Prethodni članak
Sljedeći članak

Prije 48 godina otvoren je Spomenik Matiji Gupcu i Muzej, pogledajte fotografije s otvorenja i izgradnje


Danas se obilježava 48. obljetnica otvaranja Muzeja seljačkih buna i Augustinčićeva Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

Djelo kipara Antuna Augustinčića sa suradnicima nastalo je u razdoblju od 1971.-1973. Sastoji se od dva krilna brončana reljefa na kamenom postolju ispred kojih je, u središnjem žarištu, monumentalna brončana figura Matije Gupca. Na rubnoj strani ističe se brončani kip Petrice Kerempuha. Na bočnim su reljefima dva trokutasta kadra s figurativnim prikazima: lijevo je prikaz bitke kod Stubice, desno prikaz svakodnevnog života u 16. st. Rađen je tehnikom lijevanja u bronci i klesanja u kamenu (zelenom škriljevcu).

Autor tematskog scenarija i povijesnog elaborata prvog stalnog postava bio je povjesničar Josip Adamček, a likovno oblikovanje i scenarij izradili su Edo Kovačević i Zorislav Drempetić Hrčić.

Obnova dvorca i izgradnja Spomenika bili su višegodišnji projekt koji je vrhunac doživio svečanim otvorenjem 14. listopada 1973. godine.

Muzej i Spomenik u sklopu obilježavanja 400. obljetnice Seljačke bune otvorio je Josip Broz Tito, a na otvorenju su prisustvovale tisuće ljudi.

Oni koji se sjećaju i koji su prisustvovali događaju, kažu kako je to bio veliki dan za Gornju Stubicu i Hrvatsko zagorje.

-Sjećam se, cijeli taj dan je padala kiša, a mi smo ko djeca i još tisuće drugih ljudi, dočekali Tita koji je otvoril spomenik. Svečanost je trajala dva dana, s tamburaškim orkestrom svirao sam dan prije – prisjetio se Božidar Sačer, koji je tada bio osnovnoškolac.

Ivan Sačer također je bio osnovnoškolac, koji je prema protokolu s buketom cvijeća dočekao Jovanku Broz. – Bil sam Pionir, 14 godina sam imel, kolegica Mirjana Čmarec i ja bili smo ispred škole izabrani među najboljim učenicima, da predamo bukete. Mirjana Titu, a ja Jovanki, dočekali smo ih u biblioteci. Uzbuđenje je bilo veliko, jer se sve mjesecima pripremalo – ispričao nam je Ivan.

Muzej je danas vrlo posjećen od strane domaćih, ali i stranih turista, Matija Gubec budnim okom pazi na stubičku dolinu, a u priloženim fotografijama mžete vidjeti kako je dvorac izgledao prije i tijekom obnove te slike s otvorenje Muzeja i Spomenika.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook