Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena nova monografija grada Pregrade


U Gradskoj je knjižnici je jučer, u petak 20. rujna održano predstavljanje nove monografije grada Pregrade.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je zadovoljstvo novom monografijom. - Ponosan sam što vam možemo predstaviti novu monografiju našega grada, pothvat koji se radi jedanput u desetljeću. Odlučili smo sastaviti u potpunosti novu monografiju jer je prethodna izdana sad već davne 2004. godine te se u proteklih 15 godina dogodilo mnogo toga lijepoga i pozitivnoga. Razvoj gospodarstva, nove obrazovne institucije, jačanje civilnog društva i više je nego očito u tom razdoblju. O svemu tome na ovim stranicama pišu naši sugrađani i siguran sam da će svatko u ovoj knjizi pronaći i nešto osobno, bila to neka stara slika, znamenita osoba koju poznajete ili ste poznavali, ili samo motiv vašega naselja. Upravo zato osnovna svrha ove monografije nije samo još jedanput pisati o opće poznatim činjenicama važnima za pregradsku povijest, nego i udahnuti joj „dušu“ kakvu treba imati ova važna knjiga za Pregradu - rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Monografiju grada Pregrade pripremio je urednički odbor u sastavu: Marko Vešligaj, Gordana Križanec Ružić, Davor Špoljar, Draženka Gretić, Ivan Kantoci, Lana Dimač, Slavko Dimač i Petra Vdović, na čelu s izvršnim urednikom Božidarom Brezinščakom Bagolom, a u kreiranje ove vrijedne knjige uključili su se i brojni drugi suradnici koji su svojim tekstovima, fotografijama i informacijama dali velik doprinos kako bi Grad Pregrada zaista imao reprezentativnu monografiju.

- Ova značajna knjiga nastala je za nešto manje od godinu i pol dana, a na 344 stranice govori se o bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama, kulturnim i sakralnim znamenitostima, gospodarstvu te tradiciji i običajima - rekao je izvršni urednik Božidar Brezinščak Bagola, dok je o dizajnerskom procesu govorio Miljenko Knežević iz Hyper dizajna, studija zaslužnog za likovnu kvalitetu i atraktivnost monografije.

Događanju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek koja je istaknula kako vjeruje da će novu monografiju svi rado čitati i listati te joj se često vraćati te da će ona služiti ne samo za promociju Pregrade, već i Krapinsko-zagorske županije.

Za glazbeni ugođaj bila je zaslužna Klapa Kmeti, a program je upotpunila Sara Pondeljak pročitavši ulomak iz romana Propali dvori Janka Leskovara. Događanje je bilo uvod u 49. izdanje manifestacije Branje grojzdja koja se svečano otvara danas u Kleti Večerić u Vrhima Pregradskim.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook