Prethodni članak
Sljedeći članak

PREOKRET: Što se događa s vikendicama?

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Donedavno vikendice su bile najtraženije nekretnine za prodaju. Sve je počelo s pandemijom i tada su doživjele svoju ekspanziju kakva nije odavno zapamćena. Prema službenim podacima Republičkog geodetskog zavoda situacija više nije takva. Zainteresiranost za vikendice vratila se na nekadašnju razinu, piše B92.

Jelena Davidović, vođa portala za nekretnine, objasnila je kakva je sada situacija trenutno na ovom tržištu. Zašto je došlo do velikog skoka interesiranja, a sada ga ipak i manjka.

“Domaće tržište nepokretnosti je posljednjih nekoliko godina doživjelo ekspanziju, rast od 30 posto zabilježen je nakon pandemije. Ovaj rast se temelji na osnovu broja ostvarenih transakcija i ukupne vrijednosti kupoprodaja”, kaže Davidović.

Nakon pandemije došlo je do promjene navika u kupovini nekretnina, zvijezde tržišta su postale vikendice odnosno kuće van gradskih područja.

Zabilježen je trend kupovine vikendica i seoskih imanja jer je potražnja upravo za ovim objektima nakon pandemije porasla za fantastičnih 50 posto. 2020. godina nesporno je bila najbolja za tržište vikendica. U odnosu na 2019. prodato ih je čak za 5 posto više, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Vojvodina je bila najtraženija oblast. Na prvom mjestu, po broju prodanih objekata, bila je Fruška gora gdje je prodano 882 vikendice, dok ih je u ostatku zemlje prodano oko 560.

Izražena potreba za bijegom u prirodu i mir značajno je doprinijela popularnosti ove vrste nepokretnosti i tijekom 2021 kao i 2022.godine.

Vrijеdnost tržišta vikеndica u Rеpublici Srbiji u 2022. godini iznosila je 27 milijuna еura, a u Vojvodini 13 milijuna еura. Međutim 2023.godina donosi promjene i tako tijekom prvog polugodišta 2023 godine, broj prodaja ovih nekretnina pao je za 30 posto u odnosu na 2022 godinu.

Postavlja se pitanje zbog čega je došlo do promjene ovog trenda? Koliko su promjene u navikama kupaca i ubrzan način života utjecali a koliko globalna kriza?

Kao jedna novina na tržištu potaknuta onom eksplozivnom potražnjom za vikendicama iz 2020. godine jest u pojava odnosno izgradnja stambenih kompleksa i apartmana u izvangradskim i planinskim područjima.

U prilog tome govore podaci da se odmah nakon plasiranja novih projekata, proda većina nekretnina. Pored potrebe za prirodom kupci žele i određeni sadržaj kao i mogućnost održavanja nekretnine za vrijeme njihovog odsustva.

Može se konstatirati da investitori pažljivo prate gdje je to usmjereno interesiranje kupaca, kakav im je sadržaj potreban kao i koliko je važan značaj mjesečnog održavanja ako se kupci nakon kupovine opredijele za rentiranje svoje nekretnine.

Sigurno je da i dalje postoji interes kako za vikendicama tako i za seoskim imanjima jer u našem narodu se kaže da ste bogat čovjek ako imate svoju kuću i zemlju.

U prilog tome govore nam i sljedeći podaci iz četvrtog kvartala 2023, prema vrstama nepokretnosti samo je poljoprivredno zemljište zabilježilo međugodišnji rast od 38 posto kao i rast u broju kupoprodajnih ugovora od 8 posto.

Druge vrste nepokretne imovine prodavale su se manje u odnosu na 2022. godinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook