Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREDSTAVLJENA ULAGANJA U ZDRAVSTVU] U prošloj godini izdvojeno 40,4 milijuna kuna

Župan Željko Kolar zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na humanosti, angažiranosti i profesionalnosti, a osvrnuo se i na smjenu ministra Kujundžića


U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održana je konferencija za medije na temu ulaganja KZŽ u 2019. i 2020. godini u resoru zdravstva, socijalne politike, branitelja, civilnog društva i mladih.

O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović – Šanjug, ravnateljica Specijalne bolnice Željke Žnidarić i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, istaknula je da bolnica posvećuje veliku pažnju stručnom medicinskom kadru te da na specijalističkom usavršavanju trenutno imaju čak 20 mladih liječnika. - U 2019. ukupno smo investirali 8,2 milijuna, od čega 3,9 milijuna decentraliziranih i županijskih sredstava – istaknula je ravnateljica, dodavši da se krenulo s pripremnim radnjama za proširenje smještajnih i terapijskih kapaciteta.

Načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić istaknuo je da je ovo bolnica od državnog značaja i pohvalio suradnju privatnog i javnog sektora u Krapinskim Toplicama. - S ove pozicije želim apelirati na sve dionike u sustavu da ta harmonizacija aktivnosti u budućnosti bude i bolja i da se privuče još više privatnih ulagača – pozvao je Svažić.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je da su ukupna izdvajanja u ovom resoru bila 40,4 milijuna kuna, od čega za zdravstvo 33,6 milijuna, za socijalnu skrb 4,6, a za udruge i mlade 2,1 milijuna kuna. Od 33,6 milijuna za zdravstvo, velik je dio decentraliziranih sredstava, 18,4 milijuna kuna, vlastita sredstva iznsoe 8,1 milijun, a ostali izvori 7,1 milijun kuna. - Kada govorimo o decentraliziranim sredstvima, za OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana izdvojeno je više od 10 milijuna kuna, od toga 5,5 milijuna odnosi se na otplatu kredita, a ostalo na nabavljanje medicinske opreme, za Dom zdravlja KZŽ 800 tisuća kuna, za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice nešto manje od 3 milijuna kuna, a za SB Stubičke Toplice 2 milijuna kuna te Zavod za hitnu medicinu 2,2 milijuna kuna. Što se tiče vlastitih sredstava KZŽ tiče, veliki dio je korišten za financiranje timova T1 hitne medicinske pomoći u ispostavama Klanjec i Konjščina. Otplaćuje se kredit OB Zabok, a preostali dio usmjeren je na udio sredstava u projektu Doma zdravlja, poboljšanje pristupu primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dr – rekla je dožupanica, istaknuvši da je trenutno na specijalizacijama iz naših zdravstvenih ustanova 69 mladih liječnika i liječnica, a samo 11 ih je financirano iz EU fondova, dok sve ostalo financiraju zdravstvene ustanove s područja KZŽ. Dva strateška projekta vezana za zdravstvo is zdravstveni turizam su dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, za što je izdana građevinska dozvola te dogradnja SB Stubičke Toplice, za što je u tijeku 1. faza izgradnje vanjskog bazena i izrada projektno tehničke dokumentacije za 2. fazu.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović – Šanjug istaknula je da se za socijalnu skrb izdvojilo 4,6 milijuna kuna. - Vlastitih sredstava isplaćeno je nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Za udruge i malde izdvojeno je 2,1 milijun kuna – rekla je pročelnica. U 2020. godini planirano je ukupno 34 milijuna kuna, od čega za zdravstvo 24,6 milijuna, socijalnu skrb 5,1 milijun te udruge i malde 2,2 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na području KZŽ na velikoj humanosti, angažiranosti, profesionalnosti te istaknuo da Županija za sada uspijeva na neki način pratiti sva ta ulaganja, no da u novoj europskoj financijskoj omotnici ponovno nisu specijalne bolnice. – Mi smo u postupku pokretanja zahtjeva da se taj projekt naših specijalnih bolnice proglasi projektom od nacionalnog interesa i krećemo u razgovore i kako to isfinancirati. Postoji domaća komponenta, državni proračun, mi smo kao Županija spremni sufinancirati dio projekta i vjerujem da zajednički možemo naći rješenje – rekao je župan, dodavši da se naš Klaster zdravstvenog turizma polako pozicionira te će biti predstavljen u veljači u Nizozemskoj. Župan se osvrnuo i na smjenu ministra Kujundžića. - Mi smo 1.1.2019. donijeli novi zakon o zdravstvenoj zaštiti donijeli, i ministar je imao rok od 6 mjeseci u kojem mora predložiti novu mrežu hitne. Danas je 30.1.2020., mi novu mrežu hitne nemamo. Računajući da će se donijeti odluka, osigurali smo sredstva samo za prva četiri mjeseca za dodatno financiranje hitne u proračunu, tako da ako novi ministar ne donese odluku, mi ćemo rebalansom proračuna ponovno morati dići to za 1 milijun kuna kako bi osigurali dostupnost hitne na području KZŽ. Svaki korisnik bilo kojeg doma i ustanove na području KZŽ mora imati isti doseg doktora i liječničku uslugu, ali ne veću od one naše bakice koja je ostala živjeti sama u staračkom domaćinstvu. Svima isti tretman, to su naši ljudi zaslužili – istaknuo je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook