župani su donijeli sljedeće zaključke:

1. Ministarstvu će se dostaviti konačni prijedlog liste razvojnih projekata u narednom tjednu

2. Priprema razvojnih projekata u vidu (su)financiranja izrade projektno - tehničke dokumentacije za razvojne projekte važan je element uspješnosti realizacije razvojnog sporazuma te župani podupiru dodjelu sredstava prema županijama upravo u ovu svrhu

3. Ograničeni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za one identificirane projekte koji su spremni za provedbu, a vezano na novu financijsku perspektivu, održiv su i presudan faktor za uspješnu provedbu projekata te se predlaže Ministarstvu usvajanje ovog modela financiranja

Župani sjeverozapadne Hrvatske uz koordinaciju razvojnih agencija te otvoreni dijalog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavit će s pripremom za potpisivanje razvojnog sporazuma, a što se očekuje do kraja ožujka ove godine. Ovakvim pristupom strateškom planiranju sjever Hrvatske pokazuje da je spreman za novo poglavlje svog rasta i razvoja, a koje je temeljeno na jačanju regionalne konkurentnosti kroz razvoj regionalne infrastrukture, horizontalnu i vertikalnu integraciju lanca vrijednosti više sektora, primjenu sustavnih rješenja kojima se odgovara na jedan ili više društvenih izazova ove regije, zajednički je stav svih župana.


Nakon što su župani sjeverozapadne Hrvatske prije dvije godine uputili pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, a na inicijativu župana Željka Kolara te nakon ponovljenog pisma namjere u prosincu 2020. godine, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prihvatila je pismo namjere te je pokrenut postupak sklapanja razvojnog sporazuma Sjever.

U siječnju 2021. godine župani su zaprimili pozitivan odgovor Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na poslano pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma, koji je alat ravnomjerne politike regionalnoga razvoja kojim se županijama okupljenim oko zajedničkog razvojnog smjera omogućuje identifikacija, priprema i provedba strateških projekata koji doprinose strukturiranom i održivom gospodarskom razvoju Sjevera Hrvatske.

Nakon zaprimljenog pozitivnog odgovora, što je drugi korak u pripremi razvojnog sporazuma, županije su, pod vodstvom regionalnih koordinatora (razvojne agencije u svakoj od županija) započele zadnju fazu pripreme – identifikaciju strateških razvojnih projekata.

Pod koordinacijom Zagorske razvojne agencije, sve razvojne agencije sjeverozapadne Hrvatske, primijenivši pristup odozdo-prema-gore, identificirale su projekte na svom području koji doprinose razvoju u narednom programskom razdoblju Europske unije (2021.-2027.). U dijalogu s lokalnom razinom, svaka županija predložila je Ministarstvu regionalnoga razvoja preko 50 projekata u raznim fazama pripremljenosti, a koji stvaraju prepoznatljivu regiju, kreiraju održive i visokokvalitetne socijalne, zdravstvene i obrazovne usluge te podupiru daljnji razvoj poduzetništva na sjeveru Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook