Prethodni članak
Sljedeći članak

Prestižna europska nagrada Regiostars za KZŽ: ‘Projekt Baltazar uči nas da budemo bolji ljudi’

Baltazar se provodi već 8 godina, a osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju


Krapinsko – zagorska županija osvojila je prestižnu nagradu Europske komisije - Regiostars 2021. za projekt Baltazar u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

Tim je povodom danas održana konferencija za novinare, na kojoj je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec pojasnila da projektom Baltazar Krapinsko-zagorska županija provodi dobru praksu aktivnog uključivanja u povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama na svojem području.- Dosad su uz potporu Europskog socijalnog fonda provedena četiri nastavka projekta, a upravo je u tijeku i peti, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama – rekla je Smičić Slovenec. Benefite ovog projekta prepoznala je i Europska komisija, čiji je stručni žiri odabrao upravo projekt Baltazar kao jednog od finalista za nagradu REGIOSTARS 2021.


Ta je nagrada već postala oznaka europske izvrsnosti za projekte koji su financirani iz Kohezijske politike EU i odlikujuse izvrsnošću, inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. Svake godine se natječe nekoliko stotina projekata u 5 kategorija. Ove godine je na taj natječaj pristigao rekordan broj prijava, 214, a u svakoj kategoriji jedan projekt se nagrađuje i od strane žirija i javnosti. Projekt Baltazar provodi se unazad 8 godina i u KZŽ je oko 100 pomoćnika u nastavi godišnje, a ove godine je čak 133, za 154 učenika. Kroz osmogodišnje provođenje, ukupna vrijednost projekta je 21,5 milijuna kuna. Financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 19,7 milijuna kuna i vlastitim sredsvima Županije u iznosu 1,8 milijuna kuna.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da je velika čast i ponos bila biti među 5 finalista i za malu zemlju i regiju to je izuzetan uspjeh. - Posebno nam je drago što smo prepoznati s projektom kojim već dugi niz godina provodimo politiku i našu viziju izgradnje pravednijeg društva, društva koje pruža jednake prilike, tolerantnijeg društva, koje pruža jednake mogućnosti i drago nam je da je ta naša vizija prepoznata i izvan granica naše zemlje. Projekt Baltazar je upravo jedan od onih projekata koji promiču jednaku pristupačnost obrazovanju, jednake prilike, mogućnosti, inkluzivno obrazovanje koje podrazumijeva prilagođavanje obrazovnog sustava svakom djetetu, kako bi se ono imalo priliku razviti u okviru svojih mogućnosti i ostvariti se, osamostaliti se i razviti sve svoje vještine – rekla je Petek. Zahvalila je svima koji su u provođenju projekta sudjelovali tijekom 8 godina, istaknuvši da je ostavrena lijepa međuresorna suradnja, ali i veliki emocionalni naboj oko realizacije ovog projekta.

- Koristim priliku zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciji projekta. To su naše škole, učenici, učitelji, koordinatori projekta, ravnatelji, tajništvo, računovodstvo. Svih ovih godina partneri u projektu su od 25 do 30 naših osnovnih i srednjih škola. Treba zahvaliti i partnerima u projektu, to su osnivačima osnovnih škola, Gradu Krapini i Općini Stubičke Toplice, svim članovima stručnih povjerenstava i timova, liječnicima, suradnicima iz HZZ – a, predstavnicima ostalih JLS, roditeljima, Agenciji za strukovno obrazovanje, Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu. Hvala i ZARA – i koja je logistička podrška, hvala svima koji su sudjelovali u pripremi videa koji smo proslijedili na direkciju Regiostarsa. Posebno hvala voditeljici projekta, savjetnici za obrazovanje Barbari Dolenc, koja je dobar duh je projekta.Na kraju, veliko hvala djeci i mladima s teškoćama u razvoju, kojima osiguravamo pomoć, koji svakodnevno poručuju da su sreća i zadovoljstvo u malim stvarima, da treba biti uporan, nastaviti onda kada možda nije lako i jednostavno i da je puno veća ljepota u davanju nego u primanju. Uspjeh projekta je uspjeh svih nas kao zajednice i na kraju – sve nas ovaj projekt Baltazar uči da budemo bolji ljudi – rekla je Petek.


Župan Željko Kolar istalnuo je da je 2013. godine bilo 16 pomoćnika u nastavi, 2014. godine 51, a danas ih je 133. - Danas na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ovo je simbolika, jer mi se kao zajednica moramo prilagoditi tim ljudima, a ne da se oni prilagođavaju nama. Naš zadatak je da smanjimo prepreke koje oni svakodnevno doživljavaju i kojima su izloženi, da im olakšamo život. Ovo je sjajna nagrada, sjajno priznanje ne samo za KZŽ i partnere nego i za RH. Ovo radimo zbog nas, zbog naše djece, ne zbog nagrada. No, kada dobijete ovakvu nagradu, to je ipak priznanje za ono što ste napravili i poticaj da i dalje radite na takvim projektima i da imate plemeniti i jasan cilj – naglasio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook