Prethodni članak
Sljedeći članak

[PONOVNO INOVATIVNI] Brestovečka škola predstavila učionicu za istraživačko učenje


Nakon što je u njoj otvorena Učionica u oblacima, Poduzetničko gnijezdo, u Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički danas je otvorena i 3i učionica, odnosno učionica za istraživačko učenje, interdisciplinarnost i inovacije. Nastavnici i učenici tim su povodom, unatoč štrajku, pripremili pravu malu svečanost kako bi obilježili otvaranje učionice. Ravnatelj Zdenko Kobeščak nije krio zadovoljstvo što se i ovaj projekt uspio realizirati, a objasnio je kako je ideja potekla od samih učenika. Pitao ih je, kako je rekao kakvu bi učionicu htjeli imati, a potom njihove ideje pretočio u djelo.

U opremanje ove učionice je uloženo četrdesetak tisuća kuna, a mnogo je tu bilo volonterskog rada i upotrijebljene vlastite opreme. - U učionici se nalaze plakati o svemiru, najvažnijim otkrićima kroz povijest, čudima starog svijeta, povijesti svemirskih istraživanja i hrvatskim izumiteljima. Ovo učionica je neprocijenjiva. Ima videokonferencijski sustav te se odjednom se možemo umrežiti 45 ustanova, potiče se interaktivnost koristići robote, tablete, gadgete.  Svaki učenik ima tablet ili prijenosno računalo, učiteljica komunicira s učenicama, ali može biti i na nekoj drugoj lokaciji - rekao je Kobeščak pokazujući različite mehaničke i električne uređaje koje pomažu kod učenja fizike, kemije, prirode, matematike i robotike, automatike. - Više ne može samo jedna učionica biti za jedan školski predmet, već treba povezivati različita područja u jedno. Teško je razgraničiti gdje prestaje učenje informatike, a gdje počinje fizika. Moramo odgajati djecu da povezuju sva znanja i generiraju nove ideje i prijedloge i da se pripreme za život - istaknuo je Kobeščak dodajući kako u u 3i učionici djeca kritički razmišljaju i istražuju. - Naša škola je drugačija jer je došlo novo vrijeme, a tu su i nove generacije koji sve rade multitasking. Djeca ne prestaju zapitikivati i istraživati. Ako im to ukinemo, onda je škola promašila svoju funkciju - objasnio je Kobeščak.

Ideju ravnatelja Zdenka Kobešćaka pohvalio je i zamjenik župana Anđelko Ferek - Jambrek. – Kad imate ekipu i tim, onda možete sve što zamislite. Kad će ova djeca završiti školovanje, pojavit će se neka nova zanimanja koja danas još ni ne postoje i valja ih pripremiti. Ova učionica je dobar korak za to jer tu vide svu tehniku 21. stoljeća na jednom mjestu – rekao je Ferek - Jambrek. Dodao je kako Županija mora i želi podržavati ovakve projekte, a da se za obrazovanje i školstvo izdvaja čak 46 % proračuna što je najviše u Hrvatskoj.

Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike, nije krila svoje oduševljenje što može biti kuma 3i učionici.  – Ovo je nešto što bi trebalo biti implementirano u svakoj osnovnoj i srednjoj školi u Hrvatskoj. Naravno, financijske mogućnosti često to ne dopuštaju, međutim ova škola je primjer kako se uz proaktivnost, volju i motivaciju te viziju učiteljica, učitelja, ravnatelja, učenica i učenika može ostvariti nešto što je na prvi pogled nemoguće. Ova učionica je jedna od rijetkih od u Hrvatskoj i važna je za podršku učiteljicama i učenicima u primjeni inovativnih koncepata učenja i poučavanja, to je ključno, jer digitalna tehnologija služi samo kao podrška, a ljudski su resursi su ti koji su ključni i trebaju koristiti tu tehnologiju kako bi naučili kritički razmišljati i rješavati konkretne probleme, kako bi se naučili interdisciplinarnosti, to je ono što nam treba i što će biti potrebno za buduće tržište rada – istaknula je Begičević Ređep. - Obrazovnu vertikalu treba vući od vrtića do fakulteta, digitalna tehnologija je važna, ali treba biti stavljena u kontekst, učenici trebaju znati na koji je način koristiti da bi naučili više. Na ovaj način učenici već u osnovnim školama uče učiti na drugačiji način i tako da kritički promišljaju određene probleme i zahvaljujući takvom pristupu dobivamo kvalitetne buduće studente FOI – a, a poslodavci na tržištu rada kvalitetni izlaz, a to su diplomirani studenti našeg fakulteta – zaključila je dekanica.

Zamjenik načelnika općine Bedekovčina Janko Buzjak rekao je kako je Općina Bedekovčina iznimno zadovoljna što radi brestovečka škola. - Bedekovčina je ponosna i počašćena što ima ovakvu školu, što ima ovakav tim koji radi vrijedne stvari - istaknuo je Buzjak.

Najviše zadovoljstva ovom učionicom pokazali su sami učenici škole. Robert Galic učenik 4. razreda rekao je da će puno toga naučiti. - Svi zajedno smo osmišljali ideje za ovu učionicu - rekao je Robert, a Jan Celjak, učenik 4. razreda rekao je uživao u tome kako se radilo na učionici. - Sviđa mi se što smo istraživali tko je iz Hrvatske izumio što. Ova učionica je jedna od najboljih učionica u ovoj školi - rekao Jan. Njegov kolega iz četvrtog razreda Dino Celjak rekao je da su učionica i škola sjajni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook