Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregradske bebe dobivat će 'Paket za super početak'

Kako nam je rekao gradonačelnik Marko Vešligaj, takozvani „Paket za super početak“ osmišljen je po uzoru na skandinavske zemlje, a kako smo se i sami uvjerili, paket je poprilično 'bogat'


Roditelji s područja Pregrade od ove će godine primati potporu za novorođenčad u vrijednosti od dvije tisuće kuna. Naime, zbog promjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim su povećani proračunski prihodi gradova i općina, Grad Pregrada u svojem je proračunu za 2018. godinu udvostručio iznos dosadašnje naknade za novorođenu djecu, koja su do sada dobivala po tisuću kuna jednokratne novčane pomoći.

Sukladno novoj Odluci o socijalnoj skrbi donesenoj na šestoj sjednici Gradskog vijeća 30. siječnja 2018., iznos naknade raspodijeljen je na način da se tisuću kuna ostvaruje u novčanom obliku, dok će još tisuću kuna biti dodijeljeno u obliku prigodnog paketa za svako novorođeno dijete. Kako nam je rekao gradonačelnik Marko Vešligaj, takozvani „Paket za super početak“ osmišljen je po uzoru na skandinavske zemlje, a kako smo se i sami uvjerili, paket je poprilično 'bogat'.

„Paket za super početak“ sadržava, naime, osnovne potrepštine za bebe, koje su potrebne svakom novopečenom roditelju. - Paket sadrži hrvatske proizvode od stopostotnog pamuka s bojama, detaljima, ukrasima i natpisima koji simboliziraju Pregradu, a među njima su i popularne BaobabyPelice, mekane i lagane papučice namijenjene bebama, ali i malim sigurnim hodačima, koje ih ne sputavaju u njihovim koracima i omogućavaju im da osjete podlogu po kojoj hodaju, što je jako važno kod učenja prvih koraka - rekao nam je Vešligaj te napomenuo kako i na taj način Grad želi djeci od malih nogu buditi ljubav prema Pregradi.

- Naravno da želimo olakšati svakom roditelju koliko god možemo i cilj nam je da te bebe koje se rode kasnije ostanu i živjeti u Pregradi, da budu vezane uz svoj grad. No, sama demografska slika ne može se mijenjati jednokratnim financijskim pomoćima poput one koju je HDZ obećavao, kada su najavljivali da će davati tisuću eura pomoći za svaku novorođenu bebu. To na taj način ne ide. Demografska politika se vodi prvo uz osiguravanje jednog kvalitetnog mjesta s dostojnom plaćom, zatim kroz dobru infrastrukturu, ceste, vodoopskrbu, škole, vrtiće. A ako idemo gradit bolje vrtiće, a oni su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, onda valjda treba tim jedinicama lokalne samouprave dati novaca da to naprave, znači, treba provesti decentralizaciju - napomenuo je Vešligaj.

Također, kako je napomenuo gradonačelnik, bitno je ulagati i u kulturu, kako bi se svaki pojedinac u svom rodnom gradu, odnosno, mjestu, mogao samoostvariti, ali i mijenjati odnos društva prema roditeljstvu, da se, na primjer, na samohrane majke ne gleda s osudama, kao što je to nerijetko, kako ga je opisao Vešligaj, u našem 'tvrdom' i konzervativnom društvu. Inače, pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete s prebivalištem na području Grada Pregrade može ostvariti jedan od roditelja s prebivalištem na području Grada u iznosu od dvije tisuće kuna za svako novorođeno dijete, temeljem posebnog zaključka gradonačelnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook