Prethodni članak
Sljedeći članak

'Prioritet su nam Loborke i Loborci, zato sve naše investicije imaju isti cilj, ravnomjerni razvoj cijele općine'

Povodom Dana općine razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih. Načelnica govori o realiziranim i nadolazećim projektima te ovogodišnjem programu Janina


ZL: Još je jedna godina iza općine Lobor, na kojoj se vi na čelu, izborili ste drugi mandat. Koje projekte ste realizirali u proteklih godinu dana na području općine Lobor?

JEMBRIH: Izbori su iza nas. Prije svega želim zahvaliti svima koji su dali podršku, kako meni osobno za načelnicu sa velikih 65%, tako i našoj listi HDZ-a za Općinsko Vijeće. Nastavljamo s radom, bez ikakvog prekida. Sve ono što smo najavili u predizbornom programu, sve ono o čemu smo komunicirali s našim mještanima, mogu reći da je krenulo i da nas očekuje jedno novo četverogodišnje razdoblje, u kojem se očekuje također još jedan pozitivan uzlet po pitanju razvoja cijele općine Lobor. Radi se puno. Lobor je jedno veliko gradilište. Završava se vrtić, rekonstrukcija općinske zgrade, uredilo se i asfaltiralo kompletno parkiralište kod mjesnog groblja Lobor, asfaltiraju se nerazvrstane ceste, vrši se sanacija klizišta, uređuju se autobusna stajališta i dječja igrališta, proširuje se javna rasvjeta, uređuju se odvodni kanali, makadamski putovi, ulaže se u djecu i mlade, ulaže se u školstvo. Mogu samo izraziti zadovoljstvo i zahvalu prema građanima na svakoj pomoći i suradnji. Sa veseljem i još jačim elanom krećemo dalje.

ZL: Koju ili koje investicije bi označili kao najznačajnije?

JEMBRIH: Sve naše investicije bitne su i itekako značajne. Asfaltiranjem nerazvrstanih cesta omogućujemo iste uvjete svim našim mještanima bez obzira u kojem djelu općine žive. Uređenje parkirališta, uređenje dječjih igrališta, rješavanje odvodnje te sva ulaganja u infrastrukturu i školstvo imaju isti cilj, a to je ravnomjerni razvoj naše općine. Možemo izdvojiti dva kapitalna projekta: izgradnju dječjeg vrtića i uređenje općinske zgrade - kulturnog centra. Izgradnjom dječjeg vrtića pružit ćemo roditeljima i djeci jednu sigurnost i uključivanje u program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koji je utemeljen na znanstveno-humanističkom pristupu, iz čega proizlazi cilj i zadaće u stjecanju znanja, vještina i navika potrebnih za život, rad i školovanje djece. To podrazumijeva poticanje cjelovitog razvoja djeteta, prije svega, poštivanjem prava djeteta na osobnost u zadovoljavanju individualnih potreba. Uz to da mlade obitelji moraju imati dobro plaćen posao, mi u općini moramo im osigurati sve ostale uvjete kako bi mogli nastaviti živjeti u malim ruralnim mjestima. Drugi naš kapitalni projekt je u svakom slučaju Rekonstrukcija i uređenje općinske zgrade u kulturni centar.

ZL: Izgrađen je vrtić, dugosanjani san Loboraca. Jeste zadovoljni, hoćete li ga popuniti? U kojoj su fazi realizacije upisi i zapošljavanje?

JEMBRIH: Veseli nas veliki interes roditelja i vjerujemo da ćemo popuniti kapacitet naševrtića. Na radost roditelja brojnih mališana, izgradnja dječjeg vrtića Ivančica u Loboru pri samom je završetku. Dječji vrtić vrijedan gotovo 10 milijuna kuna u svoj će prostor moći primiti 80- ero djece, a imat će jednu jasličku i tri vrtićke skupine. Provjerili smo interes roditelja i jako smo zadovoljni. Imamo upisano 57-ero mališana, od kojih njih 50 zasad nije uključeno niti u jedan vrtić, niti je u čuvaonicama, a više od 40-ero djece trenutno imamo u susjednim vrtićima i čuvaonicama. Veseli nas interes roditelja, kao i početak rada vrtića kojeg planiramo u rujnu, s početkom nove pedagoške godine, a vjerujemo da ćemo kapacitet vrtića i popuniti. Na nedavno održanoj 2. sjednici Općinskog vijeća Lobora donijeta je Odluka o davanju suglasnosti na Statut Dječjeg vrtića Ivančica, Odluka o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića te Odluka o davanju suglasnosti na Pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obaveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću Ivančica. Naš vrtić je, dakle, pri samom kraju, imamo tehnički pregled, a svi pravilnici i statut stupili su na snagu te smo pokrenuli zadnji akt o registraciji ustanove. Kroz nekoliko dana i raspisuje se javni poziv za upis djece u vrtić, a usporedno s time i natječaj za odgojitelje i tehničko osoblje koje nam je potrebno u vrtiću. Bitno je za napomenuti da će, prema Pravilniku, sva djeca s područja općine Lobor imati apsolutnu prednost pri upisu, a ako bude mjesta, po istom Pravilniku možemo primati i djecu iz drugih općina i gradovima. P rema Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada, određena je sistematizacija radnih mjesta, a prema prijavi Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u prvoj godini Općina ima obavezu zapošljavanja ravnateljice i osam odgojitelja te ostalo tehničko osoblje (kuhar/ica, spremaćica). Sve ostale usluge kao što su računovodstvo, administracija, odnosno domar, pružit će Općina samoj ustanovi za prvu godinu. Kako će se javljati potreba za novim radnim mjestima, tako ćemo ih i prema sistematizaciji otvarati.

ZL: Uređuje se zgrada općine u Kulturni centar s multimedijalnim sadržajem. Kako napreduju radovi i što će Loborci dobiti njezinom rekonstrukcijom?
JEMBRIH: Zahvaljujući ovom projektu Općina će dobiti adekvatan multimedijski kulturni centar koji će se koristiti u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, podizanju kulturne svijesti te očuvanju kulturne i povijesne baštine kraja. Prostorije Općine koje su dosad bile u prizemlju, preselit će se na kat. Osim što će se obnovom zgrade omogućiti kvalitetniji uvjeti za rad Općini, stvorit će se prostor za korištenje mještana te je stavljen naglasak i na razvoju kulturnog turizma kroz prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti. Dio prostorije je namijenjen za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina kojima područje Općine Lobor obiluje. Na taj će se način i promicati vrijedne kulturne i povijesne baštine ovog ruralnog kraja. Multifunkcionalni prostor služiti za održavanje izvannastavnih aktivnosti za učenike i djelatnike Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor te ostale obrazovne ustanove na području Krapinsko-zagorske županije. Na taj će se način podizati svijest o kulturnoj baštini, a što će uvelike podići kvalitetu života lokalnog stanovništva te stvoriti dobre temelje za daljnji razvoj kulturnog turizma i očuvanja lokalnih vrijednosti. Prostor će služiti i našim udrugama s područja općine gdje će održavati razne manifestacije, programe i događanja i time podignuti standard života u općini u kulturnom, turističkom i poduzetničkom smislu.

ZL: Asfaltiranje prometnica po svim mjesnim odborima prioritet je, to ste puno puta istaknuli. Koliko cesta još čeka asfalt?

JEMBRIH: Asfaltirano je 10 kilometara nerazvrstanih cesta, Ulica Tomislava Krajnika, Benkovići-Rihtarići, Šeremeti, Horvati-Viški, Bezaki -Androići, Beljaki, Završje Loborsko gornje, Ulica Josipa Vedrine, naselje Kuharići-Šipki, Šalahi, Pakšeci, Jajtići, Rizmani, Petrinci, Labaši Gornji, Markuši, Vinogradska ulica te dio ulice Ante Kovačića. Sanirali smo 4 klizišta, dva na Štrekici u Starom Golubovcu (ispred kuće Behin), jedno u Petrovoj Gori, te ispod mrtvačnice u Loboru. Rješavali smo odvodnju u Petrovoj Gori, Velika Petrovagorskoj, Vojnovcu, Zagrebačkoj ulici i Vinipotoku . U ovoj godini završavamo još 5 dionica u Završju, Ulici Augusta Šenoe, Petrovoj Gori. Općina Lobor ima površinu od 44,20 km2, stoga u registru ima 90 km nerazvrstanih cesta. Kada se radi godišnji plan asfaltiranja uzima se u obzir da prioritet imaju sela i kuće za stanovanje te kvaliteta postojećih cesta. Provođenjem dobre politike Vlade RH i programa koji su nam na raspolaganju, naše sumještane oslobodili smo sufinanciranje rekonstrukcije nerazvrstanih cesta. Dok ne riješimo sve probleme sa cestama one nam ostaju kao prioritet komunalnih radnji.

ZL: Koje investicije su još u planu ove godine?

JEMBRIH: Ovu godinu završavamo sve započete projekte te pripremamo projektnu dokumentaciju za nove. 2021 godina mora biti godina projektiranja i priprema za novu financijsku omotnicu. Ono što je jako važno za napomenuti da ovu godinu moramo završiti sa otkupom zemljišta za nogometno igralište, odnosno naš Loborski sportski centar. To je jedan od prioritetnih projekta koji mora biti spreman za novu financijsku omotnicu. Za to vrijeme intenzivno uređujemo i uvjete u Cukovcu. Sportska kuća napokon ima struju, sada se uređuje elektro instalacije u samoj zgradi, a radi se i na rasvjeti glavnog i pomoćnog igrališta. U tijeku je i javna nabava za projekt uređenja poučne staze , gdje je obuhvaćena i rekonstrukcija sportske kuće u Cukovcu. Sve to iziskuje veliko financijsko ulaganje, ali ulaganje u sport i naše mlade nam je ulaganje u budućnost i čini nas sretnim. Kako vidite Lobor za 4 godine, koji su vam prioriteti?Prioritet su ljudi, naše Loborke i Loborci te njihove potrebe. U naredne 4 godine moramo stvoriti uvjete da Lobor postane mjesto ugodno za rad i život. To nam je jedini način da zadržimo život na našim prekrasnim bregima. Apeliram na županijsku i državnu vlast da prate naše projekte, naše potrebe jer samo zajedničkim radom možemo uspjeti u tome.

ZL: Na koji način će se ove godine obilježiti Janine u Loboru?

JEMBRIH: Svakako nam je najvažnije uvažavanje epidemiološke situacije i poštivanje svih propisanih mjera i Odluka. Shodno tome složili smo program za naše Janine. Dan za djecu, noć nogometa, ribički skup, autocross, folklorna večer, tamburaški koncert, Loborfest i neki koncerti. Neke smo tradicionalne događaje izbacili iz programa, neke prilagodili. Nemamo šatora, već će se većina koncerata i događanja izvoditi na našoj pozornici na otvorenom u Zazidju u Loboru. Pozivam ljude da se ponašaju odgovorno, da se prilagođavaju epidemiološkim okvirima i poštuju mjere.

ZL: Poruka za kraj?

JEMBRIH: Samo zajedništvom i zajedničkim radom, postigli smo rezultate koji naš Lobor pretvaraju u mjesto ugodno za rad i život svakom čovjeku. U novom mandatu, imamo puno planova za razvoj našeg mjesta. Prioritet su ljudi, naše Loborke i Loborci te njihove potrebe. Za kraj želim podsjetiti da maksimalno pomažemo i posredujemo koliko možemo u svim potrebama naši mještana. Pomažemo određenim mjerama i onima koji su bili najugroženiji ograničenjima zbog pandemije. Ima posla, ima izazova, ali ima i velike volje da i dalje naš Lobor biser Hrvatskog zagorja činimo boljim i još ljepšim. U svakom poslu ima problema , tako ih imamo i mi, dali su to neriješeni imovinsko - pravni odnosi, zapuštena zemljišta ili loša županijska cesta ,ali u jedno vjerujemo da smo mi probleme spremni rješavati na dobrobit svih nas i našeg Lobora. Čestitam svim mještanima općine Lobor i župljanima Župe Sveta Ane Lobor Dan Općine i Dan župe te ih sve pozivam na suradnju za dobrobit svih mještana i za razvoj još ljepšeg i za život ugodnijeg Lobora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook