Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIJE U ŠOPING, SADA PO SPUTNJIK Zagrepčani masovno krenuli u Hercegovinu kako bi primili rusko cjepivo, doznajte cijenu

U isto vrijeme Hrvatsku trese afera o cijepljenju preko reda


U Hrvatskoj nema cjepiva u slobodnoj prodaji, a „običnim“ građanima koji nisu u najugroženijim skupinama je nedostupno. Velika je afera oko cijepljenja preko reda. Hrvati to uglavnom promatraju s prijezirom, no nisu ostali prekriženih ruku. Rusko cjepivo Sputnjik naručuju u Hercegovini, a u narudžbama prednjače Zagrepčani.

Slobodna Dalmacija objavila je razgovor s medicinskim osobljem iz Zavoda za javno zdravstvo Grude, preko linije dežurnog telefona otvorenog samo za predbilježbu za cijepljenje.  Razgovor je tekao ovako:

„Nema veze, možemo vas upisati“'

„Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati. Cijena cjepiva će se kretati između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi (100-160 kuna), da, da, komercijalne je naravi. Ne plaćate odmah, tek kada dođete ovdje na cijepljenje. Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili. Daa, ima još Hrvata u predbilježbi, saznalo se očito, proširilo se, počeli su pozivi“, rekla je ljubazna sestra.

Ali nije to i jedina vijest, druga otkriva izniman kuriozitet, taj da je epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela ono što ni velike države nisu. Preskočila je uobičajeni birokratski državni aparat. Uspjela je stupiti u direktnu svezu s ruskim proizvođačem Sputnjika i dogovoriti nabavku 20 tisuća doza. Dovoljno za dvije ture cijepljenja deset tisuća osoba.

Nema toga što Hercegovci ne uspiju nabaviti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook