Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRIJEDLOG ODBIJEN] Knjižnica u Stubakima neće mijenjati ime


Na 24. sjednici Općinskog vijeća Općine Stubičke Toplice, koja je održana jučer, raspravljalo se, među ostalim, i o prijedlogu topličkog SDP – a da se Općinska knjižnica Stubičke Toplice preimenuje u Općinsku knjižnicu Vesne Parun. Prijedlog nije prihvaćen.

Od 13 vijećnika, 11 je bilo suzdržanih, dok je dvoje vijećnika podržalo prijedlog, nezavisni Nikola Kristić i SDP-ova vijećnica Sabina Frgec. - Vesnu Parun, višestruku dobitnicu književnih  nagrada nije potrebno posebno predstavljati. Svojim je književnim stvaralaštvom dala nemjerljivi doprinos hrvatskoj kulturi, kao i samim Stubakima u kojima je provela zadnje godine svojega života. Neizglasavanjem prijedloga suzdržani vijećnici poslali su jasnu poruku omalovažavanja i nepriznavanja stvaralačkog opusa Vesne Parun  te  isto sveli na jeftina politička prepucavanja  svojstvena njima, čime su ponovno  potvrdili  izostanak socijalne inteligencije, površnost i neprepoznavanje važnosti trenutka u kojem bi se odala počast najvećoj hrvatskoj pjesnikinji. Stubičke Toplice su tako, zahvaljujući suzdržanim vijećnicima, propustili odaslati sliku male sredine koja shvaća veličinu jedne Vesne Parun. Oprostite im, draga Vesna, jer stvarno ne znaju što čine – stoji u priopćenju kojega su nam poslali iz Općinskog ogranka SDP – a.

-Bio je to ishitreni prijedlog jedne vijećnice, koja s nikim od nas taj prijedlog prije nije raspravila, a materijale smo dobili nedugo prije sjednice, stoga smatram da prijedlog nije dovoljno razrađen i zbog toga nije prošao. Kad se prije dvije godine mijenjalo ime osnovne škole u Osnovnu školu Vladimir Bosnar, kao i ime trga, više se vijećnika složilo koji su prijedlog dali i on je bio razrađen unaprijed, s razlogom se oko toga složila velika većina – rekao je za zagorje.com predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Mlinarić, dodavši kako je u Stubičkim Toplicama bilo mnogo onih koji su svojim radom i djelom na kulturnom i drugim područjima zaslužili da im se oda počast na ovakav i sličan način. Rekao je i kako je razočaran da je vijećnica Sabina Frgec, koja je ustala s prijedlogom promjene imena knjižnice, nakon neizglasavanja istoga vrijeđala vijećnike na društvenim mrežama. – Očekujem na sljedećoj sjednici njezinu ispriku svim vijećnicima za uvrede kojima tu zaista nema mjesta – rekao je još Mlinarić.

Zbog čega ovaj prijedlog nije bolje razmatran i prihvaćen, upitali smo i načelnika Josipa Beljaka. – Za početak, nemamo privolu pravnih sljednika Vesne Parun da se njezino ime koristi. Također, knjižnica je otvorena lani, zbog čega nitko nije došao s prijedlogom o imenu dok je knjižnica bila u postupku registracije, a ne sad nakon godinu dana, kada bi to bio zahtjevan proces proimjene imena s puno administrativnog troška – rekao je načelnik Beljak. Istaknuo je i kako se u Stubičkim Toplicama daje počast liku i djelu Vesne Parun, kroz Festival poezije nazvan po njoj, što i on sam itekako podržava i nada se da će rasti. – Festival se održava u umjetničkom paviljonu Specijalne bolnice Stubičke Toplice, tako da postoji indicija da se taj paviljon, u kojem je i Vesna Parun stvarala, nazove po njoj – rekao je načelnik.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook