Prethodni članak
Sljedeći članak

Prema Ministarstvu graditeljstva podnesen 81 zahtjev, a za sada u Fond stiglo 6 privremenih odluka za obnovu

Očekujemo da prvi građevinski radovi počnu na području naše županije barem oko rujna ove godine i da do kraja ljeta 2023. godine na području KZŽ to završi, rekao je župan Kolar


U Mariji Bistrici je danas održan sastanak na temu aktivnosti oko obnove zgrada oštećenih potresom na području Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovo četvrta koordinacija, uvedena da se ubrza obnova nakon potresa. –Stanje na 19. travnja je da je s područja ovih tri JLS podnesen 81 zahtjev Ministarstvu graditeljstva, a od toga je u Fond proslijeđeno 6 zahtjeva. To je 5 zahtjeva iz Slanog Potoka i 1 iz Svetog Mateja, a radi se o privremenim odlukama. Predstavnici IGH koji rade u suradnji s ministarstvom, za privremeni smještaj obišli su 13 lokacija na području ovih JLS. Raspisivanja natječaja zapravo sprečava to što se nije održala sjednica Upravnog vijeća Fonda koji bi to trebao odobriti. Kontaktirat ću ministra Horvata, jer se već 3 tjedna čeka sjednica Fonda, da se to požuri, kako bi Fond mogao provesti nabavu, a onda slijedi drugi krug obilaska – rekao je župan, dodajući da je određen koordinator na području Krapinsko – zagorske županije, kao i ispred Grada Donje Stubice i općina Marija Bistrica i Gornja Stubica, koji će biti na usluzi Fondu i iGH, kako bi se pripremili tereni gdje će se postaviti ti mobilni objekti i da se da podrška postavljanju infrastrukture odnosno priključaka.

Župan je dodao da su dogovorili da se do petka dostave imena i prezimena 81 osobe koje su podnijele zahtjev. – Tako bismo znali tko je gdje podnio zahtjev i u kojoj fazi je stanje njihovog predmeta, mogli bismo intervenirati da se neke stvari ubrzaju – rekao je Kolar i najavio iduću koordinaciju 25. svibnja na području Donje Stubice.

-Tada očekujem da nećemo imati samo privremene već trajne odluke ministarstva, ne samo za ovih 6 objekata ili osoba iz Slanog Potoka i Svetoga Mateja, već da će to biti dvoznamenkasta cifra. Očekujemo da prvi građevinski radovi počnu na području KZŽ barem oko rujna ove godine i da do kraja ljeta 2023. godine na području KZŽ to završi – dodao je Kolar.

Direktor Fonda Damir Vanđelić je nakon sastanka pohvalio ovakve koordinacije. Rekao je i da je Krapinsko – zagorska županija za 87 posto objekata osigurala zahtjeve što znači da su građani bili disciplinirani. Zahtjevi su sada u obradi u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Od ukupno pristiglo 86 zahtjeva, šest ih je stiglo u Fond u obliku privremene odluke u kojoj ministarstvo traži od Fonda da napravi određene radnje kao što su utvrđivanje površine objekta ili ocjena uporabljivosti objekta i Fond to sada čini.

Pohvalama održavanju koordinacija pridružio se i načelnik Marije Bistrice Josip Milički jer, rekao je, one odražavaju probleme koji se stvaraju ili su prisutni na terenu. Kad je riječ o Mariji Bistrici uistinu očekuje da će što prije dobiti mobilne kućice za stradalnike kojama je kuća neupotrebljiva. 'Promišljamo i o mogućnosti jedne kuće koja bi uistinu bila zamjenska kuća, a osigurala bi se iz donacija. U svakom slučaju čekamo da će se tu nešto razriješiti, da će se direktor Fonda izvući i naći nekakve mogućnosti da donatori, kao što je bilo zamišljeno, doniraju po jednu kuću svakoj općini u Krapinsko – zagorskoj županiji, rekao je Milički.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da su u fazi rješavanja privremenog stambenog objekta za obitelj s područja Podgore koja živi u neadekvatnim uvjetima. - Ostao nam je još zadatak da obiđemo kućanstva koja su predala zahtjev za dodatni pregled kuća, to ćemo učiniti u narednih 10 – ak dana. Nadamo se ubrzanju procesa – rekao je Gospočić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić je rekao kako ohrabruje činjenica da su u Gornju Stubicu stigla prva privremena rješenja. Dobar je znak što je i preko 80 zahtjeva otpušteno iz Ministarstva, je to znači da možemo očekivati i već broj odobrenih zahtjeva prema Fondu. Krizmanić je zahvalan što je s Fondom dogovoreno korištenje podataka za stanovnike koji su išli sa zahtjevima prema fondu, tako da im lokalna samouprava može dati neke odgovore – u kojoj su fazi njihovi zahtjevi.  Takvih upita Gornja Stubica ima često.

Na pitanje novinara Vanđelić je odgovorio da se broj primljenih zahtjeva može svakodnevno pratiti na stranicama Fonda. Za sad je predano više od 9100 zahtjeva, od toga je 65 zaprimljeno u Fond. 'Većinom su to zahtjevi odnosno odluke ministarstva koje su privremene, znači riječ je o 62 privremene odluke, rekao je Vanđelić dodavši da se na tim web stranicama može vidjeti i za koji je točno objekt raspisana javna nabava i cijeli postupak do tada i nakon toga. 'To omogućuje svima da se na transparentan način natječu za dobivanje posla, odgovorio je direktor Vanđelić. Kada Fond obavi ono što je od njega tražilo Ministarstvo i ministarstvo donese konačnu odluku, za svaku radnju, primjerice uklanjanja obiteljske kuće, Fondu treba od trenutka odluke do uklanjanja četiri do sedam tjedana, nakon toga slijedi izgradnja zamjenske kuće za što treba 8 do 12 mjeseci budući da sam sustav javne nabave oduzima nekakvih dva do dva i pol mjeseca. Na pitanje je li zadovoljan ovom provedbom odgovorio je: ' Samom provedbom da, ali mislim da je danas veći problem što se nalazimo u situaciji gdje praktički, zahvaljujući i izmjenama Zakona, podzakonskih akata i formiranju Fonda, nalazimo u situaciji da zapravo odluke o obnovi još uvijek nema i na terenu je nemoguće stoga izvoditi radove tako da ne znam može li itko biti zadovoljan ovim. No, sad smo u fazi kad je 9100 zahtjeva u ministarstvu i polako prelaze u Fond pa će negdje za mjesec dana na terenu biti prvo uklanjanje objekata, rekao je direktor Vanđelić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook