Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada kreće u dogradnju vrtića: 'Mjesta mora biti za svako dijete'

Dogradnja dječjeg vrtića ' Naša radost je nužna, a za nju je u proračunu za 2021. godinu planiran iznos od 2.525.065,00 kuna

  • Gradonačelnik Marko Vešligaj i ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić na mjestu gdje će se vrtić dograditi

    Gradonačelnik Marko Vešligaj i ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić na mjestu gdje će se vrtić dograditi


Pregrada kreće u dogradnju dječjeg vrtića. Potvrdio nam je to gradonačelnik Marko Vešligaj. Prošle godine zaprimljen je rekordan broj prijava za upis djece različite dobi u Dječji vrtić "Naša radost". Zbog velikog broja prijava, prošle je godine jedina opcija bila imati dislociranu grupu. Kako bi sva djeca koja trebaju mjesto u vrtiću bila zbrinuta za smještaj nove skupine djece izabrana je zgrada Sportske zajednice Grada Pregrade. Grad je u dodatnu adaptaciju sanitarnog čvora, novu opremu za vrtić, kao i sve ostalo potrebno za zadovoljavanje pedagoških standarda uložio dodatna sredstva iz gradskog proračuna u iznosu od 160 tisuća kuna – objasnio je gradonačelnik Vešligaj.

Mjesto u vrtiću za svako dijete
Dodaje, da se Grad u proteklih sedam godina, kao osnivač, trudio pronaći mjesto u vrtiću za svako dijete jer je to pravo djeteta, ali i nužna javna usluga za zaposlene roditelje. To je značilo da se djeca upisuju tijekom cijele godine, što inače nije uobičajena praksa u mnogim drugim vrtićima, a ponekad su djeca tijekom godine mijenjala grupe kako bi se oslobodilo mjesto za onog kome treba, no sve u cilju da se svim roditeljima izađe u susret, odnosno da se svim zaposlenim roditeljima omogući adekvatna skrb za djecu. Sada je dogradnja nužna, a za nju je u proračunu za 2021. godinu planiran iznos od 2.525.065,00 kuna. Prema podacima Policijske postaje Pregrada u 2018. godini na području Grada Pregrade prijavljeno je ukupno 48 novorođene djece, u 2019. godini prijavljeno 54, a u 2020. godini 52.


Cijena za roditelje ostaje ista
Grad Pregrada kontinuirano ulaže u odgoj i obrazovanje na području grada. - Vrtić je tako energetski obnovljen - zamijenjeno je krovište vrtića, vanjska ovojnica te stolarija. Također je promijenjena unutarnja stolarija u jasličkom dijelu, a obnovljena je i kotlovnica. Redovito se nabavlja potrebna oprema, a 2019. godine uređena je i senzorna soba. Od 2014. do 2020. godine troškovi vrtića su rasli, no roditeljima se cijena nije mijenjala, već je sufinanciranje Grada povećano za 41,95 posto – ističe gradonačelnik.

Projekt Ti i ja zajedno
Kako bi olakšali roditeljima, onima koji imaju dvoje djece u vrtiću, za drugo dijete cijena vrtića smanjuje za 50 posto, a za treće i svako daljnje dijete istog obiteljskog kućanstva koje koristi redoviti program, roditelji se oslobađaju plaćanja učešća u potpunosti. Također su u potpunosti plaćanja oslobođena djeca čiji je roditelj 100% HRVI iz Domovinskog rata ili dijete poginulog branitelja. U visini od 20% od utvrđenog učešća oslobađa se dijete roditelja s invaliditetom (jedan roditelj s invaliditetom 100% ili oba roditelja s ukupnim invaliditetom više o 100%), dijete s teškoćama u razvoju, dijete iz obitelji u kojoj ima djece s teškoćama u razvoju, dijete iz jednoroditeljske obitelji, dijete bez oba roditelja i dijete - korisnika smještaja izvan obitelji, dijete iz obitelji s 4 i više malodobne djece, dijete čiji je roditelj HRVI iz Domovinskog rata za utvrđeni postotak invaliditeta od utvrđenog učešća. Osim toga, Dječji vrtić "Naša radost" Pregrada provodi projekt Ti i ja zajedno vrijedan ukupno 2.041.644,98 kuna. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa " Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020", Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Dječji vrtić "Naša radost Pregrada", a projektni partner je Grad Pregrada.

Poslijepodnevni boravak i dodatno obrazovanje
Ovim projektom Dječji vrtić aktivno odgovara na individualne i razvojne potrebe djeteta te se okruženje vrtića prilagođava obiteljskoj kulturi djece. U sklopu ovog projekta osigurava se unapređenje usluge pružanja poslijepodnevnog boravka u vremenu od 10- 20 sata, a osim primarnog obrazovnog programa provode se razni dodatni programi engleskog jezika i informatike, te rad s djecom s posebnim potrebama kao primjer inkluzivnog obrazovanja i odgoja. S obzirom da projekt uskoro završava, njegov nastavak prijavljuje se na Poziv UP:02.2.2.16 'Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' – 2. veljače 2021. se podnosi prijava. Uz to, pregradski dječji vrtić posebnu važnost pridaje volontiranju kroz samostalne projekte za koje je primio pohvale na nacionalnoj razini. Dodatno, u DV Naša radost uskoro će biti mogući elektronički upisi.

Demografska slika
-Naravno da želimo olakšati svakom roditelju koliko god možemo i cilj nam je da djeca kasnije ostanu i živjeti u Pregradi. No, sama demografska slika ne može se mijenjati jednokratnim financijskim pomoćima nego kroz osiguravanje jednog kvalitetnog mjesta s dostojnim plaćama, ali i kroz dobru infrastrukturu, ceste, vodoopskrbu, te naravno vrtiće i škole. Što se tiče same naknade za novorođenčad, Grad Pregrada dodjeljuje 1.000,00 kn u novčanom obliku, a dodjeljuje se i paket s potrepštinama za svako novorođenče u iznosu do 1.500,00 kn. Novorođena djeca besplatno su učlanjena u Gradsku knjižnicu do prve godine života. Također, na inicijativu patronažne sestre i Gradske knjižnice osnovana je grupa za potporu dojenja koja se sastaje jednom mjesečno u prostoru knjižnice, a namjera nam je urediti mjesto za dojenje i prematanje beba u zgradi gradskog muzeja i knjižnice – nabrojao je još gradonačelnik.

'Veselimo se dogradnji'

Ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić veseli se dogradnji vrtića. Rekla je da se potrebe za upis djece u vrtić konstantno povećavaju. Svake godine se taj broj povećava za jednu odgojnu skupinu. U vrtiću trenutno boravi 160 djece u redovnom prijepodnevnom 10 – satnom programu i 41 dijete u kraćem programu predškole. Od tih 160, 14 –ero djece koristi poslijepodnevni primarni program do 20 sati. U vrtiću je 8 odgojnih skupina s tim da su u vrtiću 3 odgojne skupine djeca jasličke dobi, a 5 odgojnih skupina vrtićke dobi. Od tih 5 skupina jedna mješovita starija odgojna skupina smještena je u izdvojenom objektu nogometnog kluba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook